"Žvaigždžių operoje" - sužvaigždėjusios pelės

"Žvaigždžių operoje" - sužvaigždėjusios pelės

Gruodžio 9 ir 11 dienomis kultūros centre Žvejų rūmuose Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras publikai pristatys Antano Kučinsko operos vaikams "Žvaigždžių opera" premjerą, kuri yra dviejų sėkmingų ankstesnių operų - "Bulvinės pasakos" ir "Makaronų operos" tęsinys.

Pasak Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės Laimos Vilimienės, operų trilogija vaikams yra unikalus atvejis ne tik Lietuvos, bet ir Europos teatro istorijoje. "Mums tai dviguba šventė todėl, kad tai nacionalinis veikalas, ir todėl, kad jis skirtas vaikams", - pažymėjo vadovė.

Trilogijos kompozitoriaus Antano Kučinsko teigimu, trečioji dalis buvo neišvengiama. "Na, negali juk pelės, pagrindinės "neigiamos" šių operų veikėjos, dar kartą likti alkanos ir nepasitaisyti. Juk net pikčiausia žiurkė retkarčiais pakelia akis į žvaigždėtą dangų", - teigė kompozitorius.

"Žvaigždžių operoje" pelės pagaliau sočiai prisikerta sūrio, tačiau tuomet jas ima kankinti šlovės ir garbės troškulys. Numalšinus pastarąjį, pradeda graužti pasalūniškas laimės ir draugystės alkis...

"Draugystės tema "Žvaigždžių operoje" yra svarbiausia. Spektaklio istorija atliks svarbią misiją: pabandys išgelbėti pasaulį patarimu "Žiūrėk širdimi!" Tai labai žaismingas kūrinys su filosofine potekste, kviečiantis smalsiai stebėtis mus supančiu pasauliu, skatinantis vaizdingai mąstyti ir įkvepiantis savojo gyvenimo šviesulio paieškoms", - sakė visą trilogiją režisavęs Ramūnas Kaubrys.

"Šiuolaikiniai vaikai, panašiai kaip operų pelės, "gyvena" išmaniųjų ekranuose, kasdien gaudami didžiulį kintančios informacijos srautą. Jie pripratę vartoti greitai, dažnas nebemoka gyventi tyloje. Tačiau jie patiria tuos pačius jausmus, kaip ir bet kurios ankstesnės kartos vaikai - meilę, draugystę, vienišumą, pripažinimo ir supratimo poreikį. Nesistengėme jiems pataikauti, bandydami žūtbūt viską perkelti į šiuolaikines technologijas, o kalbėjome apie amžinus dalykus", - tikino operų libretų autorė Daiva Čepauskaitė.

TĘSINYS. "Žvaigždžių opera" - tai operų "Bulvinė pasaka" ir "Makaronų opera" tęsinys. Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre sukurta Antano Kučinsko operų trilogija vaikams - pirmoji Lietuvos muzikos ir teatro istorijoje.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Spektaklio dirigentas Tomas Ambrozaitis intrigavo, kad ši opera neeilinė ir tuo, jog ją diriguoti paskirti net trys dirigentai. "Didžiausius operos veikalus diriguoja tik du dirigentai. O čia tik dviejų dalių spektaklis vaikams, o darbo turi net trys dirigentai. Ši vaikiška opera iš tiesų nėra labai vaikiška", - samprotavo T. Ambrozaitis.

Spektaklio choreografas Aurelijus Liškauskas pažadėjo, kad "Žvaigždžių operoje" bus karšta ir scenoje, ir salėje. "Manau, kad ši trilogijos dalis bus pati stipriausia ir efektingiausia. Operoje dalyvaus tokios žvaigždės kaip Michael Jackson, Lady Gaga ir Lady Kvaka... Šis spektaklis pasipildė naujais aktoriais", - informavo choreografas.

Scenografas Artūras Šimonis teigė, jog "Žvaigždžių operoje" siekė išlaikyti minimalizmo stilistiką, kurioje dominuoja herojų kostiumai. Tai būdinga visai trilogijai. "Tik "Makaronų operoje" buvo galima jausti itališką dvasią, o šįsyk yra spektaklyje orientalistinių momentų, išmaniųjų, robotikos efektų", - kalbėjo spektaklio scenografas.

 

Žvaigždžių opera

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder