"Atika" pristatys geriausia ką turi

"Atika" pristatys geriausia ką turi

Klaipėdos grupės "Atika" naujojo nekomercinio albumo pavadinimas - "Geriausia ką turime. Iš to, kas liko" - leidžia pateikti dėmesingam klausytojui kiek mažesnio nei įprasta grojaraščio plokštelę oriai ir truputį koketuojant, esą daugiau muzikos grupės aruoduose nėra. Malonu, nes tai - netiesa.

"Atika" visuomet buvo toli nuo lietuviškos muzikos Holivudo, jeigu neskaičiuotume epizodiško dalyvavimo atrankose į "Eurovizijos" dainų konkursą. Nepaisant to, nuo 1996-ųjų gyvuojančios grupės sudėtyje pabuvojo apie 30 žmonių - sakytumei, visa mokyklos klasė.

Atsirastų ironijos kupinų balsų, krizenančių, kad jos nepranoksta ir "nepopsinės" grupės klausytojų auditorija, tačiau čia verta prisiminti, kad nuo pat studentiškų festivalių laikų "Atika" spėjo pelnyti publikos simpatijas įvairiose šalies vietose, su kuriais ir toliau reguliariai susitinka. Jau netrukus grupė vėl rengs koncertus septyniuose šalies miestuose. Pirmiausia, žinoma, Klaipėdoje - meno ir muzikos klube "Artėja" ("Herkaus galerijos" I a., Herkaus Manto g. 22).

Kaip apibūdinti tai, ką daro "Atikos" dainų tekstų autorius Darius Žvirblis ir jo suburti muzikantai, mėginta daug kartų: "studentiška grupė", "krikščioniška grupė", "poproko grupė", "undergroundo grupė", kol galų gale jos lyderis buvo priskirtas bardų ir dainuojamosios poezijos atlikėjų pulkui.

Atkakliai, nors ir ne visuomet tiksliai lipdomos kategorijos leidžia teigti du dalykus: "Atika" sėkmingai pagal paskirtį naudoja muzikos instrumentus, kurie pastarąjį dešimtmetį mūsų kraštuose apskritai yra nepelnytai pamiršti daugelio muzikantais besivadinančių žmonių, ir kuria sąmojingai grakščius ir įžvalgius lietuviškus tekstus.

Šiuosyk albumą leidžia nekomerciniai "Indie Sparrow Records", taigi - "Nepriklausomi Žvirblio įrašai", tęsiantys praeityje ne mažiau šlovingos kompanijos "Wobzdus Records" tradiciją. Tikimasi, kad naujasis "leiblas", debiutavęs su "Geriausia...", sėkmingai gyvuos ir toliau.

"Kam įsivaizduoti, kad čia yra didelių leidybinių kompanijų, kurios daro didingus projektus... Yra keletas leidyklų, kurios tiesiog paima intelektinį produktą iš atlikėjų ir mėgina komerciškai juo prekiauti. Ir patys bandėme įšokti į šį vagoną, kol galų gale nusprendėme kūrybine prasme laikytis savo šaknų", - jau rimčiau, bet su šypsena paaiškina D. Žvirblis.

 


Naujajame albume, kuris bus platinamas per grupės koncertus, yra šešios dainos. Jomis su klausytojais bei grupe atsisveikino Remigijus Motiejauskas. Grupėje šiuo metu, be D. Žvirblio, pluša dar du nariai - "Atikos" senbuvis būgnininkas Audrius Šalnis ir boso gitaristas bei garso režisierius Aurimas Stonys. Dainos, anot D. Žvirblio, sukurtos grupei visiškai nebūdingu metodu - "išdžemavus" jas studijoje, tekstai buvo pritaikyti vėliau.

"Yra šiek tiek "rokavos" amerikietiškos nuotaikos, Niko Keivo skambesio ir politikos", - priduria. Be trilerio "Bėk, Lola, bėk", politinės satyros apie Bilį Kū, plokštelėje rasite ir lyrinių kūrinių. Viskas šiek tiek retrostiliaus, ir, teatkreipia dėmesį grupės ilgamečiai gerbėjai, kiek primena seną "Atikos" albumą "Po visko", kuris, D. Žvirblio nuomone, grupei labiausiai pavyko.

Subrandinti naujuosius kūrinius užtruko bemaž kaip tikrą laukų derlių - nuo kovo iki rugpjūčio. "Vėliau dar muistėmės galvodami, ar užbaigti ir dar kelias dainas. Apsisprendėme, kad be jų rinkinys bus vientisesnis, iš čia ir pavadinimas", - sakė D. Žvirblis, kuris džiaugiasi artėjančiomis gastrolėmis.

Kadaise vis kamuotas nerimo dėl grupės perspektyvos, šiandien jis sakosi jaučiąsis kur kas tvirčiau. "Tiesiog nebesu prie jos prisirišęs. O važiuoti ir groti kartu yra labai "faina", - neslėpė dainų kūrėjas, drauge plėtojantis ir savo asmeninius muzikinius planus, kuriems kol kas taip pat nėra linkęs suteikti nebūtos reikšmės.

"Šiaip eilių nerašau - neišeina, tiesiog esu apsiklausęs muzikos. Žurnale "Uncut" perskaičiau vieną iš retųjų Bobo Dylano interviu. Anot jo, dainoje svarbiausia tekstas ir jo frazavimas. Taigi, jeigu nemoki ritmiškai dėlioti žodžių, kad jie skambėtų su jėga, net ir gera daina netaps vertinga. Paties Dylano frazavimas, beje, labai stiprus. Nejučia imi vertinti - kaip darai pats? Tai padeda toliau kurti, dėlioti", - kūrybinėmis įžvalgomis pasidalija D. Žvirblis.

Viršelyje - vestuvių nuotrauka iš kažkieno "familijos" archyvo. Pasak pašnekovo, verta pasikapstyti šeimos albume, nes šį tą gali pritaikyti savam. Juolab kad tai gali paaiškėti esą geriausia ką turi.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder