Nidos publika nepraleidžia Thomo Manno festivalio koncertų

Nidos publika nepraleidžia Thomo Manno festivalio koncertų

Šią savaitę Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje kas vakarą rengiami XXIV Thomo Manno festivalio koncertai sulaukia didelio populiarumo: ne tik turininga muzikine programa, bet ir klausytojų saugumu pasirūpinę organizatoriai džiaugiasi publikos susidomėjimu, o atlikėjams tai bene pirmoji proga susitikti su publika po pavasarį užklupusio karantino.

Sėkmingai parengti didžiulės apimties koncertinę programą ir pasiruošti renginiams, nepaisant pandemijos iššūkių, padėjo kruopštus festivalio planavimas. Anot dr. Linos Motuzienės, jį organizuojančio Thomo Manno kultūros centro direktorės, ilgametis įdirbis ir tradicijos lėmė sėkmingą partnerystę su muzikos atlikėjais ir jų kolektyvais, kuriems festivalio kokybės kartelė ir galimybė parengti išskirtinai šiam renginiui skirtas rečiau atliekamų opusų programas tampa maloniu profesiniu iššūkiu.

Tarp ilgamečių festivalio partnerių yra kamerinis choras „Aidija“, Kauno kvartetas, fortepijoninis trio „Kaskados“, pianistas Daumantas Kirilauskas ir kiti.

„Abipusis pasitikėjimas ir aukštas muzikų profesionalumas kai kuriuos planus leidžia susiderinti net kelerius metus į priekį – šitaip įgyjame galimybę formuoti išskirtinį festivalio repertuarą bei iš anksto suplanuoti jo renginius. Tai leidžia nepriklausyti nuo nenumatytų aplinkybių, jeigu tokių atsiranda“, – akcentavo L. Motuzienė. Tad bene vienintelis matomas pandemijos poveikis festivalio muzikos programai – joje dominuojančios lietuvių atlikėjų pavardės. Dėl visuotinio neapibrėžtumo daugelis užsienio muzikų šiuo laikotarpiu atsisakė gastrolių kitose šalyse.

Dirigentės Mirgos Gražinytės-Tylos įspūdingai pradėtą festivalio debiutų ciklą sekmadienį pratęsė jaunosios kartos pianistė Elžbieta Liepa Dvarionaitė, surengusi rečitalį, kuriame skambėjo jos senelio Balio Dvariono, Ramintos Šerkšnytės ir Roberto Schumanno muzika, susiliejusi į emocingą skirtingų epochų dialogą.

Pirmadienį Kauno kvartetas didingai pradėjo Ludwigo van Bethoveno, kurio muziką labai mėgo rašytojas Thomas Mannas, 250-osioms gimimo metinėms dedikuotų, išskirtinai festivaliui parengtų trijų koncertų ciklą „Hommage à Ludwig“. Jį šįvakar pratęs baritonas Wolfgangas Holzmairas (Austrija) ir pianistė Gaiva Bandzinaitė, penktadienį – D. Kirilauskas ir fortepijoninio trio „Kaskados“ nariai. Pastarasis kolektyvas savo antradienio pasirodyme šiuolaikinių kompozitorių kūrinius suderino su klasika. Koncerte skambėjo estų kompozitoriaus Arvo Pärto fortepijoninis trio „Mozart-Adagio“, R. Šerkšnytės koncertinė pjesė bei Johanneso Brahmso fortepijoninis trio Nr. 2 C-dur, op.

Festivalio programoje rytoj, ketvirtadienį, taip pat laukia lietuviškos muzikos valanda, skirta kompozitoriui Vidmantui Bartuliui, šeštadienį – tradiciškai įspūdingas pabaigos koncertas su gausiais nuolatiniais bičiuliais ir kviestiniais atlikėjais.

Nidos evangelikų liuteronų bažnyčios salėje aukštomis lubomis niekada nebūna tvanku, be to, ji prieš renginius kruopščiai vėdinama. Prieš koncertus klausytojams nemokamai dalijamos apsauginės kaukės, yra paruošta dezinfekcinio skysčio.

Susipažinti su išsamia Th. Manno festivalio programa ir įsigyti bilietus į renginius galima interneto svetainėje www.mann.lt.

Th. Manno kultūros centro veiklą remia Lietuvos kultūros taryba, Neringos savivaldybė ir Goethe‘s institutas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder