Europos autoriai stoja į kovą su interneto milžinais

Europos autoriai stoja į kovą su interneto milžinais

Europos autoriams pabodo dalytis pelnu su interneto milžinais. Pedras Almodovaras (Pedro Almodovar), Šarlis Aznavuras (Charles Aznavour), Andrea Bočelis (Andrea Bocelli), Danielis Burenas (Daniel Buren), Enis Morikonė (Ennio Morricone) ir per 1000 kitų Europos šalių kūrėjų šią savaitę išsiųstame atvirame laiške Europos Komisijai (EK) ragina politikus imtis reikiamų veiksmų užtikrinant teisingą atlygį autoriams už jų kūrinių viešą skelbimą internetinėse platformose.

Pasak laišką išplatinusios Europos autorių bendrijas vienijančios organizacijos CISAC (The International Confederation of Authors and Composers Societies), kuriai priklauso ir Asociacija LATGA, EK jaučia vis didesnį spaudimą iš kultūros sektoriaus.

Prieš mėnesį EK vadovui Žanui Klodui Junkeriui (Jean-Claude Juncker) ir viceprezidentams atvirą laišką parašė 58 europarlamentarai. Jame buvo akcentuojama, kad tokie interneto gigantai kaip "Google", "Apple" ir kt., nepakankamai sąžiningai su autoriais dalijasi savo uždarbiu. Laiške EP vadovams atkreiptas dėmesys į tai, kad turinį sukuria ir vertę generuoja autoriai, bet didžiausią uždarbį pasiima jų kūrybą viešinančios korporacijos. Ypatingą dėmesį siūlyta atkreipti į tokias platformas kaip "Youtube", kuriose naudotojai patys dalijasi turiniu.

Naujausias laiškas, kurį pasirašė svarbiausi ir įtakingiausi Europos kultūros veikėjai, ragina EK prezidentą Ž. K. Junkerį kaip įmanoma greičiau rasti sprendimą, kuris nebeleistų interneto gigantams slėptis už pasenusių įstatymų ir pasiimti didžiąją dalį pinigų už autorių sukurtą turinį.

Autoriai laiške teigia, kad ši problema aktuali ne tik popžvaigždėms ir muzikos sektoriui, bet ir visai kūrybinei ekosistemai, kurią sudaro kompozitoriai, rašytojai, režisieriai, scenaristai, fotografai, skulptoriai ir kiti kūrėjai.

Dominuojančios rinkos dalyvės, tokios kaip "Youtube", gyvena iš vartotojų įkelto turinio. Jos menkai, o dažnai ir visai neatlygina už autorių darbą, sakoma laiške. Pasak autorių, "tai tempia visą kūrybinės rinkos vertę žemyn".

Asociacijos GEMA narys, kompozitorius ir vokiečių grupės "Scorpions" dainininkas Klausas Mainė (Klaus Meine) sakė, kad "komisija negali praleisti galimybės išspręsti didžiausio šio dešimtmečio iššūkio. Mūsų darbas yra naudojamas interneto milžinų gigantų pelnui kurti. Jie dangstosi pasenusiais teisės aktais, siekdami išvengti mokėti autoriams už jų kūrinius. Ateities kartų menininkų labui tai reikia pakeisti jau dabar".

Laišką jau pasirašė daugiau nei 1000 kūrėjų. Pasirašiusiųjų delegacija paprašė susitikimo su Ž. K. Junkeriu, kad galėtų pareikšti savo nuomonę asmeniškai. Naują autorines ir gretutines teises reglamentuojančių įstatymų paketą planuojama išleisti šį rudenį.

"Nors Europos Komisija dabar turi gerokai svarbesnių reikalų (omenyje turiu su Didžiosios Britanijos išstojimu iš ES susijusius klausimus), norisi tikėtis, kad ruošiant įstatymų pataisas į šiuos laiškus bus atsižvelgta. Juk visi EK priimti sprendimai tiesiogiai palies ir mūsų šalies kūrėjus", - sakė Marius Kuzminas, Asociacijos LATGA Muzikos kūrinių skyriaus vadovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder