Klaipėdos bigbendas vietoje gripo užkrės džiazu

Klaipėdos bigbendas vietoje gripo užkrės džiazu

Kitąmet pirmąjį gimtadienį švęsiantis Klaipėdos bigbendas žiemos švenčių proga rengia turą per Lietuvą, kurio pirmasis koncertas ateinantį pirmadienį kviečia klaipėdiečius nemokamai pasiklausyti auksinės džiazo klasikos.

Gruodžio 14-ąją, 18 val., Klaipėdos koncertų salėje - paskutinis šiais metais kolektyvo pasirodymas gimtojo miesto publikai.

Drauge su bigbendu, diriguojamu Petro Tadaro, scenoje pasirodys solistai: dainininkas Steponas Januška, gitaristas Eugenijus Jonavičius, saksofonininkas Žygimantas Razmus, vokalistės Monika Liubinaitė ir Monika Juškevičiūtė. Koncerte kolektyvas pristatys naują programą, kurioje skambės džiazo standartai, bigbendo muzikos klasika.

Pakviesti į festivalį

Kitomis savaitės dienomis kolektyvas pasirodys Kaune bei Vilniuje, ir kiekviename mieste atliks vis kitus kūrinius. "Tikime, kad geroji džiazo muzikos dvasia atbaidys ne tik virusus, bet ir įvairiausias kitokias negandas", - būsimųjų koncertų leitmotyvą įvardijo P. Tadaras.

Turtingą muzikinę programą 18-os muzikantų kolektyvas su dirigentu priešakyje repetuoja jau antrą mėnesį. Profesionalų ir dar muzikos studijas kremtančių jaunuolių komanda mėgstamai veiklai aukoja savaitgalius, P. Tadaras į Klaipėdą kiekvieną savaitę važiuoja iš savo namų Kaune.

Pailsėję po žiemos koncertų, bigbendo nariai ruošis šturmuoti naujas viršukalnes.

Pavasarį repetuoti pradėjęs kolektyvas, šiemet dalyvavęs Klaipėdos Pilies džiazo festivalyje "15 su puse", Jūros šventėje, Baltijos kelio 20-mečio minėjimo renginiuose, sulaukė Birštono džiazo festivalio organizatorių kvietimo pasirodyti kovą vyksiančio tradicinio renginio koncertuose.

Drauge su Klaipėdos valstybiniu muzikiniu teatru brandinamas žanrų samplaikos projektas. Savo iniciatyva bigbendas planuoja rengti edukacines programas.

Klaipėdos bigbendas ateinantį pirmadienį uostamiesčio klausytojus kviečia į nemokamą džiazo klasikos koncertą.

Prestižo reikalas

Pajamų ar finansavimo, išskyrus pavienių rėmėjų aukas, kurių pakanka kanceliarinėms išlaidoms apmokėti, kolektyvas negauna. Tačiau tai neslopina muzikantų entuziazmo, kurį kursto ir kolegų profesionalų, kultūros žmonių bei klausytojų teigiami atsiliepimai.

"Mūsų tikslas - atkreipti dėmesį į tai, kad miestui reikia turėti reprezentacinį daugiafunkcinį kolektyvą", - akcentavo vienas iš bigbendo įkūrėjų Ž. Razmus. Juolab kad, anot muzikantų, papildžius bigbendo sudėtį trūkstamais instrumentininkais, jis galėtų veikti kaip visavertis pučiamųjų instrumentų orkestras.

Džiazmenams ši veikla - prestižo reikalas. Kelias mokymo įstaigas, rengiančias profesionalius muzikantus, turinčiame mieste privalo būti ir atitinkamas orkestras, kuris galėtų lavinti jaunimą ir garsinti miesto vardą šalyje bei už jos ribų, - įsitikinę bigbendo įkūrėjai.

"Ne vienas mūsų muzikantas, palikęs Klaipėdą dėl studijų kitur, prašė "rezervuoti" vietą bigbende, kad galėtų čia sugrįžti, jei po mokslų parvažiuotų į uostamiestį", - sakė Ž. Razmus.

Deja, kol kas visos "vietos" tėra susitarimų lygio, mat bigbendas egzistuoja kaip kūrybingų žmonių sambūris, bet ne kaip oficialus kurios nors kultūros įstaigos kolektyvas arba savarankiškas verslo subjektas. Įkūrėjai tikisi, kad ilgainiui bigbendas įgis oficialų statusą ir muzikantams galės suteikti darbo vietas.

Kol kas bigbendas verčiasi su rėmėjų pagalba. "Dėkojame Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorijos direktorei Loretai Jonavičienei, kurios valia mūsų kolektyvas turi kur repetuoti", - sako savo kampelį konservatorijos bendrabutyje gavę muzikantai, pasidžiaugę ir čia prieinama galimybe bendrauti su būsimaisiais muzikantais.

Valerija LEBEDEVA

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder