Klaipėdietės balsas - "Enigma" dainoje

Klaipėdietės balsas - "Enigma" dainoje

Klaipėdietės dainininkės Rasos Veretenčevienės-Serra vokalas skamba ką tik 20-metį atšventusio kultinio vokiečių muzikinio projekto "Enigma" jubiliejinėje dainoje.

Muzikos pedagogė, vokalinio kvarteto "Cappella'A" narė, įvairių projektų dalyvė ir aistringa liaudiškos muzikos propaguotoja Rasa Serra prisipažįsta esanti nuosaikus žmogus, sunkiai pasiryžtantis staigiems posūkiams bei neapgalvotoms iniciatyvoms.

Tačiau nekart jos adresu skambėjusius skatinimus kreiptis į garsųjį "Enigma" įkūrėją kompozitorių Michael Cretu galiausiai vainikavo "Facebook" socialiniame tinkle Rasą pasiekusi žinutė apie gyvos šių dienų muzikos legendos paskelbtą dainininkų konkursą. "Kreiptis į garsų muziką iki tol nedrįsau, tačiau šis laiškas mane pastūmėjo", - sakė pokalbininkė.

Lietuvė virtualiu būdu vykusio konkurso rengėjams nusiuntė savo įrašą - dainą "Oi giria giria", o po kelių savaičių jau plušėjo ties kitu konkurso etapu. Internautų balsavimas lėmė, kad jos kūrinys pateko į geriausiųjų ketvertuką; savo ruožtu M. Cretu, ketinęs finalinėje dainoje panaudoti tik pagrindinio laimėtojo balsą, apsisprendė joje pritaikyti net keturių geriausiųjų vokalą.

Jau sukurtame ir neseniai išplatintame single "MMX (The Social Song)", kurio viršelis taip pat parinktas konkurso būdu, skamba šitoks egzotiškas derinys: pagrindinę partiją atlieka latvė Alise Ketnere, sceniniu vardu Fox Lima, o jai pritaria brazilas Mark Joshua bei Ispanijoje gyvenantis prancūzas Jérôme Spring bei Rasa Serra, pritaikiusi dainos "Ko liūdi, putinėli?" eilutes.

Lietuvei šio žanro konkursas buvo pirmasis, nors kaip džiazo atlikėja ji nesyk skynė laurus įvairiose varžytuvėse: tiek solo, tiek ansamblio "Cappella'A" sudėtyje.

Rasa puikiai pažįstama ir liaudies muzikos mėgėjams - choreografės Leokadijos Dabužinskaitės kvietimu ji ne vienerius metus kaip solistė dalyvavo Lietuvos dainų šventėse.

Dainininkės vokalas skamba vieno savičiausių nekomercinės eksperimentinės lietuviškos muzikos kūrėjo Donato Belkausko projekto "DONIS" albume "Bite lingo", grupės "EXEM" albumo "Origami" kūriniuose. Lietuvių "Digis ir Filtered tools" komandos remiksavo jos atliktą "Lakštingalą", o ukrainietis kompozitorius Vladimir Dubyna - dainą "Oi giria giria".

Iš Alytaus kilusi Rasa nuo mažens buvo muzikali, bet į mokslus muzikos mokykloje kibo tik būdama dešimtokė - prieš tai ilgai lankė muzikos studiją.

Per dvejus metus ji įveikė visą privalomą kelerių metų kursą ir nebeabejojo dėl profesijos. "Važiuodama į Klaipėdą tikėjausi, kad pavyks pasimokyti džiazo, tačiau drauge turėjau įgyvendinti tėvelių - akordeono muzikos mėgėjų - svajonę", - pasakojo pokalbininkė.

Įstojusi į Klaipėdos universiteto Menų fakultetą, jis Liaudies muzikos katedroje studijavo akordeono specialybę, vėliau perėjo į Džiazo muzikos katedrą ir tapo profesionalia džiazo atlikėja.

Liaudies muzikos katedroje folkloro studijos buvo privalomos. Čia studentė sutiko garsią folkoristę Ireną Nakienę, kuri, pasak pokalbininkės, ją supažindino su savitu ir užburiančiu lietuvių liaudies muzikos paveldu.

"Supratau, kad tai man labai sava, nors iki tol niekuomet šia muzika nesidomėjau", - pasakojo dainininkė.

Šiandien jaunimą bei suaugusiuosius vokalo mokanti pedagogė tiki - žmonių, neturinčių jokių gabumų muzikai, nėra. Svarbiausia - atrasti savo sielos muziką.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder