Įteikta penktoji Liudviko Rėzos premija

Įteikta penktoji Liudviko Rėzos premija

Sausio 11-tąją, minint Martyno Liudviko Rėzos 238-tąsias, gimimo metines buvo įteikta penktoji jo vardo kultūros ir meno premija, kuri Neringos savivaldybės tarybos sprendimu skirta filologei, Mažosios Lietuvos lietuvių rašytojai tyrėjai, vertėjai, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto vyresniajai mokslo darbuotojai dr. Liucijai Citavičiūtei.

Šventinis renginys prasidėjo minėjimu prie Martyno Liudviko Rėzos paminklo Juodkrantėje. Premijos įteikimo ceremonija tradiciškai vyko Juodkrantės evangelikų liuteronų bažnyčioje.

„Kuršių nerija Martynui Liudvikai Rėzai, turbūt, kaip ir visiems mums, padarė ryškią įtaką. Džiugu, kad šiandien jis sulaukia vis didesnio tyrėjų ir visuomenės dėmesio. Suprasdama, kad M. L. Rėza, kaip ir Kuršių nerija yra unikalus nacionalinis turtas Neringos savivaldybės taryba įsteigė jo vardo premiją. Premija dr. Liucijai Citavičiūtei skyrė Neringos savivaldybės taryba su kuratoriumo pagalba“, - kalbėjo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

Pirmą kartą kartu su premiją liudijančiu diplomu, laureatei buvo įteikta plaketė su Martyno Liudviko Rėzos portretu bei jo pasaulėžiūrą formavusiais, ryškiausiais Kuršių nerijos simboliais. Žalvarinis premijos simbolis buvo įtektas ir ankstesniems premijos laureatams.

Už nuoširdų ilgametį darbą Liudviko Rėzos kultūros centro kuratoriume dr. L. Citavičiūtei dėkojo šešerius metus jam pirmininkavusi doc. dr. Nijolė Strakauskaitė. „Gerbiamos Liucijos darbas su Rėzos raštais nepaprastai svarbus, nes leidžia jam pačiam kalbėti, leidžia mums skaityti ir suprasti ką Rėza rašė. Jos darbas didžiulė pagarba M. L. Rėzai“, - apie laureatę kalbėjo doc. dr. Nijolė Strakauskaitė.

„Gerbiamos kolegės Liucijos vardas garbės lentoje turi būti išrašytas aukso raidėmis“, - teigė Lietuvių kalbos instituto direktorė doc. dr. Elena Jolanta Zabarskaitė, pabrėždama laureatės nuopelnus įprasminant M. L. Rėzos atminimą, nustatant jo vietą Lietuvių kultūroje ir tiriant jo veiklą.

Liudviko Rėzos vardo kultūros ir meno premija skiriama nuo 2009 metų už Kuršių nerijai reikšmingą, aktyvią ir kūrybingą veiklą puoselėjant etninę kultūrą ir kultūros paveldą. Taip pat už šiam kraštui reikšmingus pasiekimus literatūros, liaudies meno, klasikinių bei šiuolaikinių menų sklaidos srityse bei iniciatyvas, populiarinančias Kuršių neriją ir prisidedančias prie turizmo plėtros regione.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder