Atidengtas skulptūrinis suoliukas Andrejui Sacharovui atminti

Atidengtas skulptūrinis suoliukas Andrejui Sacharovui atminti

Vilniuje atidengtas skulptūrinis suoliukas žmogaus teisių gynėjo, akademiko Andrejaus Sacharovo (1921-1989) atminimui įamžinti.

A. Sacharovo aikštėje esančios kompozicijos autorius - skulptorius Vladas Kančiauskas.

Iškilmingą ceremoniją surengė Seimo Žmogaus teisių komitetas kartu su Lietuvos žmogaus teisių asociacija.

Seimo Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Arminas Lydeka iškilmėse sakė, kad Andrejų Sacharovą drąsiai galima vadinti vienu ryškiausių ir intelektualiausių žmogaus teisių gynėju žmonijos istorijoje. "Fizikas, atominės ir vandenilinės bombos kūrėjas akademikas A. Sacharovas galėjo būti lojalus sovietiniam režimui ir mėgautis milžiniškomis privilegijomis, tačiau šis žmogus, supratęs branduolinio ginklo, taip pat ir režimų žmonijai keliamą grėsmę, tapo sovietiniam režimui neparankiu žmogaus teisių gynėju ir disidentu", - kalbėjo A. Lydeka.

A. Sacharovas buvo Helsinkio grupių sumanytojas. Helsinkio grupės turėjo tirti 1975 m. Europos saugumo ir bendradarbiavimo konferencijos baigiamojo akto, pasirašyto Helsinkyje, nutarimų pažeidimus ir juos viešinti. Įsisteigusi Maskvos Helsinkio grupė paskatino analogiškų grupių atsiradimą Lietuvoje, Ukrainoje, Armėnijoje ir Gruzijoje.

A. Sacharovo veikla paskatino ir Lietuvos intelektualų įsitraukimą į disidentinę veiklą sovietiniu laikotarpiu. 1976 m. lapkričio 25 d. Viktoras Petkus kartu su Tomu Venclova, Karoliu Garucku, Ona Lukauskaite-Poškiene ir Eitanu Finkelšteinu įkūrė Lietuvos Helsinkio grupę. Žinomas Lietuvos disidentas, Lietuvos Helsinkio grupės steigėjas, ilgametis politinis kalinys (lageryje kalėjęs 25 metus), du kartus Nobelio premijos nominantas, Lietuvos žmogaus teisių asociacijos signataras ir garbės pirmininkas V. Petkus taip pat dalyvavo atidengiant skulptūrinį žymenį.

Ceremonijoje kalbėjęs akademikas Antanas Buračas prisiminė, kad, 1975 metais viešėdamas V. Petkaus bute Vilniuje, A. Sacharovas sužinojo apie jam skiriamą Nobelio taikos premiją.

Atidengiant skulptūrinį žymenį taip pat kalbėjo ESBO pirmininkas, užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis, kultūros ministras Arūnas Gelūnas, Lietuvos žmogaus teisių asociacijos steigėjas ir dabartinis pirmininkas Vytautas Budnikas. Iškilmėse dalyvavo Žmogaus teisių komiteto narės Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė ir Ona Valiukevičiūtė, kultūros ir visuomenės veikėjai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder