Meno kūrinys įžiebė konfliktą

Meno kūrinys įžiebė konfliktą

"Menas ar ne menas?" - toks klausimas kartkartėmis kyla, dalyvaujant šiuolaikinio meno parodose. Žinomai uostamiesčio politikei Ninai Puteikienei teks susimokėti 20 eurų už tai, kad neatpažino meno kūrinio ir jo nuotrauką įsidėjo į feisbuką. Politikė nesutinka su tokiu autorių teises ginančios LATGA sprendimu, tačiau asociacija laikosi griežtos pozicijos - net ir parodinėje erdvėje numestas kibiras gali būti menas, jei jį numetęs menininkas taip sako.

Politikė mokėti atlygio už viešai publikuotą darbą nė neketina, tačiau instaliacijos kūrėjas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) Klaipėdos skyriaus pirmininkas Darius Vaičekauskas tokį jos elgesį vadina nekorektišku.

Priešistorė

D. Vaičekauskas "Vakarų ekspresui" papasakojo, jog praėjusiais metais Parodų rūmuose vyko grupinė paroda "Cuba de Lituania", kurioje fotomenininkas pristatė kūrinį "Libertad". Sumažintą to paties kūrinio versiją menininkas eksponavo ir kalėdinės mugės metu "Menų zonos" konteineryje-galerijoje.

Mugėje apsilankė ir žinoma miesto politikė Nina Puteikienė, fotografavo parodos dalyvius, aplinką, vėliau savo feisbuko paskyroje kaip viršelio nuotrauką publikavo mugėje įamžintą D. Vaičekausko kūrinį kartu su, menininko teigimu, visai nesisiejančiu prierašu, taip pat nenurodė autorystės.

"Visiems puikiai žinoma, kad negalima viešinti kūrinio nuotraukos be autoriaus leidimo. Šių metų kovo mėnesio viduryje informavau LATGA (esu jos narys), kad N. Puteikienė pažeidė mano, kaip autoriaus, teises", - teigė D. Vaičekauskas.

TEISĖ. LATGOS atstovė sutinka, kad kalėdinės mugės metu eksponuotas Dariaus Vaičekausko darbas atrodo kitaip nei kūrinys "Libertad", eksponuotas KKKC Parodų rūmuose, tačiau autoriaus teisė keisti, atnaujinti ar fragmentuoti savo kūrinį taip, kaip jis nori. Už tokios nuotraukos viešinimą feisbuke be autoriaus leidimo politikė Nina Puteikienė turi sumokėti fotomenininkui autorinį atlyginimą. Ninos Puteikienės "Facebook" paskyra.

LATGA iškart sureagavo į menininko pareiškimą ir el. paštu išsiuntė N. Puteikienei nurodymą išimti nuotrauką ir dar sumokėti menininkui dvigubą autorinį atlyginimą - 20 eurų (plius PVM). Tačiau N. Puteikienė iš pradžių, pasak menininko, nereagavo, vėliau bandė įrodyti, kad tai - visai ne tas pats darbas, kuris dalyvavo praėjusiais metais surengtoje grupinėje parodoje. Tačiau gegužės mėnesį fotografiją iš savo profilio viršelio išėmė, nors iš "Facebook" nepašalino.

"Tai - nekorektiškas, neteisėtas politikės, miesto Tarybos narės, o dar ir poetės (kokia ji save laiko) elgesys", - aštrių žodžių negailėjo D. Vaičekauskas.

Fotografavo marškinėlius?

Politikė N. Puteikienė neigia nusižengusi autoriaus teisėms, kadangi vadinamasis meno kūrinys, kurį ji paviešino savo feisbuko paskyroje, esą visai neprimena originalaus, praėjusiais metais Parodų rūmuose eksponuoto kūrinio.

"Aš, kaip aktyvi kultūrininkė, užėjau į vieną konteinerį, kuriame nufotografavau alkoholį gurkšnojantį D. Vaičekauską, aplinką. Nebuvo užrašo, kuris draustų fotografuoti, nebuvo jokių nuorodų apie meno kūrinius, jų autorystės. Darius nebuvo labai patenkintas mano apsilankymu, o po keleto mėnesių sulaukiau laiško iš LATGA, kuri reikalavo išsiimti nuotrauką ir prašė sumokėti D. Vaičekauskui už kūrinį, taip pat pridėjo originalaus kūrinio nuotrauką. Tačiau kūrinio, už kurį buvo prašoma susimokėti, mugės metu nebuvo. Aš fotografavau marškinėlius, šalia - kažkokie grybukai, užrašas. Na, o originalus darbas juk buvo eksponuojamas parodinėje salėje, jis kur kas didesnis", - savo versiją pasakojo N. Puteikienė ir pridūrė tikrai nemokėsianti 20-ies eurų mokesčio.

Politikė savo pastebėjimus parašė autorių teises ginančiai asociacijai. Taip pat paprašė LATGOS nurodyti, kurie nuotraukoje esantys vaizdai sudaro D. Vaičekausko meno kūrinį, o kurie teisės aktai draudžia fotografuoti mugėse.

Primename, kad konfliktas tarp D. Vaičekausko ir N. Puteikienės kilo dar praėjusią vasarą, kai fotomenininkas senamiestyje organizavo "Menų zonos" renginius. Viename iš renginių, kuriame grojo alternatyvios muzikos grupė, apsilankiusi N. Puteikienė savo "Facebook" paskyroje įkėlė vaizdo įrašą bei neigiamų komentarų apie ten koncertavusius bei besilinksminusius žmones.

"D. Vaičekauskui nejaučiu jokios antipatijos. Aš kritikuoju ne žmones, o darbus. Linkiu Dariui savo kūrybiškumą nukreipti pozityviam menui kurti", - teigė politikė.

 

NESUTARIMAI tarp Dariaus Vaičekausko ir Ninos Puteikienės kilo dar praėjusią vasarą, kai fotomenininkas senamiestyje organizavo "Menų zonos" renginius, o politikė savo "Facebook" paskyroje įkėlė vaizdo įrašą bei neigiamai atsiliepė apie ten koncertavusius bei besilinksminusius žmones. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Svariausias autoriaus žodis

Vis dėlto, pasak LATGOS Vizualiųjų menų poskyrio vadovės Gabrielės Naprušienės, net jeigu prie meno objekto nėra nurodyta autorystė, dar nereiškia, jog tai - ne kūrinys ir jam negalioja įstatyme numatytos teisės. Tai yra autoriaus teisė rašyti savo pavardę ar slapyvardį ar likti anonimiškam.

"Įstatymas numato, kad kūrinys yra originalus kūrybinės veiklos rezultatas, nepaisant meninės išraiškos būdo ar formos. Svariausias yra autoriaus žodis. Jei jis eksponuoja savo kūrinį ir kūrinys atitinka įstatymo numatytus kriterijus, tai ir yra kūrinys.

Kitiems galbūt atrodo, kad Neries krantinėje stovinti V. Urbanavičiaus skulptūra "Arka" (visuomenėje vadinama "vamzdžiu") nėra meno kūrinys..." - nutęsė G. Naprušienė.

LATGOS atstovė sutinka, kad kalėdinės mugės metu eksponuotas D. Vaičekausko darbas atrodo kitaip nei kūrinys "Libertad", eksponuotas KKKC Parodų rūmuose, tačiau autoriaus teisė keisti, atnaujinti ar fragmentuoti savo kūrinį taip, kaip jis nori.

"Mes esame įstatymo ir autoriaus valios vykdytojai. Jeigu pažeidėjas nesutinka su mūsų nuomone, belieka bylinėtis teisme. Savaime suprantama, kad dėl 20 eurų bylinėtis neapsimoka, tačiau dėl teisybės - taip", - tolesnį kelią nušvietė pašnekovė.

Siekiant išvengti tokių situacijų, G. Naprušienė menininkus ragino prie savo darbų visuomet užsirašyti autorystę, kūrinio pavadinimą, nors to ir nereikalauja įstatymas.

"Visų pirma šiuolaikinis menas yra labai įvairus ir politikė tą meno kūrinį rado ne turguje prie daržovių, o meno mugėje. Antra, moters dėmesį iškart patraukė objekto originalumas, dėl to jį fotografavo, paviešino jį "Facebook". Trečia, jei pats menininkas sako, kad tai yra jo meno kūrinys, žmogus turi tuo patikėti, kol neįrodyta kitaip. Nejaugi jis bandys įrodyti autoriui, kad tai - visai ne meno kūrinys?" - juokdamasi teiravosi pašnekovė.

G. Naprušienė ragino vengti be leidimo viešinti vizualinio meno ar muzikos kūrinius socialiniuose tinkluose. Tačiau Europos Sąjungos direktyva ir Lietuvos autorių teisų ir gretutinių teisių įstatymas leidžia naudoti tuos kūrinius, kurių autoriai mirė prieš daugiau nei 70 metų. "Turtinės teisės šiuo atveju išseko, taigi niekas negali pareikšti pretenzijų. Tačiau, žinoma, reikia nurodyti kūrinio autorystę", - sakė ji.

"Politikui - daug aukštesni reikalavimai"

Aldona STAPONKIENĖ, Klaipėdos miesto tarybos Etikos komisijos pirmininkė

Politikoje galioja elgesio kodeksas, kuris numato politikui daug aukštesnius elgesio standartus negu eiliniam piliečiui. Tačiau tiek politikas, tiek eilinis pilietis privalo vykdyti vienos ar kitos institucijos, kuri turi teisę priimti tokius sprendimus, nurodymus. Mano galva, Nina Puteikienė privalo vykdyti LATGOS nurodymą.

Kodėl menas?

Darius VAIČEKAUSKAS, Lietuvos fotomenininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pirmininkas

  • Mano autorinis kūrinys-instaliacija "Libertad" buvo eksponuojama konteineryje-galerijoje, vidinės erdvės galinės sienos plokštumoje (ne viešoje erdvėje);
  • Instaliaciją sudarė įvairūs sudėtiniai elementai: šviesdėžės (stačiakampio formos šviesdėžė su užrašu "Libertad", ovalo formos šviesdėžė su penkiakampės žvaigždės plokštumine forma), kaukės, plastikiniai, šviečiantys grybai - musmirės, kičinio meno raiškos formos Švenčiausios Mergelės Marijos paveikslėlis aukso rėmeliuose, stačiakampio formos objektas-stalas (suformuotas iš euro padėklų), baltais-raudonais dryželiais dekoruota sintetinės medžiagos staltiesė, ant stalo plokštumos išdėlioti atitinkamai sulankstyti marškinėliai (su mano autoriniais piešiniais) sudarantys tam tikrą kompoziciją, instaliacijai svarbus elementas - konteinerio galinės sienos durų paviršiaus forma, dažyta tamsiai pilka spalva, taip kaip instaliacijos sudėtinė dalis buvo specialiai tam sumontuotas apšvietimas (baltos šviesos lemputės);
  • Šalia kūrinio buvo etiketė, kurioje nurodomas jo autorius ir pavadinimas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder