Kaune pagerbiamas legendinių lakūnų atminimas

Kaune pagerbiamas legendinių lakūnų atminimas

Istorinėje Prezidentūroje Kaune trečiadienį pagerbiami legendiniai lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas, savo skrydžiu per Atlanto vandenyną prieš 80 metų įrodę, kad tvirtas tikėjimas idėja ir ryžtas gali nugalėti visas kliūtis.

Prezidentūros sodelyje atidaroma didelio formato fotografijų paroda "Vardan tos Lietuvos! Stepono Dariaus ir Stasio Girėno gyvenimo skrydis" supažindins su lakūnų gyvenimu, pasirengimu istoriniam skrydžiui, nuopelnais sportui, aviacijai ir visuomenei. Apie lakūnų atminimo įamžinimą pasakos Prezidentūros Adjutanto kambaryje įrengta pašto ženklų, pinigų, medalių, kitų meno kūrinių, išleistų "Lituanicos" skrydžiui paminėti, paroda.

Fotografijų parodai, kuri Istorinės Prezidentūros kiemelyje veiks iki spalio pabaigos, atrinktos Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės, Lietuvos aviacijos ir Vytauto Didžiojo karo muziejuose saugomos fotografijos, kuriose užfiksuotos svarbiausios S. Dariaus ir S. Girėno gyvenimo akimirkos.

Trečiadienį keli šimtai įvairaus amžiaus bėgikų stos prie bėgimo "Ir stok už garbę Lietuvos!" starto linijos, kad išreikštų savo pagarbą tautos didvyriams. Tai jau trečiasis Istorinės Prezidentūros organizuojamas bėgimas Kauno miesto gatvėmis, siekiant atgaivinti tarpukario tradicijas. Kiekvienais metais šis bėgimas skiriamas aktualiai ir simboliškai sukakčiai minėti. Šių metų bėgime dalyvauti planuoja ne tik profesionalūs bėgikai, bet ir mėgėjai iš įvairių Lietuvos miestų, organizacijų, universitetų, daugybė įvairių karinių pajėgų atstovų.

Parodą ir bėgimą globojantis Prezidentas Valdas Adamkus renginio metu pasidalins prisiminimais ir įžvalgomis apie S. Darių ir S. Girėną bei jų žygio simbolinę reikšmę lietuvių tautos istorijai ir dabarčiai. Prezidentas taip pat apdovanos bėgimo nugalėtojus bei įteiks atminimo dovaną renginio dalyviui, teisingai atsakiusiam į Prezidento parengtą klausimą apie legendinius lakūnus.

Dar 1927 m. S. Dariui užgimusią mintį parskristi tėvynėn iš Amerikos be nusileidimų už Atlanto susitikę du lietuvių lakūnai rūpestingai brandino iki 1933-iųjų. Keletą metų intensyviai dirbo, rengdami parodomuosius skrydžius ir tokiu būdu rinkdami reikiamas lėšas įsigyti lėktuvui, kurį rekonstravo ir pavadino "Lituanica". Dar kurį laiką teko padirbėti kaupiant lėšas degalams, kol pagaliau 1933 m. liepos 17 d., atsisveikinę su artimaisiais, rėmėjais ir gerbėjais, lakūnai pradėjo savo skrydį iš Niujorko į Lietuvą. Lakūnams pritrūko labai nedaug iki Kauno oro uosto, kur "Lituanicos" laukė minios žmonių, - didvyriai žuvo Soldino miške dabartinės Lenkijos teritorijoje.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder