Menininkai prisijaukina Danės elektrinę

Menininkai prisijaukina Danės elektrinę

Netrukus LRT žiūrovai išvys AB „Klaipėdos energija“ šilumos gamybos įrangą neįprastame kontekste. Danės gatvėje esančios bendrovės katilinės vamzdynai, garo turbinos tapo realistiškomis dekoracijomis video projekto “Šokis + miestas“ filmavimams. Jau ne pirmą kartą menininkai į egzotiškas, kone šimtmetį stovinčias, ir vis dar pagal tiesioginę paskirtį naudojamas energetikų erdves užsuka realizuoti savo sumanymų.

Svečiuose – oro akrobatė ir kariškiai   

Pagal patvirtintą miesto detalųjį planą Danės gatvėje esantį AB „Klaipėdos energija“ padalinį iki 2030 metų planuojama paversti miesto gyvenamąja ir rekreacine zona, o dalis patalpų, tikėtina, taps namais miesto menininkams ir kūrėjams.

Jau gerą dešimtmetį čia vedamos edukacinės pamokos moksleiviams ir studentams. Įvairiomis progomis, kaip ir per šiemetinę Pasaulinę turizmo dieną, elektrinę aplanko smalsių miestiečių ekskursijos.

O senasis technikos ir istorijos paveldas nuolat į energetikų valdas privilioja įvairių profesijų atstovus. Civilinės saugos specialistus sudomino po kaminu esanti nuo šaltojo karo laikų įrengta ir dar tebeveikianti slėptuvė, turėjusi apsaugoti 180 elektrinės darbuotojų branduolinio sprogimo atveju.

Kultūros paveldo sergėtojai taip pat ne kartą viešėjo ir apžiūrinėjo bendrovės statinius bei eksponatus. Žinia, 1929 metais pradėjusios veikti elektrinės statinių kompleksą suprojektavo garsus praėjusio šimtmečio architektas Herbertas Reismanas (Reissman), anuomet sukūręs apie 150 Klaipėdos pastatų projektus. O elektrinėje išlikęs technikos paveldas sudomino net Vilniuje esančio Energetikos ir technikos muziejaus ekspertus. Jie mielai priglaustų unikalius eksponatus – XX a. pradžios vokiškus elektros generatorius, pokariu gaminusius elektros energiją visai Vakarų Lietuvai, ir tiltinį kraną, sumontuotą pagal analogišką Eifelio bokštui naudotą metalo konstrukcijų tvirtinimo kniedėmis technologiją. Šis kranas, kadaise kilnojęs sunkias turbinų detales, šiandien jau rado kitą paskirtį – oro akrobatė Izabelė Kuzelytė ant jo surengė pasirodymą bendrovės darbuotojams.

Ko gero, netikėčiausių svečių Danės elektrinė sulaukė prieš keletą metų, kai jos teritorija buvo paversta kariniu bastionu. Vykdant Lietuvos kariuomenės pratybas „Narsus grifonas“ kariškiai čia buvo įrengę savo vadavietę.

Ideali vieta... šokiams

Šį rudenį didžiulę kūrėjų kompaniją į Danės elektrinę atviliojo garsi uostamiesčio choreografė Agnija Šeiko. Jos vadovaujamas šokio teatras, kartu  su Lietuvos šokio informacijos centru ir nacionaliniu transliuotoju LRT Plius, „Klaipėdos energiją“ pasirinko kurdami bendrą projektą “Šokis + miestas“.

„Man ši vieta yra viena nuostabiausių erdvių Klaipėdoje. Prieš keletą metų per menų festivalį „PLArTFORMA“ čia vyko muzikos ir šokio spektaklis. Dabar apgyvendinome čia dar vieną egzotišką idėją“, - pasakojo modernaus meno kūrėja. 

Turbinų ir šildymo katilų fone kūrybinė komanda nufilmavo trumpas kelių minučių menines video užsklandas, propaguojančias šokio idėjas ir atskleidžiančias industrinės Klaipėdos architektūrą.

Pasak kūrėjų, projekto tikslas – šiuolaikinei visuomenei patrauklia forma – vaizdo klipais – kalbėti apie miestą ir jo savastį, aktualizuojant šiuolaikinį šokį. Kartu pademonstruoti ir architektūrinį, industrinį paveldą, skatinti gilesnį jo suvokimą.  

Klaipėdoje kūrybinės komandos branduolį sudarė  Šeiko šokio teatro trupė, operatorius Vytautas Jašauskas, kinematografas Rimantas Navickas, režisierė Agnė Bukartaitė, garso takelį kūrė Kristijonas Lučinskas. Jų sukurtus vaizdo siužetus, kaip intarpus tarp laidų, netrukus išvys LRT Plius žiūrovai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder