Aukciono drobėse šėlsta jūra

Aukciono drobėse šėlsta jūra

Šiandien 19 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro dailės parodų rūmuose (Aukštoji g.1/ Didžioji Vandens g. 2) įvyks XIV Vilniaus aukcionas, kviečiantis atrasti įvairiapusišką jūros tematiką.

Vilniaus aukcionas pirmą kartą svečiuojasi Klaipėdoje ir meno mylėtojų dėmesiui pateikia kultūrinę, meninę ir istorinę reikšmę turinčių dailės kūrinių rinkinį dominuojančia jūros tema. Pristatomi ekspresija, spontaniškumu, spalvomis, jautrumu, melancholija, poezija ar savita istorija persmelkti tapybos, grafikos, piešinių, istorinių žemėlapių, antikvarinių rubrikų kūriniai.

Pripažintųjų aura

Aukciono rinkinio centre - pripažintų išeivijos dailininkų Adomo Galdiko, Vytauto Kasiulio, Vytauto Igno, Antano Tamošaičio kūriniai, taip pat vieno ryškiausių išeivijos menininko, ir šiandien kuriančio Paryžiuje Prano Gailiaus darbai. Viename jų - "Jūra"(La Mer), nutapytame, kai įkvėpė Oskaro Milašiaus eilės, dailininkas įkūnijo ypatingą poetinio žodžio ir piešinio bangavimo santykį. Šių autorių kūriniams ilgai teko laukti galimybės sugrįžti į Lietuvą, tad atsirado unikali proga juos pasiūlyti Lietuvos meno kolekcininkams.

Atskirą temą sudaro Jono Buračo (1898- 1979) 1977 m. Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje surangtos parodos kūrinių pristatymas. Dailininko kūryba šiandien reikšminga savo meistriškumu, ištikimybe gamtai ir meile žmogui. Nuoširdūs, profesionaliai atlikti peizažai yra beveik egzotika - taip dabar niekas nebetapo. Bet tokia tapyba yra klasika, iš kurios pravartu pasimokyti ir tapytopjams, ir meno vertintojams.

Aukcione taip pat pristatoma Kauno meno mokyklos atstovų bei iš Klaipėdos kilusių žymių dailininkų plenerinės tapybos darbai. Galėsite įsigyti Rimvido Jankausko - Kampo, Leono Katino, Lino Katino, Solomono Teitelbaumo, Igno Budrio, Teodoro Kazimiero Valaičio ir kitų į Lietuvos dailės istoriją įėjusių autorių kūrinių. Aukciono rinkinį sudaro 153 kūriniai, o jų kainos svyruoja nuo 150 iki 15 000 litų.

Ne tik jūra

"Kartą per metus mes darome eksperimentą, išvežame aukcioną iš Vilniaus į Kauną ar kurį kitą miestą. Nereikia manyti, jog geriausios parodos ir renginiai vyksta sostinėje, Nacionalinėje dailės galerijoje. Kiekviena vieta turi savo potencialą", - sakė aukciono vadovė Simona Maksilienė.

Mes turime per pusšimtį darbų, kurie atkeliavo iš 1977 metų jubiliejinės Jono Buračo parodos, skaidrių, lengvų akvarelių ir aliejinių darbų jūrine tematika - iš Neringos, Mažosios Lietuvos. Dauguma jų nutapyti labai seniai. Turime Šimonio darbų, tris prieškarines Adomo Galdiko akvareles iš pajūrio, taip pat Vytauto Mickevičiaus kūrinių. Nemažai akvarelių atstovauja sodriai, ekspresionistinei tapybos manierą.

Brangiausias kūrinys - Broniaus Murino žmonos portretas, kainuoja 15 000 litų, jo autorius buvo gavęs geriausio Jungtinių Valstijų tapytojo prizą. Nedideles J. Buračo akvareles galima įsigyti vos už 150 litų.

Klasikai Leonas Katinas vyresnysis ir Linas Katinas žavi natūraliais gamtos vaizdais. Ne tik jūros - uostamiesčio bei aplinkinių vietovių, Neringos, Nidos, Žemaitijos kaimų. Aukcione yra mitologinių darbų ir etnografinių motyvų. Ypač Vytauto Igno kūryboje galima atrasti žemaitiško gyvenimo būdo ir mitologinių simbolių atšvaitų. Jis - vienas įdomiausių mūsų grafikų. Daugumoje darbų atsispindi savita Mažosios Lietuvos architektūra bei dangus.

Dvi spalvotos Kasiulio litografijos ir guašu atlikti darbai yra reprodukuoti išleistame jo kataloge, kaip antai "Rojaus sodai". Įspūdingos yra tragiško likimo menininko Teodoro Kazimiero Valaičio monotipijos, vienetiniai atspaudai. Prano Gailiaus ciklas "Jūra" pakeri linijų ir spalvų jėga. Jo darbas - vienas brangiausių aukcione, jam - keturios dešimtys metų. Kai kurių autorių darbuose galima perskaityti burlaivystės istoriją. Taip pat ir įžvelgti epizodus iš rūstaus žvejų gyvenimo.

Norint kaupti meno kūrinių kolekciją nereikia didelių investicijų; galima pradėti nuo mažo kokybiško kūrinėlio. Sunkmetis paliko savo įspaudą, bet pastebėjome, kad ir dabar žmonės negaili išleisti šimtų tūkstančių litų meno šedevrui", - sakė pokalbininkė. Prisipažino, kad pati nėra kolekcininkė, jos misija - perteikti kūrinio grožį ir prasmę kitiems žmonėms.

"Matydama meno paveiktą žmogų, tarsi gaunu satisfakciją. Manau, įvairaus skonio lankytojai ras aukcione atgaivą sielai", - sakė aukciono vadovė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder