Himną savaip interpretavusios menininkės netaps kriminalinėmis nusikaltėlėmis

Himną savaip interpretavusios menininkės netaps kriminalinėmis nusikaltėlėmis

2013 m. pavasarį pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tariamo Lietuvos himno išniekinimo nutrauktas – tokių naujienų antradienį sulaukė meninės akcijos „Po Kudirka, arba patriarchams paliepus, mums panorėjus“ iniciatorės.

Nustatyta, kad menininkių veikloje nerasta nusikalstamos veikos požymių. „Laiminga diena! Ikiteisminis tyrimas, pradėtas 2013 gegužės 5 d., pagaliau nutrauktas. Trykštu džiaugsmu“, – savo „Facebook“ paskyroje rašė pasirodymo organizatorė dailininkė, poetė Vilma Fiokla Kiurė.

Performansą „Po Kudirka, arba patriarchams paliepus, mums panorėjus“ surengusios V.F.Kiurė, poetė Ramunė Brunzaitė ir leidyklos „Kitos knygos“ redaktorė Aira Niauronytė buvo apkaltinos Lietuvos himno išniekinimu. Tyrimas buvo pradėtas, remiantis Baudžiamojo Kodekso (BK) 127-uoju straipsniu. Tiesa, performanso iniciatorės neigė siekusios himno išniekinimo, o kilusį skandalą vadino nesusipratimu.

Menininkės, kurioms grėsė kriminalinių nusikaltėlių statusas, sulaukė daug palaikymo iš žymių Lietuvos politikų, sociologų, meno ir pramogų pasaulio atstovų.

Performansą labiausiai kritikavo Tautininkų sąjungos Kauno pramonės skyriaus pirmininkas ir skundo iniciatorius Marius Jonaitis. Jis LRT.lt tuomet sakė, kad jam nepriimtinas pasirodė ne feminisčių pakeistas „Tautiškos giesmės“ tekstas, o pati pateikimo forma.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder