Nacionalinė kultūros ir meno premija aktoriui - garbė ir našta

Nacionalinė kultūros ir meno premija aktoriui - garbė ir našta

Klaipėdos dramos teatro aktorius Darius Meškauskas už improvizacijos ir psichologinio tikslumo dermę įvertintas 2018 metų Nacionaline kultūros ir meno premija.

"Labai džiaugiuosi premija, tačiau sužinojęs, kad ji man paskirta, galvoju ir apie tuos, kurie jos negavo. Pats ne kartą buvau nominuotas ir negavau. Noriu pažymėti, kad visi 12 kūrėjų, kurie buvo atrinkti iš 40 pateiktų kandidatūrų, yra labai stiprūs menininkai. Kiekvienas jų, mano nuomone, yra vertas šio apdovanojimo", - sakė aktorius.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos šiais metais taip pat skirtos rašytojui Vytautui Martinkui - už intelektualiosios literatūros gylį, dirigentei Mirgai Gražinytei - už muzikos interpretacijų jėgą ir Lietuvos garsinimą, rašytojui Mariui Ivaškevičiui - už drąsų literatūros žingsnį į teatrą, kino operatoriui Audriui Kemežiui - už talento ir dvasios šviesos pakylėtą operatoriaus meną ir vizualaus meno kūrėjui Artūrui Railai - už nepriklausomos vizualiosios kultūros formavimą.

Tarp 12 pretendentų gauti premiją kartu su D. Meškausku buvo dar vienas uostamiesčio kūrėjas - fotomenininkas Remigijus Treigys.

Lietuvos nacionalinėmis kultūros ir meno premijomis įvertinami reikšmingiausi kultūros ir meno kūriniai, Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės kūrėjų sukurti per pastaruosius 7 metus, taip pat kūriniai, sukurti per visą gyvenimą.

D. Meškauskas yra teatro ir kino aktorius, kuris dirba ne tik Klaipėdoje, bet ir kituose šalies teatruose. "Manau, kad komisija įvertino mano vaidmenis, kurie gimė Klaipėdos dramos teatro, OKT, Nacionalinio Lietuvos dramos teatro, Kauno muzikinio teatro ir kitose scenose, kad jie "sukapsėjo" į premijos taurę. Taigi premija yra ir šių teatrų pripažinimas", - samprotavo pašnekovas.

Paklaustas, ar iš visų vaidmenų, kuriuos sukūrė, galėtų kurį nors išskirti kaip brandžiausią, brangiausią ar reikšmingiausią, aktorius atsakė: "Ne, nes teatras yra procesas. Tas pats vaidmuo ir požyris į jį nuolat kinta, auga, bręsta", - kalbėjo laureatas,

Už teatrinę kūrybą D. Meškauskas jau yra įvertintas aukščiausiu Lietuvos teatro apdovanojimu "Auksiniu scenos kryžiumi", pernai buvo pagerbtas klaipėdietišku teatralų apdovanojimu "Padėkos kauke" bei Klaipėdos kultūros magistro žiedu.

Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija yra 800 bazinių socialinių išmokų dydžio. "Pinigai kaip ateina - taip išeina. Jų perkamoji galia kinta ir man jie neturi didelio svorio.

Manau, kad šios premijos vertė yra statusas, kuris įpareigoja. Man tai yra ir džiaugsmas, ir našta", - sakė D. Meškauskas.

Lietuvos kultūros ir meno nacionalinės premijos laureatų diplomai ir ženklai įteikiami Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder