J. Basanavičiaus premija paskirta archeologui Vykintui Vaitkevičiui

J. Basanavičiaus premija paskirta archeologui Vykintui Vaitkevičiui

Šių metų Valstybinė Jono Basanavičiaus premija paskirta archeologui Vykintui Vaitkevičiui už kūrybinę, mokslinę ir švietėjišką veiklą etninės kultūros srityje, etninės kultūros tradicijų plėtojimą. 65 tūkst. Lt dydžio premijos skyrimui trečiadienį pritarė Vyriausybė.

Istorikas, archeologas, kultūrinio kraštovaizdžio tyrėjas V. Vaitkevičius savo mokslinėje veikloje organiškai susiejo senųjų šventviečių, laidosenos ir kitų religijos sričių, etnologijos, kalbotyros, folkloro, mitologijos, sakytinės istorijos, kultūrinės atminties ir geografinius tyrimus.

V. Vaitkevičiui premija paskirta už kompleksinius Lietuvos etninių žemių tyrinėjimus, archeologinius tyrinėjimus, istorinio paveldo paminklų paieškas, jų populiarinimą ir kovą už jų išsaugojimą, taip pat lituanistinių šaltinių skaitmeninimą bei mokslinių tyrimų viešąją sklaidą.

Per du dešimtmečius archeologas dalyvavo daugiau kaip 20 mokslinių ekspedicijų, inicijavo projektą "Kompleksiniai tyrimai (Neries (Vilijos) aukštupyje", kartu su baltarusių mokslininkais surengė tarptautinę ekspediciją Neries aukštupyje Baltarusijoje.

2010-2011 m. mokslinį darbą V. Vaitkevičius tęsė didžiausioje lietuviškoje saloje Baltarusijoje - Gervėčių krašte. Šią ekspediciją suskubta surengti suvokiant būsimos Astravo atominės elektrinės, statomos vos už 10 km nuo Gervėčių, grėsmę krašto demografinei situacijai ir kultūriniam kraštovaizdžiui.

Šiuos ir kitus tyrinėjimus V. Vaitkevičius apibendrino daugelyje mokslo straipsnių ir penkiose monografijose.

Valstybinė J. Basanavičiaus premija Kultūros ministerijos teikimu kasmet skiriama už reikšmingiausius pastarųjų 5 metų Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių lietuvių darbus, susijusius su etninės kultūros tradicijų plėtojimu, puoselėjimu, ugdymu ir tyrinėjimu, taip pat kūrybinę ir mokslinę veiklą etninės kultūros srityje.

Ši premija kasmet įteikiama Jono Basanavičiaus gimimo dienos - lapkričio 23-iosios - proga.

Praėjusiais metais J. Basanavičiaus premiją pelnė dvi kultūros veikėjos - išeivijos meno mecenatė Marija Remienė (JAV) ir etnologė Irena Aušrelė Čepienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder