Pirmoji lietuviškų operų vaikams trilogija finišuos su „Žvaigždžių opera“

Pirmoji lietuviškų operų vaikams trilogija finišuos su „Žvaigždžių opera“

Jau gruodžio 9 ir 11 dienomis Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras Žvejų rūmuose patiems smalsiausiems žiūrovams pristatys„Bulvinės pasakos“ ir „Makaronų operos“ tęsinį – „Žvaigždžių operą“. Bilietai į pirmuosius premjerinius spektaklius jau parduoti, tad per vėlai susizgribusiems teks lauktikitų metų sausio 27-osios...

„Ši opera –neeilinis scenos įvykis, nes kartu su ja Lietuvos muzikos ir teatro istorijon bus įrašyta pirmoji nacionalinė vaikams skirtų operų trilogija. Neteko girdėti, kad panašių trilogijų, sukurtų vieno kompozitoriaus, būtų ir visoje Europoje. Todėl Antanui Kučinskui turėtume padėkoti už mums ir kartu visos Lietuvos kultūrai  suteiktą garbę“, – artėjančios premjeros spaudos konferencijoje kalbėjo Klaipėdos muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

„Žvaigždžių operos“ pirmtakės – kompozitoriaus A. Kučinsko ir libreto autorės Daivos Čepauskaitės sukurtos operos „Bulvinė pasaka“ (2007 m., apdovanota „Auksiniu scenos kryžiumi“)  ir „Makaronų opera“ (2014 m.).Kadangi jas žiūrovai pamilo, trečiasis kūrėjų „kūdikis“, pasak L. Vilimienės, teatre buvo itin laukiamas.

Visas tris operas režisavęs Ramūnas Kaubryspastebėjo, kad jų pagrindinės veikėjos pelės – smalsios, sumanios, aktyviai tyrinėjančios aplinką ir tuo primenančios mažus vaikus. Teatro vyriausiasis dirigentas Tomas Ambrozaitisnustebino pranešdamas, kad „Žvaigždžių operą“ pasikeisdami diriguos net trys batutos meistrai. O choreografas Aurelijus Liškauskas išreiškė viltį, kad trilogija operų serija visgi nesibaigs: „Dažniausiai trečioji kino serialų dalis būna blyškiausia, nes kūrėjai joje būna galutinai „išsisėmę“.Bet tik ne šįkart: „Žvaigždžių opera“– pati įspūdingiausia trilogijos dalis“, – tikino jis.

Scenografas Artūras Šimonis juokavo, kad operų pelės jau virsta originaliu prekės ženklu, ir viliojo žiūrovus robotikos bei magijos elementais spektaklio scenografijoje. „Artūras mėgsta „mažiau“, aš būnu už „daugiau“. Todėl jei atskiros pelių pasaulio detalės jums atrodys netikėtai didelės – žinokit, kad tai mano sumanymas“,– pridūrė kostiumų dailininkė Vilija Šuklytė.

Teatralai juokavo, kad solistas Kęstutis Nevulistrilogijoje padarė stebėtiną karjerą: „Bulvinėje pasakoje“ buvo Morka, „Makaronų operoje“ tapo SenjoruVermišelioniu, o „Žvaigždžių operoje“ pavirto Pelių karaliumi. „Manau, premjera bus įdomi ne tik vaikams, nes operos librete pribarstyta tokių „perliukų“, kad ir suaugusieji leips iš juoko“, – intrigavo K.Nevulis.

Teatro solistai Tadas Jakas irGytis Šimelionisneslėpė, kad jų vaidinamos pelės sumanios, bet ne pačios protingiausios... Nepaisant to, spektaklis atlieka svarbią ir kilnią misiją – nemoralizuodamas byloja apie meilės, draugystės ir pasitikėjimo vienas kitu būtinumą.

Apie operą vaikams

„Žvaigždžių operoje“ pagaliau išsipildo pelių troškimas prisikimšti pilvus. Pelių Karalius užsigeidžia tapti scenos žvaigžde, kad galėtų amžinai maudytis šlovės ir garbės spinduliuose. Vyksta muzikinį televizijos šou primenantis konkursas...

Operos vaikams kūrėjai stengėsi pasitikėti mažaisiais žiūrovais, neskirstyti veikėjų į teigiamus ir neigiamus, leisti patiems vaikams nuspręsti, kurie personažai jiems labiausiai patinka.

Pirmą kartą teatro istorijoje operos vaikams programėlėje atsirandaspecialus Pelių žargono žodynėlis, kad mažieji teisingai interpretuotų kai kuriuos „sužvaigždėjusių“ pelių vartojamus žodžius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder