KęstutisDemereckas: "Apie mūsų kraštą tekalba vaizdai"

Pasak leidyklos "Libra Memelensis" vadovo bei leidinių sudarytojo Kęstučio Demerecko, šie albumėliai iš panašaus pobūdžio leidinių išsiskiria siekiu ne tik pasigrožėti dabartiniais vienos ar kitos vietovės peizažais, fotografuotais nuo žemės ir iš oro, parodyti lankytinus objektus, bet ir praskleisti istorijos skraistę, pažvelgti į šių vietovių praeitį, kadaise gyvenusius žmones.

"Norime užčiuopti paties miestelio gyvenimo pulsą nuo seniausių laikų iki šios dienos, parodyti jo gyvybingumą, kurio nepažeidžia nei karas, nei maras", - sako K. Demereckas.

Leidinių serija skirta tiek užsienio turistams, tiek vietiniams gyventojams, norintiems daugiau sužinoti apie savo miestą, miestelį, kraštą.

Šiuo metu "kišeninių" fotoalbumų serijoje - 6 knygelės apie Klaipėdą, Neringą, Palangą, Rusnę, Kretingą ir Žemaitiją.

Kiekvienos knygelės pradžioje yra įžanginis informacinio pobūdžio straipsnis, o pats albumas sudarytas vien tik iš vaizdų, nes jie, anot leidėjo bei fotografo K. Demerecko, kalba patys už save. Į knygeles sudėti vaizdai - tai ir senos litografijos, atvirukai, retrofotografijos, ir fotografijos, atspindinčios dabartinį šio krašto portretą.

Daugumą fotografijų albumėliams darė pats K. Demereckas, istorinės fotografijos panaudotos iš leidyklos "Libra Memelensis" archyvo, privačių kolekcijų, muziejų.

"Yra šiuose albumėliuose ir unikalių, dar niekur nerodytų dalykų. Pavyzdžiui, istorinė Palangos panorama, kurioje matyti ir bažnyčios bokštas, ir dvaro sodas.

Fotoalbumai - netradicinio "kišeninio" formato. Išleisti tokius, anot pokalbininko, - nelengva. "Juos sunku sudaryti, nes į mažą knygelę reikia labai kruopščiai atrinkti fotografijas, ir įrišti - vargas, tačiau būtent toks albumėlio dydis labai patrauklus pirkėjams - knygelė telpa į kišenę ir yra nebrangi", - sako K. Demereckas.

Valstiečiai prie Šatrijos kalno.

Žemaitijos paslėptas grožis

Šiais metais leidykla ryžosi išleisti pirmąjį apibendrinamojo pobūdžio albumėlį apie Žemaitiją. Pasak K. Demerecko, tokio pobūdžio leidinio iki šiol šalyje nebuvo.

Įžanginiame leidinio straipsnyje Žemaitija pristatoma žymaus Europos kartografo G. Merkatoriaus 1595 m. parašytais žodžiais:

"Žemaitija - tai šiaurėje esanti šalis - gana plati, artimiausia Lietuvai, turinti daug miškų ir upių, į ilgį besitęsianti 50 mylių. Jos šiaurėje yra Livonija, vakaruose - Baltijos jūra, kaimynė yra taip pat Prūsija... Miestų ir pilių neturi, kilmingieji gyvena trobose, kaimiečiai - lūšnose. Šios šalies žmonės aukšti, gražaus stoto, tačiau laukiniai ir tamsūs; jie gyvena labai skurdžiai, troškulį malšina vandeniu, retas alumi ar midumi. Aukso, sidabro, vario, geležies, vyno iki mūsų laikų neturėjo ir nežinojo... Tauta linkusi į būrimus ir pranašavimus. Didžiausia žemaičių dievybė yra ugnis, kuri laikoma šventa ir amžina; ją aukštame kalne nuolatos kursto ir prižiūri žynys."

Nors albumai - "kišeninio" formato, juose įdėti vaizdai - akimi neaprėpiami. Minija prie Gargždų.

Akcentuojama, jog Žemaitija buvo paskutinė pagonybės vieta Europoje, kur baigėsi Kryžiaus žygiai. Pabrėžiamas žemaičių kalbos archajiškumas ir "paslėptas grožis, apie kurį dar niekas nežino" (J. Perkovskis) - keliautojus žavinti "neįžengiamų girių gūduma, nepraeinamų pelkių platybės ir saulės šviesoje atsiskleidžiančių kalvų ir kalvelių ritmingi toliai".

Į leidinį sudėtos Kražių, Žemaičių Kalvarijos, Kretingos, Šiluvos, Telšių, Varnių, Kryžių kalno, Raseinių, Pajūrio, Plungės, Salantų, Darbėnų, Švėkšnos ir kitų miestelių bei kaimelių fotografijos kviečia "susitikti su uždarais, bet visada į pagalbą atskubančiais, tiesmukais žmonėmis, pasigėrėti upėmis ir ežerais, stabtelėti ties kryžiais, koplytėlėmis".

Seriją tęs

K. Demereckas sakė, jog netrukus "kišeninių" vaizdų albumų seriją turėtų papildyti knygelės apie Plungę, Skuodą, Mažąją Lietuvą, Karaliaučių. "Galbūt ateityje parengsime "kišeninį" albumą ir apie visą Lietuvą, tačiau pirmiausia po kruopelytę norime garsinti savo kraštą", - sakė pokalbininkas.

Leidykla "Libra Memelensis" leidžia ir didelio formato fotografijų albumų seriją apie Lietuvos dvarus. Šiuo metu spaudai ruošiami leidiniai apie Šilutės ir Pagėgių krašto dvarus. Dėl užsitęsusių rėmėjų paieškų leidykloje kol kas "užstrigęs" Johano Zembrickio Klaipėdos istorijos III tomo išleidimas, keletui mėnesių atidėtas kelerius metus rengto albumo "Pokario Klaipėda" išleidimas.

"Svajojame išleisti ir nedidelio formato albumą "Neringa senuose atvirukuose". Analogiškas leidinys apie Klaipėdą - iki šiol sėkmingiausias mūsų leidyklos darbas, jau baigiamas išpirkti pakartotinis knygos leidimas", - istorinio pobūdžio knygų populiarumu džiaugėsi leidyklos "Libra Memelensis" vadovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder