Tarptautiniame juvelyrikos meno konkurse pagrindinis prizas atiteko Lietuvos juvelyrei

Tarptautiniame juvelyrikos meno konkurse pagrindinis prizas atiteko Lietuvos juvelyrei

Šių metų tarptautinio juvelyrikos meno konkurso „Ecosight“ nominantais tapo profesionalūs juvelyrai iš Lietuvos, Pietų Korėjos, Didžiosios Britanijos, Taivano ir Prancūzijos, o pagrindinį prizą pelnė lietuvė juvelyrė.

Konkurse dėl penkių nominacijų iš viso rungėsi 75 juvelyrai iš 22 pasaulio šalių, jie buvo išrinkti tarptautinėje Baltijos juvelyrikos parodoje „Amber Trip“.

Juvelyrikos meno konkurso „Ecosight“ komisijos pirmininkė, Vilniaus dailės akademijos Metalo meno ir juvelyrikos katedros profesorė Laima Kėrienė sako, kad šiais metais konkursas buvo gana stiprus, nes nestigo menininkų, atsakingai pasižiūrėjusių į konkurso temą ir aukštus kokybinius reikalavimus.

„Meno konkurso misija – sukviesti talentingus žmones pasidalinti savo įžvalgomis ir kūryba aktualiomis temomis, nuojautomis, meno filosofija. Tokie konkursai kaip „Ecosight“ išryškina tendencijas, suteikia galimybių pamatyti vienas kitą, pasidžiaugti ir mokytis vieniems. iš kitų.

Kylančios diskusijos atidengia mūsų kritinį žvilgsnį, vertybes, galime labiau suprasti vieni kitus, uždegti tolesnei kūrybai“, – teigia L. Kėrienė.

Komisijos sprendimu, tarptautinio konkurso „Ecosight“ nominaciją „Grand Prix“ už meniškumą ir kūrinio įtaigumą pelnė lietuvė juvelyrė Vita Pukštaitė-Bružė už kūrinį „Liepto galas“.

Jame, anot konkurso komisijos pirmininkės, juntamas pasaulio ir žmogaus dramatizmas, esame kviečiami žvelgti į save ir aplinką atsakingai, kad žemė neliktų viena. Juvelyrikos kūrinio spalvų gelmė slepia vilties ilgesį.

Geriausiu kūriniu su gintaru vienbalsiai komisija išrinko Soonin Han iš Pietų Korėjos darbą „Mes = aš“. „Tokio suvokimo svarba ypač išryškėjo dabartinėje pasaulio situacijoje. Universalus ir drauge asmeniškas požiūris į mūsų tarpusavio ryšius kviečia į harmoningą sugyvenimą mūsų žemėje. Kaklo papuošalas atliktas itin profesionaliai“, – komentuoja L. Kėrienė.

 

Soonin Han (Pietų Korėja). Mes=aš

Komisijos pirmininkės teigimu, nors šių metų konkurse buvo daug išraiškingų papuošalų, vertų žiūrovų ir žiuri dėmesio, tačiau juvelyrikos objektų buvo tik keletas. Komisija objekto kategorijos prizą skyrė Rachael Colley iš Didžiosios Britanijos už juvelyrikos kūrinį „Sha- green“, kuriame meniniai sprendimai (tvarumo filosofija, naujos medžiagos sukūrimas ir panaudojimas, konstruktyvumas, estetika, atlikimo profesionalumas) yra labai universalūs.

Papuošalo kategorijoje nominantais buvo išrinkti du autoriai: Chien-Yu Liu iš Taivano už kūrinį „Viena kita akimirka“ ir Rasa Jundulaitė iš Lietuvos už meninį dirbinį „Pats pirmas“. Jie konkurso komisiją sužavėjo koncepcijos taiklumu ir minimalia subtilia estetine raiška: kvietimu pažvelgti į ištakas, į pirmapradžius dalykus, kurti iš to, ką jau turime.

 

Rasa Jundulaitė (Lietuva). Pats pirmas.

Publikos simpatijų prizas už juvelyrikos kūrinį „Santechnikos darbai“ pelnė Charlotte Parent iš Prancūzijos.

 

Charlotte Parent (Prancūzija). Santechnikos darbai © Organizatoriai

Komisija diplomais taip pat buvo įvertinti šių autorių kūriniai: Ievos Laskevičiūtės (Lietuva) „Pandoros pyragas“ už medžiagos panaudojimo alternatyvumą, Yaroslava Kellermann (Lenkija) „Būdas“ už vandens ir gamtos harmonijos perteikimą, Joshua Kosker (JAV) „Kopalis“ už elegantišką gintaro alternatyvą ir humoro jausmą, Annos Tereshchenkovos (Rusija) „Paukštis ir žuvis“ už plastiko pavojaus gyvajai gamtai vizualią deklaraciją, Alain Roggeman (Belgija) „Sulaužytas ir atnaujintas“ už minties ir kompozicijos balansą papuošale, Ilze Egle (Latvija) „Dangus verkia dėl Žemės atšilimo“ už minties ir meninės išraiškos paradoksalumą, Annarita Bianco (Italija) „Skiepų serija 3020“ už koncepcijos aktualumą ir tvarios raiškos estetiškumą papuošaluose, Brigitos Rodaitės (Lietuva) „Sodai“ už jautrumą gyvajai gamtai ir kompozicijos estetiškumą, Simonos Martinkutės (Lietuva) „Darius, kuris pradėjo nuo savęs“ už ekologinės iniciatyvos palaikymą, Eglės Širvytės (Lietuva) „Pilni namai lietaus“ už kūrybinį subtilumą, Teresa Dantas (Portugalija) „Babelis“ už ekologijos problematikos vizualumą, Alginos ir Rolandos Žalimų (Lietuva) „Matau parskrendančius gandrus“ už romantiką, paprastumą ir tvarumą, Peiheng Huang (Prancūzija) „Medžių kirtimas“ už jautrumą gamtos katastrofoms ir metaforišką jų perteikimą papuošale.

Šiais metais „Amber Trip“ juvelyrikos meno konkurse dalyvavo 75 juvelyrai iš 22 šalių. Šiuolaikinės juvelyrikos darbus (jų buvo 85) pristatė Taivano, Ispanijos, Portugalijos, Vokietijos, Belgijos, Irano, Lenkijos, Turkijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Rusijos, Pietų Korėjos, Nyderlandų, Australijos, Meksikos, Latvijos, Graikijos, Prancūzijos, Austrijos, Baltarusijos ir Lietuvos juvelyrai.

Juvelyrikos kūrinių koncepcijos turėjo atspindėti konkurso temą, skirtą ekologijai. Tarp kitų svarbių vertinimo kriterijų buvo kūrybiškumas ir originalumas bei aukšto lygio atlikimas.

Konkurso komisijoje, be L. Kėrienės, buvo humanitarinių mokslų daktarė, filosofė, dailės kritikė Pille Veljataga ir juvelyras, juvelyrikos mokyklos „Vilnensis“ įkūrėjas Darijus Gerlikas, abu jie atstovavo Lietuvai.

Tarp konkurso komisijos narių taip pat buvo garsus lenkų profesorius, menininkas, rašytojas Giedyminas Jablonskis bei sidabro meistras, juvelyrinių dirbinių dizaineris, Suomijos auksakalių asociacijos direktorius, žurnalo „Baltic Jewellery News“ redaktorius Henrik Kihlman.

Prie komisijos prisijungė ir Latvijos juvelyrikos menininkė, Latvijos Dailės akademijos metalo dizaino katedros lektorė ir aktyvi tarptautinių menininkų rezidencijų bei grupių parodų dalyvė Rasma Pušpure.

„Amber trip“ jau daugelį metų rengiamas konkursas tampa vis labiau žinoma juvelyrikos meno platforma, pripažinta tarptautiniu mastu ir yra toks pat vertinamas kaip ir tokie tarptautiniai juvelyrikos meno konkursai kaip „Amber trip“ Vilniuje, „Schmuck“ Miunchene, „Srebro“ Legnicoje ar „Juvelyrika“ Itami.

Maža to, Lietuvoje šiuo metu tai – vienintelis toks konkursas, todėl parodos lankytojai turėjo retą progą pamatyti mums visiems aktualia tema labai įdomių, unikalių šiuolaikinės juvelyrikos kūrinių iš įvairių pasaulio šalių.

XVII tarptautinė Baltijos juvelyrikos paroda „Amber Trip“ šiemet dėl Vyriausybės sprendimo apriboti masinius renginius tevyko dvi dienas. Kovo 11 dieną „Litexpo“ parodų ir kongresų centre prasidėjusi paroda šiais metais sulaukė beveik 240 juvelyrikos ir gintaro gamintojų bei meistrų iš 30 pasaulio šalių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder