„Meridiane“ atidaryta jūrinių laikrodžių ekspozicija

„Meridiane“ atidaryta jūrinių laikrodžių ekspozicija

Prieš didžiąsias metų šventes uostamiesčio simbolyje burlaivyje „Meridianas“ atidaryta unikalių istorinių jūrinių laikrodžių bei įvairių prietaisų paroda, kurią parengė Klaipėdos laikrodžių muziejus.

Prieš keletą metų nuo sunykimo išgelbėtas bei atstatytas burlaivis „Meridianas“ jau pats savaime yra eksponatas, kurį aplankius galima ne tik susipažinti su tradicinio burlaivio dalimis, jų pavadinimais, pasukinėti laivo šturvalą ar paskambinti rinda.

Bendradarbiaujant su Lietuvos jūrų muziejumi jame įrengta ir nedidelė istorinė ekspozicija, eksponuojami tradiciniai jūriniai prietaisai, jūrininkų įrankiai ir kt.

Pasak VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ direktoriaus Aloyzo Kuzmarskio, siekiant plėsti bendradarbiavimą su miesto kultūros įstaigomis, turtinti laivo ekspozicinėse erdvėse pateikiamą turinį bei puoselėti jūrinį paveldą, buvo užmegzta draugystė ir su Lietuvos dailės muziejaus padaliniu Klaipėdos laikrodžių muziejumi, kurio fonduose yra sukaupta didelė eksponatų, susijusių su jūra bei kelionėmis vandenynais, kolekcija.

Dalį šios unikalios kolekcijos jau šiuo metu galima išvysti burlaivyje „Meridianas“ Laikrodžių muziejaus parengtoje parodoje „Tarp vandenų ir dangaus“.

„Žmogus, atsidūręs tarp vandenų ir dangaus, jūroje, kai nesimato krantų ir kitų atskaitos taškų, pradėjo galvoti „Kur aš esu?“ Begalinės erdvės ir beribis laikas privertė žmogų mąstyti ir kurti įvairius prietaisus, kurie jam padėtų tas erdves ir laiką suvaldyti“, - rašoma parodos anotacijoje.

Pasak Laikrodžių muziejaus rinkinio tyrėjos-kuratorės Danutės Menkutės, parodoje eksponuojami autentiški XIX-XX a. laivų laikrodžiai, preciziniai jūriniai chronometrai, kapitonų, bocmanų asmeniniai kišeniniai laikrodžiai, barometrai, kompasai ir kt.

„Laivuose naudoti laikrodžiai turėjo atitikti tam tikrus kriterijus dėl apsaugos nuo atmosferos poveikio, laivo siūbavimo ir kitų dalykų, todėl jų konstrukcijos bei mechanizmai skiriasi nuo įprastų laikrodžių“, - pasakoja D. Menkutė.

Vienas įdomesnių eksponatų – XX a. pradžios mechaninis laivo laikrodis ne su 12, o su 24 valandų ciferblatu, kurio rodyklės per parą apsisuka ne du, o tik vieną kartą. Laive toks laikrodis buvo naudojamas fiksuoti vachtų laiką. 

Senesnių laikų laivybos istoriją iliustruoja XVII a. laivo nokturnalo, skirto jūroje nakties metu nustatyti geografinę platumą, modelis.

Paroda „Tarp vandenų ir dangaus“ burlaivyje „Meridianas“ veiks apie pusmetį. Ją galima apžiūrėti apsilankius „Meridiano“ restorane, darbo dienomis – nuo 11 val., šeštadieniais, sekmadieniais – nuo 12 val. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder