Kai kuriuos klaipėdiečius "Europiada" įsuks ir šiemet

Kai kuriuos klaipėdiečius "Europiada" įsuks ir šiemet

Pernai klaipėdiečiai buvo pakerėti "Europiados" šėlsmo. Šį savaitgalį šiemetė Europos tautų kultūros šventė vyks Bolzane, Šiaurės Italijos kalnų kurorte, turinčiame 100 tūkst. gyventojų. Tarp 5500 dalyvių bus ir 270 Lietuvos muzikantų, dainininkų ir šokėjų.

Į Bolzaną ketina vykti Klaipėdos Jeronimo Kačinsko muzikos mokyklos tautinių šokių ansamblis "Subatėlė" (vad. Loreta Damijonaitytė), klaipėdiečių kapelija "Mingė" (vad. Rolandas Bučmys), palangiškių etnografinis ansamblis "Bočiai" (vad. Jovita Serapinienė), gargždiškių šokių ansamblis "Minija" (vad. Birutė Oželienė), Kretingos meno mokyklos vaikų šokių ansamblis "Ratilėlis" (vad. Živilė Adomaitienė). "Vakarų ekspresas" pakalbino kai kurių kolektyvų vadovus, kaip jie pasiruošė "Europiadai".

Živilė Adomaitienė:

Nors mūsų kolektyvas bent du kartus per metus vykstame į pačius įvairiausius festivalius užsienyje, tačiau į "Europiadą" esame pakviesti pirmą kartą. Galima sakyti, kad jaudinamės. Labiausiai dėl to, kad kartu su klaipėdiečių "Subatėle", vilniečių "Nerimi", kauniečių "Vėjo malūnėliu" turėsime reprezentuoti Lietuvą "Europiados" uždarymo koncerte. Visi kartu turėsime sušokti choreografo Vlado Usovo lietuvių liaudies sceninį šokį "Žalnieriukas". O šiaip esame parengę pusvalandžio šokių programą, kurią esame pasiryžę trypti Bolzano aikštėse ir skveruose - ten, kur mums nurodys šokti "Europiados" organizacinis komitetas. Savo programą esame nugludinę ir nušlifavę. "Žalnieriuką" taip pat išmokome. Bolzane kolektyvams iš Lietuvos bus suteikta galimybė kartu surepetuoti šį šokį tenykštėje erdvėje.

Rolandas Bučmys:

"Mingės" kapelija į "Europiadą" kviečiama nuo 2000 metų. Nors "Europiados" nuostatuose yra taisyklė, kad į ją šaukiami kolektyvai, kuriuose mažiausiai dešimt narių, mums daroma išimtis: nors tesame penkiese, tačiau sugebėjome užkariauti ir "Europiados" dalyvių, ir organizacinio komiteto simpatijas. Mat jau visos Europos kolektyvai atpažįsta mūsų grojamas melodijas ir yra išmokyti šokti lietuviškus šokius. Kai tik baigiamuosiuose "Europiados" baliuose užgrojame, tuojau pat italai, ispanai, portugalai ir kitų tautybių šokėjai, dainininkai ir muzikantai rikiuojasi į "šerengas" ir pradeda lietuviškai "banguoti".

Per "Europiados" atidarymą Bolzane grosime jungtiniame kapelijų orkestre, akompanuodami pagyvenusiųjų ir vyresniojo amžiaus šokių kolektyvams, atliekantiems "Rolenderį". Kaip ir šokių kolektyvus, taip ir muzikantus Lietuvoje koordinuoja "Europiados" komiteto narė Gražina Aleksandravičiūtė. Yra tam tikros "Europiadai" numatytos programos, kurias išmokstame groti. Tačiau kartais kapelijų vadovai ar dainų ir šokių ansamblių muzikantų grupės susikabiname ir susitariame ką nors sugroti "virš" programos. Ir visada atrandame dėkingų klausytojų auditorijas, kuriose mūsų "viršprogramis" su didžiausiu dėkingumu plojant ir šokant išklausomas. Mūsų kapelijos koncertas numatytas ir bažnyčioje, ir Bolzano miesto aikštėse bei skveruose.

Jovita Serapinienė:

Į "Europiadą" "Bočiai" važiuos jau devintą kartą. Tačiau kiekvienai "Europiadai" rengiame vis kitą programą, nors to galėtume ir nedaryti - "Europiados" rengiamos vis kituose Europos Sąjungos valstybių miestuose. Tiesiog patiems įdomiau. Šiemet mums patikėta su Gargždų "Minijos" ir vilniečių "Neries" kolektyvais sušokti "Rolenderį" "Europiados" atidarymo koncerte. Vežamės ir moterų vokalinį ansamblį, ir kapeliją, kad būtume savarankiški gatvės koncertuose. Kur tik esame pasirodę, visuomet susilaukiame didelio dėmesio, pagyrų. Apskritai "Europiadose", kur jos bevyktų, žmonės labai geranoriški, pasiruošę širdį atiduoti, jeigu su kokiu reikalu į juos kreipiesi. Tačiau ne tik tuo "Europiada" yra unikali. Ji tiesiog padeda susibičiuliauti tokioms skirtingoms savo papročiais bei tradicijomis Europos tautoms. Ir kiekvienai "Europiadai" stengiamasi pateikti visa tai, ką bočiai ir probočiai per amžius yra sukaupę gražiausio ir vertingiausio.

"Europiados" komiteto narė, Lietuvos kolektyvų koordinatorė Gražina Aleksandravičiūtė-Basford:

Šiemet paraiškas dalyvauti "Europiadoje" buvo pateikę 490 pačių įvairiausių kolektyvų narių. Lietuvai priklausanti "kvota" - 230 žmonių. "Europiados" komitetas norėjo mane įpareigoti atrinkti pačius dėmesio verčiausius kolektyvus. Bet aš negalėjau užsikrauti tokios moralinės naštos - negi čia mano "kromelis", kuriame vieniems kolektyvams įjungiu žalią šviesą, o kitus išsvaidau į patvorius... Jau bręsta mintis kartu su Liaudies meno rūmais įkurti asociaciją, kuri ir rūpintųsi kolektyvų atranka į "Europiadas". Šiemet džiaugiuosi bent tuo, kad į "Europiadą" važiuoja ne "kvotiniai" 230, o 270 atlikėjų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder