Klaipėda rengiasi tapti šalies kultūros sostine

Klaipėda rengiasi tapti šalies kultūros sostine

Jau nuspręsta, kad 2017-aisiais Lietuvos kultūros sostine taps Klaipėda. Šiuo metu meno, kultūros, verslo, visuomenininkų atstovai kviečiami siūlyti idėjas, kokie renginiai tais metais galėtų vykti uostamiestyje.

Klaipėdos savivaldybės ir VšĮ "Klaipėdos šventės" parengtoje ir patvirtintoje paraiškoje Klaipėda buvo pristatoma kaip neužšąlantis kultūros uostas. Pasak rengėjų, taip norima pabrėžti miesto aktyvumą, siekiama aktualizuoti miesto istoriją, jūrinę kultūrą, pristatyti mieste kuriamus menus, akcentuoti miesto daugiakultūriškumą, stiprinti Klaipėdos, kaip nuolat gyvo, aktyvaus, inovacijoms atviro ir tolerantiško miesto įvaizdį.

Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Karolina Paškevičienė, pristatydama būsimų renginių programą, teigė, kad kol kas turima tik bendra vizija, kas turėtų vykti, tad laukiama miesto kultūros ir meno bendruomenės iniciatyvų.

Numatoma vykdyti eksperimentinių menų projektą "Laisvos kūrybos laboratorija", įgyvendinti kultūros kvartalo idėją - senamiestį paversti kultūros oaze, kurioje vyktų bendradarbiavimas tarp nevyriausybinių organizacijų, verslo, biudžetinių kultūros, švietimo įstaigų. Be to, planuojama sukurti miestiečio - kultūros vartotojo - kortelės sistemą. Šios kortelės turėtojas ne tik gautų informaciją apie vykstančius renginius, bet ir turėtų galimybę nemokamai arba su nuolaidomis naudotis muziejų ir kitų kultūros įstaigų paslaugomis, viešuoju transportu, mašinų stovėjimo aikštelėmis senamiestyje.

Šiuo metu sukurtos penkios kūrybinės platformos: "Neužšąlanti istorija", "Neužšąlanti klasika", "Neužšąlanti jūra", "Neužšąlantis menas" ir "Neužšąlantis miestas". Jose numatyti ne tik renginiai, bet ir socialinės-kultūrinės akcijos.

Pasak K. Paškevičienės, istorijai skirti renginiai vyks 2017 metų sausio-balandžio mėnesiais, klasikai - kovo-gegužės, jūrai - gegužės-liepos, menui - rugpjūčio-spalio, miestui - lapkričio-gruodžio mėnesiais. Laukia ne tik klaipėdiečiams jau įprasti renginiai, bet ir regatos "The tall ships races" finišas, unikalus violončelės forumas, džiazo oratorija, Baltijos regiono šalių forumas bei kiti renginiai ir socialinės akcijos.

Pasak "Klaipėdos švenčių" kūrybos vadovės Godos Giedraitytės, pasiūlymų dėl galimų renginių organizatoriai lauks pusmetį, paskui bus dėliojama galutinė renginių programa. Ją turėti planuojama kitų metų rugsėjį.

"Labiausiai norėtųsi, kad kiekvienas klaipėdietis pajustų, kad gyvena labai gerame ir kultūriškai aktyviame neužšąlančiame uoste. Norėtųsi, kad kiekvienas pilietis tais metais kasdien atrastų kultūros krislą tiek dalyvaudamas renginiuose, tiek su meniniais projektais susidurdamas gatvėse", - sakė G. Giedraitytė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder