Garbės ženklu pagerbtas jubiliejų švenčiantis Gediminas Girdvainis

Garbės ženklu pagerbtas jubiliejų švenčiantis Gediminas Girdvainis

Teatro, televizijos ir kino aktoriui Gediminui Girdvainiui už nuopelnus plėtojant teatro meną, ilgametę aktyvią ir reikšmingą meninę veiklą įteiktas Kultūros ministerijos aukščiausias apdovanojimas "Nešk savo šviesą ir tikėk".

Antradienio vakarą Nacionaliniame dramos teatre garbingą apdovanojimą 70 metų jubiliejų švenčiančiam aktoriui įteikęs kultūros viceministras Edvardas Trusevičius perdavė ir kultūros ministro Šarūno Biručio nuoširdžiausius linkėjimus ir pagarbą už tai, kad G. Girdvainis daugelį metų įsimintinais vaidmenimis kuria teatrą ir savo didįjį meną perduoda jaunajai aktorių kartai ir žiūrovams.

"Mano brangūs žiūrovai, dėl jūsų gyvenu, dėl jūsų kuriu ir dėl jūsų galėčiau numirti. Jūs esat pagrindinis mano variklis", - sakė aktorius, savo kolegų ir gausiai susirinkusios publikos pagerbtas po Rimo Tumino spektaklio "Maskaradas", kuriame sukūrė Špricho vaidmenį.

"Nors šis spektaklis sukurtas prieš daugelį metų, bet mano kolegos aktoriai šiandien jauni, jie skraido. Tai su tokiais partneriais aš galėčiau sulaukti dar dešimties penkiolikos metų", - savo padėkos kalboje sakė G. Girdvainis, padėkojęs ir savo žmonai aktorei Kristinai Andrijauskaitei.

Teatro, kino, televizijos žiūrovų mylimas G. Girdvainis, dar studijuodamas tuometinėje Valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), sukūrė savo pirmuosius vaidmenis Valstybiniame jaunimo teatre, po studijų dirbo Šiaulių dramos teatre, 1971-1994 m. vaidino Valstybiniame jaunimo teatre. Jau du dešimtmečius G. Girdvainis yra Vilniaus valstybinio mažojo teatro aktorius.

G. Girdvainis vaidina R. Tumino ir kitų režisierių spektakliuose, yra sukūręs daug įsimintinų, temperamentingų, ypač ryškių komiškų ir tragikomiškų vaidmenų, tarp jų - Avneris Rozentalis spektaklyje "Nusišypsok mums, Viešpatie", Luka Lukičius "Revizoriuje", Čebutykinas spektaklyje "Trys seserys", Šprichas "Maskarade" ir kiti.

Dešimtys vaidmenų G. Girdvainio sukurta lietuviškame kine - garsiuose lietuvių režisierių filmuose "Jausmai", "Ave vita", "Herkus Mantas", "Tadas Blinda", "Velnio nuotaka", "Riešutų duona" ir daugelyje kitų, aktorius vaidino ir didelio populiarumo sulaukusiuose televizijos filmuose ir serialuose.

2004 m. už nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui G. Girdvainis apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, 2007 m. aktorius pelnė Vyriausybės kultūros ir meno premiją.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder