Silkių statines pirmoji atrado katė

Silkių statines pirmoji atrado katė

Sekmadienio popietę būrys silkės ir kultūros paveldo mėgėjų susirinko Klaipėdos universitete iš arčiau susipažinti su 2016 m. metais prie Dangės upės aptikta XIX a. silkių rūšiavimo sistemos istorija, jo radėjais, restauratoriais ir bačkoriaus amatu.

Archeologė, Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto mokslininkė Raimonda Nabažaitė susirinkusiesiems papasakojo, jog prie Dangės upės, dabar jau rekonstruotame pastate, pažymėtame Turgaus g. 37 numeriu, XIX a. į žemes buvo įkasti silkių kubilai, kuriuose buvo laikoma iš Norvegijos atplukdyta silkė.

Įdomi detalė, kad prie burlaivio "Meridianas" gyvenusi katė juos užuodė pirmiau, nei atrado archeologai. Filmuoti unikalūs kadrai iš archeologinių kasinėjimų paliudijo, kad raina katė verta būti ekspedicijos talismanu.

Dainuojanti restauratorė Akvilė Poškienė renginio dalyviams aprodė konservavimo rūsį, kuriame laikomi iškelti unikalūs radiniai, neturintys analogų Lietuvoje, pasakojo, kaip vyksta statinių konservavimas, sušildė popietę muzikiniais kūriniais ir pakvietė visus nurinčiuosius tapti projekto "Silkės kelias (I) - nuo Mitzkaus bačkų iki asmeninių daiktų" savanoriais.

Kodėl silkė vadinama jūros sidabru, kuo pasninkas susijęs su išaugusia silkių prekyba Žemaitijoje, kodėl klaipėdiečiai turėtų žinoti Johaną Heinrichą Ancerį, pasakojo Lietuvos jūrų muziejaus istorikas Dainius Elertas, kuris pristatė universitetui laikinai dovanotą muziejaus parodą "Jūros sidabras - iš Stavengerio į Klaipėdą 1820-1870 m."

Renginį vainikavo gyva pažintis su bačkoriaus amatu. Iš Kaišiadorių atvykęs šio amato žinovas Arvydas Kundrotas dalijosi ne tik savo žiniomis, bet ir pademonstravo iš tėvo paveldėtus darbo instrumentus ir tai, kaip jais gaminti kubilai.

Po dviejų savaičių, Europos paveldo dieną, restauratoriai klaipėdiečius ir miesto svečius pakvies į dar vieną įdomų renginį. Miestiečiai galės atsinešti seną daiktą ir pasikonsultuoti, kaip jį išsaugoti.

Daugiau informacijos apie Klaipėdos universitete vykdomą projektą ir jo renginius galima sužinoti socialinio tinklo "Facebook" puslapyje "Silkės kelias".

AMATININKAS. Bačkoriaus amatą klaipėdiečiams pristatė iš Kaišiadorių atvykęs Arvydas Kundrotas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder