Bernardinų sodo archeologinių kasinėjimų radiniai bus pristatyti visuomenei

Bernardinų sodo archeologinių kasinėjimų radiniai bus pristatyti visuomenei

Bernardinų sodo archeologinių kasinėjimų metu atrastos XVII amžiaus Vilniaus miesto dalys - gyvenamasis kvartalas, dalis gatvės, gyvenamojo namo pamatai, krosnis ir kiti radiniai - artimiausiu metu bus pristatyti ir visuomenei.

Pasibaigus kasinėjimo darbams bus ieškoma sprendimų, kad bent dalis jų būtų eksponuojama ir prieinama visuomenei. „Net, jeigu reikės, planuojame koreguoti ir dabartinį Bernardinų sodo rekonstrukcijos projektą",- sakė Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Pasak Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgų archeologo Mindaugo Mačiulio, svarbiausiu šių archeologinių tyrimų rezultatu laikomas atrastas, iki šiol mažai žinomas, XVII a. vidurio Vilniaus kvartalas, taip pat Vilniaus gynybinę ir vėlesnio laikotarpio Bernardinų sodo sienas. Taip pat rasta daugiau kaip 500 įvairiausių amžiaus monetų. Šie atradimai yra unikalūs.

„Kaskart Lietuvoje vykdant, įvairius plėtros ir rekonstrukcijos darbus, didžiuosiuose miestuose, istoriniuose centruose, ypač Vilniaus senamiestyje, atliekami archeologiniai tyrimai ir šis Bernardinų sodų atradimas dar kartą parodo, kaip svarbu, kad tie tyrimai būtų atlikti nuosekliai ir profesionaliai, nes šiais tyrimais mes atverčiame naujus mūsų miesto istorijos lapus", - sakė Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė.

Archeologinių kasinėjimų metu taip pat tikimąsi surasti senąją Vilniaus Vilnelės vagą.

Bernardinų sodo (Sereikiškių parko) archeologinius darbus iš dalies finansuoja Vilniaus miesto savivaldybė. Visa projekto vertė yra 18 mln. Lt, iš kurių 10 mln. Lt skyrė ir Europos Sąjunga.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder