Kultūrininkai nusivylę Vyriausybės sprendimais

Kultūrininkai nusivylę Vyriausybės sprendimais

Muziejininkų nedžiugina Vyriausybės sprendimas nuo šeštadienio leisti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus dviejų šeimų ar dviejų namų ūkių narius, lankyti muziejus, galerijas ir kitas ekspozicines erdves, zoologijos ir botanikos sodus, esančius atvirose lauko erdvėse, pažintinius ir mokomuosius takus, parkus.

Lietuvos muziejų asociacijos (LMA) valdybos pirmininkas Raimundas Balza teigia, kad Vyriausybės sprendimas leisti muziejams vykdyti veiklą atvirose lauko erdvėse esamos situacijos beveik nepakeitė, ir pridūrė, kad dar kitą savaitę tikimasi sulaukti sprendimo dėl muziejų vidaus erdvių atidarymo.

"Dauguma muziejų yra įsikūrę ir savo veiklą vysto uždarose erdvėse. Tik kai kurie šalia turi teritorijas, parkus, sodus, bet tokių tikrai nėra daug. O pagrindinės muziejų erdvės lieka uždaros", - Eltai sakė jis.

Anot LMA valdybos pirmininko, muziejai tikisi kitą savaitę sulaukti drąsesnių Vyriausybės sprendimų.

"Tikiuosi ir manau, kad kitą savaitę jau tikrai galėsime atnaujinti veiklą. Anksčiau mus buvo patikinę, kad sprendimai dėl atlaisvinimo bus priimti kovo pradžioje, tačiau taip neįvyko. Manėme, kad muziejų veiklos atlaisvinimas įvyks kartu su ne pirmo būtinumo prekių parduotuvių veiklos švelninimu", - teigė jis ir pridūrė, kad muziejai jau dabar pasiruošę užtikrinti visus saugumo reikalavimus.

"Esame garantuoti dėl galimybės užtikrinti saugumą, nustatytą žmonių skaičių, reikiamas apsaugos priemones, tinkamą patekimą į erdves. Tai yra nesunkiai sureguliuojama - tam esame pasiruošę", - tikino R. Balza.

Jei kitą savaitę nebus sulaukta didesnio masto karantino švelninimo muziejų veiklai, ketinama dar kartą kreiptis į valdžios institucijas.

Pasiruošę dirbti

Klaipėdos muziejininkai ir galerininkai antrino Lietuvos muziejų asociacijos pirmininkui, kad yra pasiruošę dirbti ir sudaryti visas sąlygas lankytojų saugumui užtikrinti.

"Labai norime atsidaryti ir esame pasiruošę riboti lankytojų skaičių, užtikrinti saugius atstumus, esame apsirūpinę dezinfekcinėmis priemonėmis. Labai džiaugiamės galimybe nuolat testuoti darbuotojus. Taip pat esame pasiruošę dirbti be tiesioginio darbuotojų ir lankytojų kontakto", - tvirtino Lietuvos jūrų muziejaus direktorė Olga Žalienė.

Pašnekovė sakė labai neigiamai vertinanti muziejų ir galerijų uždarymą.

"Mano nuomone, muziejai ir galerijos yra pati saugiausia vieta. Lietuvos jūrų muziejus didelių žmonių srautų sulaukia tik vasarą, šaltuoju metų laiku anšlagų nebūna", - teigė O. Žalienė.

Menas ir kultūra dabar ypač reikalingi

Klaipėdos apskrities dailininkų sąjungos Baroti galerijos vadovas Izroildžonas Baroti taip pat tikino nesuprantąs Lietuvos Vyriausybės sprendimų.

"Daugumoje Europos šalių muziejai ir galerijos nebuvo uždaryti per karantiną, nes visi puikiai žino, kad šiose įstaigose niekada nebūna daug žmonių. O Lietuvoje muziejus ir galerijas pirmus uždarė ir paskutinius atidarys. Mūsų 100 kv. m galerijoje per dieną apsilanko 2-3 žmonės. Susibūrimai būna tik per renginius, parodų atidarymus. Buvo galima tik uždrausti renginius, nustatyti galimą lankytojų skaičių ir palikti žmonėms galimybę lankytis muziejuose ir galerijose, įsigyti meno kūrinių.

Juk ne tas pats, ar žiūrėti van Gogo paveikslą knygoje, ar originalą. Menas, kultūra karantino metu ypač reikalingi, kad žmonės neišprotėtų užspausti tarp namų, parduotuvės ir kompiuterio", - įsitikinęs I. Baroti.

Paveikslus rodys pro langą

"Laukėme ir tikėjomės, kad mums leis atverti savo parodines erdves jau nuo kovo 1 d., nes kaip tik vasario 26 d. Parodų rūmuose buvo paruoštos dvi naujos parodos", - sakė Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) l. e. direktoriaus pareigas Jelena Žuramskienė.

Pašnekovė teigė, kad kultūrininkai labai nusivylė Vyriausybės sprendimu, kuris neleido atsidaryti.

"Ekspozicinės salės yra didelės, galima saugiai lankytis reikiamo atstumo. Be to, turime visas reikiamas dezinfekavimo ir darbuotojų apsaugos priemones, galime reguliuoti srautus. Tai darėme ir prieš karantiną.

Deja, šiuo metu parodas bus galima pamatyti tik virtualiai, o tai, žinoma, neatstoja "gyvo" apsilankymo.

Todėl kilo mintis suteikti galimybę dalį parodų pamatyti iš arčiau - nuo kovo 4 d. KKKC inicijuoja ciklą "Kūrinys ant pakylos". Po vieną arba grupėmis eksponuojamus kūrinius bus galima pamatyti Parodų rūmų nišoje, o lankytojai pro langą galės iš arčiau juos apžiūrėti", - pristatė naują idėją J. Žuramskienė.

Laikas pradėti gyventi su juo

Klaipėdietė menotyrininkė Goda Giedraitytė nepasitenkinimą Vyriausybės sprendimais išliejo savo paskyroje feisbuke.

"Dabar jau tikrai pradedu nesuprasti... Laukiame KO???? Kai matau filmuojamas pramogines TV laidas, kuriose tikrai ne 2 namų ūkiai dalyvauja, bet muziejai tuo tarpu lieka uždaryti... Kai pasauliniai tyrimai liudija viena, bet vis tiek tvirtinama, kad kultūros institucijų atidarymas yra didžiausia grėsmė... Kai gyvename pagal tos dienos skaičiukus, vietoj to, kad pagaliau priimtume virusą kaip mūsų realybę ir pradėtume mąstyti apie strategiją, kaip gyventi SU juo, o ne BE jo, nes to gal jau niekada nebebus...

...žinau, kad tai tik šauksmas tyruose, o bet tačiau kraupu suvokti, kad gyvenant su tokia kasdienybe, be perspektyvos, dalis žmonių praranda geriausius savo profesinius metus, jau nekalbant apie daugumos mūsų psichinę būklę ir socialinę kultūrą. Tad gal vieną kartą baikime spręsti, reikia dėvėti kaukes lauke ar ne - jos mažiausia problema - ir pradėkime mąstyti, KAIP gyventi pasaulyje SU virusu..."

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder