Į klaipėdiečių širdis krito M. K. Oginskio kūrybos perlai

Į klaipėdiečių širdis krito M. K. Oginskio kūrybos perlai

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos Muzikos skyriuje vykusiame projekte "M. K. Oginskio romansai ir gyvenimo kelias" skambėjo pianistės Vaivos Purlytės, operos solistės Giedrės Zeicaitės, Juozo Karoso ir Jeronimo Kačinsko fortepijono specialybės mokinių atliekami garsaus kunigaikščio, kompozitoriaus, politiko ir visuomenės veikėjo Mykolo Kleopo Oginskio polonezai bei romansai ir aktorės Virginijos Kochanskytės skaitoma poezija.

Nors M. K. Oginskio 250-osios gimimo metinės bus minimos 2015 metais, koncertinės programos atidarymas jau įvyko šių metų spalio 3 dieną Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje. Renginiai, kurių misija yra garsinti neįkainojamą Oginskių giminės palikimą, vyks visoje Lietuvoje ir Baltarusijoje bei Lenkijoje. Nuo 2005 metų rinktas rašytinis palikimas, tirti Oginskių paveldo archyvai, vyko ekspedicijos, užsiimta muzikos leidyba, restauruotos Oginskių rezidencijos.

Tarptautinių konkursų laureatės solistė Giedrė Zeicaitė ir pianistė Šviesė Čepliauskaitė pirmosios Lietuvoje įrašė šešis M. K. Oginskio romansus balsui ir fortepijonui bei šešis fortepijoninius kūrinius.

Šiuo metu tarptautinių konkursų laureatė Vaiva Purlytė kartu su dainininke, tarptautinių konkursų laureate Giedre Zeicaite įrašinėja visus aštuoniolika M. K. Oginskio romansų balsui su fortepijonu, artimoje ateityje turėtų pasirodyti ir V. Purlytės atliekamų visų 24 polonezų fortepijonui kompaktinė plokštelė.

Šis renginys - tai repeticija ruošiantis tarptautiniam M. K. Oginskio vardo jaunųjų atlikėjų (pianistų ir dainininkų) festivaliui-konkursui, kuris pirmasis turėtų įvykti jau 2012 metais Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejuje.

Aktorė, UNICEF Geros valios ambasadorė Virginija Kochanskytė klausytojams atvėrė M. K. Oginskio poezijos gelmes ir skambesį, o dainininkė Giedrė Zeicaitė, pirmoji Lietuvoje atlikusi ir į kompaktinę plokštelę įrašiusi M. K. Oginskio romansus, sakė: "Romansus atradau atsitiktinai; bent jau aš ir kiti atlikėjai nieko ir nežinojome, išskyrus garsųjį jo polonezą "Atsisveikinimas su Tėvyne". Kad šis kompozitorius, rašęs pjeses fortepijonui, mazurkas, maršus, ir laikomas žymiausiu F. Šopeno pirmtaku rašo dar ir romansus, man buvo didžiausias atradimas. ie romansai tokie jausmingi, stebiuosi kodėl niekas jų nedainuoja. Tad gavau kaip ir misiją iš aukščiau: reikia populiarinti kūrybą žmogaus, vaikščiojusio šia žeme, pakelti jos vertę."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder