Klaipėdos muzikinio teatro dovana žiūrovams - šiuolaikinis "Spragtukas"

Klaipėdos muzikinio teatro dovana žiūrovams - šiuolaikinis "Spragtukas"

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, žengdamas per Naujųjų metų slenkstį, publikai dovanoja kultinio Piotro Čaikovskio baleto "Spragtukas" premjerą.

Anot Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovės Laimos Vilimienės, Kalėdos neįsivaizduojamos be nuostabios P. Čaikovskio muzikos. "Spragtuko" premjera - tai dovana visiems ir kiekvienam: dovana orkestrui groti tokią muziką, dovana šokėjams dirbti su tokiu ambicingu choreografu ir dovana publikai išvysti tokį ryškų spektaklį", - kalbėjo L. Vilimienė.

Premjeros muzikos vadovas Tomas Ambrozaitis atviravo, kad orkestrui groti kūrinį, kurį visi mintinai žino, visada yra iššūkis, juk klausytojai pastebėtų net menkiausią klaidelę.

"Ši muzika puikiai skamba, klausyti jos lengva, o atlikti sunku. Genialusis Čaikovskis savo šedevrą parašė labai greitai, bet natų jame labai daug. Tai muzika, kurios klausant nebūtinas vaizdas scenoje. Jos klausydami žmonės nesunkiai įsivaizduos ir Spragtuką, ir Pelių karalių.." - paniūniavęs melodiją, tikino Muzikinio teatro vyriausiasis dirigentas.

Spektaklį su klaipėdiečių trupe kuria vienas ryškiausių nūdienos choreografų iš Rusijos Kirilas Simonovas. Kritikų už meninius išsišokimus bei tradicinių dogmų nepaisymą neretai plakamas choreografas "Spragtuko" veiksmą perkels į šiuolaikinį pasaulį.

Pasak Muzikinio teatro vyriausiojo choreografo Aurelijaus Liškausko, "Spragtukas" trupę kilstelėjo į naujas aukštumas: "Mes totaliai pasikeitę. "Sprangtukas" - neeilinis pastatymas, linkėčiau išvysti jį kiekvienam. Labai įspūdingos bus dekoracijos. Publika matys scenoje didžiulį namą, eglutę, daug įspūdingų kaukių, penkiolika pelių ir daug netikėtumų", - intrigavo A. Liškauskas.

Maskvietė scenografė ir kostiumų dailininkė Jekaterina Zlaja patikino, kad publika išvys visai kitokį "Spragtuką", nepanašų į jokį kitą iki šiol buvusį.

"Pirmame veiksme žiūrovus stebins didžiulės spektaklio veikėjų galvos. Kol būname maži, suaugusieji mums atrodo tokie dideli, o ypač jų veidai. Tad Klarą ir Spragtuką sups herojai su didelėmis kaukėmis ant galvų", - intrigavo dailininkė.

"Spragtukui" meistrai sukūrė net 35 įspūdingas kaukes, kurioms speciali šokėjų neapsunkinanti medžiaga buvo pargabenta net iš Amsterdamo. Ekstravagantiškiems spektaklio kostiumams pasiūti naudoti tokie ypatingi audiniai kaip krokodilo odos, tigro kailio imitacijos. Kostiumus "Spragtuko" šokėjai keis ne vieną kartą - jų, anot dailininkės, parengta net šimtas.

Grandioziniame, arenoms skirtame "Spragtuko" pastatyme dalyvaus daugiau kaip 130 atlikėjų: orkestras, visa Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupė, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primabalerina Olga Konošenko, šokių mokyklos "Coda" jaunosios šokėjos, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vaikų operos studijos dainininkai. Baleto šventei ruošiasi net du dirigentai - Tomas Ambrozaitis ir Vytautas Lukočius.

P. Čaikovskio baleto "Spragtukas" premjera šiemet bus rodoma tik du kartus: gruodžio 20 d. - Vilniaus "Siemens" arenoje ir gruodžio 27 d. - Klaipėdos "Švyturio" arenoje. Į spektaklį Klaipėdoje bilietų liko visai nedaug.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder