Gabiems užsienio jaunuoliams - parama magistrantūros studijoms Lietuvoje

Gabiems užsienio jaunuoliams - parama magistrantūros studijoms Lietuvoje

Lietuvos aukštosioms mokykloms siekiant pritraukti ne tik gabių mūsų šalies studentų, bet ir jaunų protų iš užsienio, valstybė skelbia konkursą ir rems magistrantų iš trečiųjų šalių studijas mūsų šalyje.

Tikimasi, kad finansinė parama padės į mūsų šalį pritraukti motyvuotus jaunuolius, kurie drauge su bendrakursiais įsitrauks į mokslinių tyrimų projektus, bendradarbiaus šiuo metu kuriamuose mokslo, studijų ir verslo slėniuose, galbūt tęs studijas doktorantūroje.

Į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose įstojusiems užsieniečiams iš trečiųjų šalių teikiama dviejų rūšių parama: išmoka studijų kainai padengti ir 1300 litų (10 BSI dydžio) stipendija.

2013 m. Švietimo ir mokslo ministerija numato skirti paramą trylikai magistrantų užsieniečių: šešiems numatyta mokėti stipendiją, septyniems - stipendiją ir išmoką studijų kainai padengti. Paramą galės gauti studentai iš Armėnijos, Azerbaidžano, Baltarusijos, Gruzijos, Kazachstano ir Ukrainos, taip pat lietuvių kilmės užsieniečiai iš trečiųjų šalių.

Parama gabiems magistrantams iš trečiųjų šalių teikiama jau trečius metus. 2011 m. ją gavo 6 magistrantai: trims azerbaidžaniečiams skirta stipendija, trims ukrainiečiams - stipendija ir išmoka studijų kainai. 2012 m. finansiškai paremta 11 magistrantų: trims azerbaidžaniečiams ir dviem kazachams skirtos stipendijos, po tris ukrainiečius ir baltarusius gavo stipendijas ir išmokas studijų kainai.

Konkrečius paramos gavėjų skaičius kasmet tvirtina švietimo ir mokslo ministras. Kiekvienais metais pagal Lietuvos aukštojo mokslo tarptautiškumo skatinimo prioritetus Švietimo ir mokslo ministerija numato užsienio valstybes, kurių piliečiai gali pretenduoti į paramą, ir apie tai informuoja Lietuvos diplomatines atstovybes.

2010 m. į magistro studijas Lietuvos aukštosiose mokyklose iš viso studijuoti atvyko 105 trečiųjų šalių piliečiai, o 2011 m. - 329.

Į Lietuvą studijuoti atvažiuojančių užsieniečių skaičius pastaraisiais metais auga visose studijų pakopose. Per pastaruosius ketverius metus jis padidėjo 30 proc. - nuo 2,8 tūkst. 2008 m. iki 3,7 tūkst. 2012 metais.

Paramą visam studijų laikotarpiui skiria Švietimo ir mokslo ministerija, jos mokėjimą administruoja Švietimo mainų paramos fondas. Kandidatų atranką vykdo švietimo ir mokslo ministro tvirtinama komisija. Atrenkant pretendentus vertinami bakalauro studijų rezultatai, studijų kalbos mokėjimo lygis ir mokslo pasiekimai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder