Šiauliečių konkurse sužibėjo klaipėdietis

Šiauliečių konkurse sužibėjo klaipėdietis

Neseniai paskelbti protų mūšio-konkurso "100 Šiaulių mįslių" nugalėtojai ir prizininkai. Absoliučiu jo nugalėtoju tapo Klaipėdos sportininkų namų vedėjas Algirdas Vaicekauskas. Konkursas jam padėjo gydantis onkologinę ligą.

Minėdama Šiaulių įkūrimo 780-ąsias metines Šiaulių miesto savivaldybė paskelbė protų mūšį-konkursą "100 Šiaulių mįslių", kuriame dalyvauti galėjo ne tik šiauliečiai, bet ir kitų miestų gyventojai.

Konkurso dalyviai turėjo atsakyti į 100 klausimų apie Šiaulių istoriją, kultūrą, meną, literatūrą, sportą, svarbiausius miesto įvykius, žymiausius žmones ir jų darbus. Konkurse dalyvavo 18 dalyvių nuo 15 iki 66 metų.

Susumavus protmūšio rezultatus, paaiškėjo, kad, surinkęs 188 balus (daugiausiai buvo galima surinkti 200), nugalėtoju tapo 57-erių metų Klaipėdos sportininkų namų vedėjas A. Vaicekauskas.

Klaipėdietis konkurso nugalėtojas turi glaudžių ryšių su Saulės miestu. Pasirodo, jog būtent šiame mieste gyveno jo močiutė ir promočiutė. Dvejus metus klaipėdietis čia gyveno ir dirbo - baigęs automokyklą gimtajame Radviliškyje, jis gavo paskyrimą dirbti lengvųjų automobilių servise Šiauliuose. Su šiuo miestu būta ir daugiau sąsajų - konkurso nugalėtojo tėvas netgi krikštytas Šv. Jurgio bažnyčioje.

Vis dėlto konkurse dalyvauti jį paskatino pasikeitęs gyvenimo būdas. "Susirgęs onkologine liga, turėjau daug laisvo laiko, nes nėjau į darbą. Tad tam, kad nuo chemijos nesudžiūtų smegenys, nusprendžiau dalyvauti konkurse. Jis prasidėjo dar gruodį, o baigėsi liepą", - prisiminė A. Vaicekauskas, kuris tuo metu turėjo chemoterapijos kursus.

Kas mėnesį konkurso dalyviams tekdavo atsakyti į 15 klausimų. Pašnekovas atsakymus į kai kuriuos klausimus rasdavo ir Klaipėdos sporto istorijoje.

Bandydamas įspėti mįsles, Klaipėdos sportininkų namų vedėjas keletą kartų lankėsi Šiauliuose. Čia jis stengdavosi atkreipti dėmesį į objektus, kurie galėtų būti aktualūs konkurse. Kai kurias vietas netgi nusifotografuodavo.

Sužinojęs apie elektroninio paveldo sistemą "epaveldas.lt", senus laikraščius pašnekovas vartydavo iki paryčių ar net 6 valandos ryto.

Paklaustas, kokių kietų konkurso riešutėlių jam teko įkąsti, jis prisiminė, jog buvo klausimas apie tai, kas laimėjo pirmąsias dviračių rungtynes maršrutu Ryga-Šiauliai. A. Vaicekauskas nė neabejojo, kad tokią informaciją jis gausiąs iš Šiaulių dviračių muziejaus. Tačiau muziejininkai į šį klausimą atsakyti negalėjo. Taigi klaipėdietis pradėjo naršyti internete, įvedęs "Ryga-Šiauliai", jis rado rusišką tinklalapį. Čia jo dėmesį patraukė sena nuotrauka, kurioje ir puikavosi rungtynių nugalėtojas - latvis. Pasibaigus konkursui nuotrauką A. Vaicekauskas nusiuntė ir Dviračių muziejui, kad, besilankant latviams, muziejininkai su jais pasidalintų informacija.

Konkurso nugalėtojui įdomiausios mįslės buvo tos, kuriose reikėdavo įminti tam tikros citatos apie Šiaulius autorių.

Klaipėdietis, nušluostęs nosį visiems konkurse dalyvavusiems šiauliečiams, šiandien planuoja panašų protmūšį rengti ir Klaipėdoje. Tačiau šis bus rengiamas sporto tematika.

"Manau, kad panašus konkursas, kur reikėtų atsakymų ieškoti ne vien internete, bet ir gyvai, galėtų vykti ir visos Lietuvos mastu. Klausimai galėtų būti susiję su kovų vietomis, partizanais, žymiais mūsų krašto rašytojais", - mintimis dalinosi pašnekovas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder