Trečioji vieta konkurse įsiutino paaugles

Trečioji vieta konkurse įsiutino paaugles

Klaipėdoje vykusio šokio konkurso prizininkės suplėšė trečiosios vietos diplomus, tai nufilmavo ir, lyg to būtų maža, su šokių studijos vadovės žinia paviešino internete. Šios paauglės tikina - konkurso teisėjas po šokio jas pavadino prostitutėmis. Šis atkerta - jos pačios save taip pristatė.

Šį savaitgalį uostamiestyje vykusio šokių konkurso "Lithuanian cup" organizatoriai ir dalyviai negalėjo atsistebėti šokių grupės "Sfinx" elgesiu. Ketinama spręsti, ar kitais metais grupė galės dalyvauti tame pačiame konkurse. Tačiau kad ir ką organizatoriai nuspręstų, šokėjos jau ir pačios tvirtai apsisprendė - jame nebedalyvaus.

Įskaudino "prostitutė"

Grupė ant parketo pasirodė šeštadienį, tačiau socialiniame tinkle "Instagram" šokių grupės paskyroje netrukus pasirodė ir iškalbingas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip paauglės "džiaugiasi" savo iškovotu laimėjimu - užimta III vieta konkurse: plėšo diplomus, mėto ir trypia ant žemės gulinčius medalius.

"Nemoka pralaimėti", - pareiškė vienas konkurso organizatorių Mindaugas Lekauskas.

Tačiau šokių grupės vadovė Karina Karmonaitė mano kitaip. "Vakarų ekspresui" ji komentavo, kad jau trečius metus iš eilės šiame konkurse jos šokėjos yra diskriminuojamos.

"Ginčo jokio nebuvo. Mes pašokome. Baigėsi mūsų kategorija. Vyko apdovanojimai. Teisėjas pasiėmė mikrofoną ir pasakė, kad jam nepatinka, jog šokėjai šoka pagal dainas, kuriose skamba keiksmažodžiai", - pasakojo ji.

K. Karmonaitė dėstė, jog, konkursui galiausiai pasibaigus, įkėlė į "Instagram" grupės paskyrą vaizdo įrašą, o teisėjas tokią pačią savo nuomonę pareiškė ir jų "Instagram" paskyroje.

"Taip, pavadino (prostitutėmis, - Aut. past.)", - patvirtino K. Karmonaitė, paklausta, ar išties teisėjas taip pavadino maždaug 14-os metų paaugles šokėjas.

Ji piktinosi tuo, kad konkurse įvertinti ne šokiai, o daina.

"Mums tai - laisvė"

Kalbėdama apie "Instagram" paskyroje pasirodžiusį vaizdo įrašą, kuriame matyti plėšomi diplomai, K. Karmonaitė pabrėžė, kad merginos diplomus plėšė ne norėdamos pademonstruoti neapykantą ar juolab ką nors pažeminti.

"Čia tiesiog laisvas panų ir mano, kaip trenerės, poelgis, kad mes taip priimam, mums tai - laisvė. Pergalės nėra svarbiausia, mes į konkursą einame parodyti, kaip šokame. Ir mes esame diskriminuojami.

Mūsų studija gyvuoja 3 metus ir tai tęsiasi 3 metus - pats renginio vedėjas mums yra pakišęs visokių dalykų, tad čia tiesiog parodėme, kad mums nereikia tų diplomų. Viskas, ko mes norime - tai pagarbos, kaip ir visoms kitoms studijoms.

O tai, ką mes gauname - diskriminacija, nes mano panos negali šokti pagal dainas, kuriose yra keiksmažodžių, nors tai daro pusė Lietuvos. Mūsų studija visada užkliūna visiems", - sakė K. Karmonaitė.

Kaltina grupės vadovę

Vienas konkurso organizatorių M. Lekauskas komentavo matęs grupės pasirodymą. Anot jo, šokėjos pasirodymą atliko išties gerai.

"Tačiau buvo geresnių", - konstatavo jis.

M. Lekauskas tikino, kad teisėjams nepatiko, jog šokis buvo atliktas skambant dainai, kurioje girdėti angliški keiksmažodžiai. Anot jo, vienas iš jų yra lietuviško žodžio "prostitutė" atitikmuo.

"Teisėjas tai pasakė, nes jų dainoje žodžiai buvo tokie: "We are dancing like a prostitutes (liet. mes šokame kaip prostitutės.)" Tai todėl teisėjas ir sako, kad jūs, ką, esate kaip prostitutės, jei tos komandos dainoje yra tokie žodžiai. Teisėjas išėjo paklausti, kodėl jos šitaip šoka", - apie tai, kodėl šokėjos pamanė buvusios pavadintos prostitutėmis, komentavo konkurso organizatorius.

Tačiau jis įžvelgė ne paauglių šokėjų, o grupės vadovės kaltę. "Treneriai, rinkdamiesi garso takelį, patys turi įsiklausyti, koks yra tekstas. Teisėjai - aukšto lygio, iš viso pasaulio suvažiavę, jie puikiai supranta angliškai. Gal lietuviai nesupranta tekstų?" - svarstė M. Lekauskas.

Jis teigė, kad konkurse dalyvavo per 2,5 tūkst. šokėjų iš 10 Europos šalių. "Tai didžiulis tarptautinis renginys - čempionatas", - sakė M. Lekauskas.

K. Karmonaitė ne kartą akcentavo, jog daug šokių grupių pasirodymus atlieka skambant dainoms, kuriose esti keiksmažodžių. Ar kiti šokėjai konkurse taip pat naudojo panašius muzikos takelius? "Teisėjams tai neužkliuvo", - lakoniškai atsakė M. Lekauskas.

REAKCIJA. Socialiniame tinkle "Instagram" pasirodė iškalbingas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip paauglės "džiaugiasi" savo iškovotu laimėjimu - užėmusios III vietą konkurse, plėšo diplomus, mėto ir trypia ant žemės gulinčius medalius.

Svarstys elgesį

Konkurso organizatorius patikino matęs vaizdo įrašą, kuriame matyti diplomus plėšančios grupės narės.

"Lietuva dar jauna šalis, turi išgyventi įvairius niuansus. Tikiuosi, tai bus pamoka visiems - šokių mokytojams, organizatoriams. Galbūt muziką reikia perklausyti iš anksto. Nemažai komandų dar nebuvo atsiuntusios muzikos, negalėjome cenzūruoti. Bet taisyklėse aiškiai parašyta, kad rasistiniai, religiniai, žeminantys, keiksmažodžių tekstai yra draudžiami", - sakė jis.

M. Lekauskas tikino, kad greičiausiai grupės elgesys bus svarstomas.

"Teisėjai rekomendavo sudaryti komisiją ir aptarti šį incidentą. Sprendimą paskelbsime per mėnesį. Aš manau, kad vaikai nekalti. Čia reikia kalbėti su studijos vadove. Gal jie nemoka gerai anglų kalbos. Nukirsti galvą lengviausia. Mano misija - leisti žmonėms pasikeisti", - kalbėjo renginio organizatorius.

POPULIARŪS. Šiuolaikiniai hiphopo, breikdanso, gatvės ir kitų stilių šokiai užvaldė jaunimą visame pasaulyje, Klaipėda - ne išimtis.

FOTOLIA nuotr.

Prabilo ir teisėjas

"Vakarų ekspresui" pavyko susisiekti ir su šokėjas vertinusiu teisėju Maciek Sheva Moldoch, kuriam buvo pažerti kaltinimai, esą šis pavadino paaugles prostitutėmis.

Jis tikino, kad pagal taisykles grupę už necenzūrinių žodžių vartojimą garso takelyje buvo siūloma net diskvalifikuoti, tačiau tai padaryta nebuvo.

"Turėjau pasiimti mikrofoną ir pasakyti, kad tai nėra mūsų žinia", - kalbėdamas apie keiksmažodžių kupiną dainą sakė jis.

Šokių teisėjas tikino, kad jo vertybės - meilė, taika, vienybė. "Aš kalbėjausi su tėvais, kad jie turėtų domėtis, ką šoka jų vaikai", - pasakojo jis.

Vyras tikino, kad išvydęs įrašą, kuriame šokėjos plėšo diplomus, "Instagram" paskyroje dar kartą grupei priminė, kad tai - nederamas elgesys.

Anot jo, šokdamos pagal tokią muziką, šokėjos pačios save kone pavadino prostitutėmis.

Teisėjai rekomendavo sudaryti komisiją ir aptarti šį incidentą. Sprendimą paskelbsime per mėnesį.

Mindaugas LEKAUSKAS, vienas konkurso "Lithuanian cup" organizatorių

Čia tiesiog laisvas panų ir mano, kaip trenerės, poelgis.

Karina KARMONAITĖ, grupės "Sfinx" vadovė

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder