Įkvėptas jūros ir kopų

Įkvėptas jūros ir kopų

Neseniai 73 metų gimtadienį atšventęs tapytojas Algirdas Taurinskas "Klaipėdos galerijoje" pristatė naują parodą pavadinimu "Aš dabar". Nors ribojamas judėjimo negalios, dailininkas nepailsdamas tapo. Naujausios parodos darbai vos sutilpo ant galerijos sienų.

Į atidarymą susirinkę draugai, buvę mokiniai, gerbėjai sveikino tapytoją ir linkėjo išsaugoti kūrybinį veržlumą. Galerijos direktorė Violeta Jusionienė, pristatydama parodą, sakė, kad šioje galerijoje, esančioje Herkaus Manto g. 22, A. Taurinsko darbai rodomi pirmą kartą.

Dailininko kolega tapytojas Edvardas Malinauskas padarė gražią įžvalgą: "Aš labai džiaugiuosi, kad tavo darbai dar energijos pilni. Gyvenimas eina, mes senstam, bet jei dar galim kažką padaryti - vadinasi, dar gyvenam."

Menotyrininkas Petras Šmitas teigė, kad A. Taurinskas išlaiko savo stilistiką - emocionaliai išraiškingas spalvas, meistriškus potėpius ir įtaigią, taikliai pagautą nuotaiką. Tačiau naujoje parodoje jis pastebi ir pokyčių: "Jei netyčia kur nors kitur pamatyčiau kai kuriuos šios ekspozicijos darbus - suabejočiau, kad čia Algio paveikslai", - drąsa eksperimentuoti džiaugėsi Klaipėdos dailės žinovas.

Garbaus amžiaus dailininkui tapyti iš natūros jau nėra lengva. Tad jam patinkančius kraštovaizdžius, siužetus jis prašo nufotografuoti savo artimųjų. Remdamasis gauta medžiaga bei prisiminimais, kuria naujus paveikslus. Jo atmintyje stipriai įsirėžė Jūros šventės mugės nuotaika. Anot dailininko, jos metu galima stipriausiai pajausti gyvenimo vyksmą. "Aš noriu matyti, kas vyksta dabar - tai man padaryti padeda kūryba ir atmintis", - taip naujų siužetų atsiradimą ir parodos pavadinimą aiškina A. Taurinskas.

Dailininko kūryba išsiskiria savo gyvumu - paveiksluose nutapyti medžiai, žolė, debesys tarytum juda pučiami vėjo, trykšdami gyvybe. Spalvingose tapytojo drobėse veriasi brandi jo gyvenimo patirtis ir įspūdžių kupini prisiminimai: Juodkrantė, Nida, Kintai, Klaipėdos senamiestis, artimų žmonių portretai bei natiurmortai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder