Jūrinio Klaipėdos skonio paieška su gidais

Jūrinio Klaipėdos skonio paieška su gidais

Ar kada pagalvojote, koks Klaipėdos skonis? Koks maistas ar gėrimas asocijuojasi su uostamiesčiu mums ir koks reprezentuoja jį svečiams, užsieniečiams?

Degustacinė marinistinė ekskursija "Paragauk Klaipėdos...", kurią šią savaitę pirmą kartą pristatė Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras ir gidė Diana Jomantaitė-Jonaitienė, suteikia galimybę atrasti kiek netikėtą Klaipėdos skonių mozaiką, sudėliotą iš Tilžės sūrio, Stavangerio silkės, Karaliaučiaus marcipanų, vofelių, kvepiančių rūkytais lašinukais, jūrininkų grogo...

Marinistinį ir kulinarinį Klaipėdos paveldą pristatanti dvi valandas trunkanti, ekskursija pėsčiomis prasideda nuo žymiojo rankomis pasukamo tiltelio ir baigiasi laive-restorane "Meridianas". Visi pakeliui aplankomi objektai, pradedant 100-metį šiais metais švenčiančiu elingu ir baigiant senąja vaistine, susiję su jūra ir Klaipėdos uosto istorija.

Mistiškos legendos

Prie vienintelio visoje Lietuvoje rankomis pasukamo tiltelio, pastatyto XIX a. viduryje, ekskursijos dalyviams atsiveria pirmasis įspūdingas vaizdas, kuriame visi matomi objektai pasakoja įdomybių ir net mistikos kupiną Mėmelio ir Klaipėdos pasakojimą.

Pirmiausia į akis krenta didžiulė metalinė konstrukcija - elingas. Šis prieš šimtmetį pastatytas objektas skirtas laivams statyti ir čia buvo renkami ne tik jūriniai, prekybiniai laivai, bet net ir ledlaužiai. Paulio Lindenau laivų statykla ypač klestėjo tarpukariu, tačiau Antrojo pasaulinio karo metu ji buvo perkelta į Kylį, kur veikia iki šiol. Klaipėdoje liko elingas, kuris traukia ne tik atvykstančiųjų į Klaipėdą laivais turistų akį, bet ir menininkų žvilgsnius. Sako, kad Klaipėdos elingas įamžintas ne viename kino filme ir net mistiniame seriale "Kalnietis".

Mistika apgaubtas ir pats pasukamas tiltelis. Iki šių dienų išlikusi viena iš nedaugelio legendų apie mūsų miestą. Neva gūdų 1599 metų vasario 19-osios vakarą pilies sargybiniui ant tiltelio pasirodęs paslaptingas vyras, apsigaubęs tamsia mantija. Jis paklausęs, ar pilyje netrūksta maisto, gėrimų, malkų ir išpranašavęs, kad greitu laiku pilyje viso to pritrūks.

Grasinimai išsipildė ir nuo 1253-iųjų žinoma Memelburgo pilis, daugel kartų perstatinėta, pulta žemaičių, švedų, buvo galutinai išardyta XIX a. viduryje, kaip netekęs gynybinės funkcijos objektas.

Sūris, kuris išgelbėjo pilį

Tais laikais, kai pilis dar klestėjo, jos gynėjai nuo priešų ne tik ginklais, bet net ir sūriais apsigindavo. Tiesa, tai taip pat legenda, kurią su malonumu papasakojo gidė Diana. Neva kartą, švedų antpuolio metu, pilies gynėjai, pritrūkę ginklų ir galios, apmėtė užpuolikus sūriais. Švedai, kuriems mūšis sekėsi geriau, pagalvojo, kad neverta tęsti kovos, jeigu pilėnai turi tiek daug maisto, jog mėto jį į priešus, ir atsitraukė. Taip sūris išgelbėjo Memelburgo pilį.

Kokio skonio galėjo būti tas sūris? Galbūt toks, kaip populiarusis Tilžės sūris, kurį gidė padalijo ekskursijos dalyviams, nes jis buvo populiarus visame Mažosios Lietuvos regione, taip pat ir Klaipėdoje.

Tilžės sūris - tai ne kas kita kaip garsusis Ementalio sūris, kurio receptūrą į Tilžę atvežė iš Ementalio regiono Šveicarijoje kilusi Vestfalių šeima. Tik Mažosios Lietuvos karvių pienas sūriui suteikė kitokį skonį ir išvaizdą.

Silkės kelias

Kitas degustacinės ekskursijos po Klaipėdos senamiestį skanėstas - vieno kąsnio sumuštinukai su silke pristatomi visai šalia Teatro aikštės įsikūrusio XIX a. viešbučio restorane "Storas katinas".

Pasak gidės Dianos, žinoma, kad 1660 metais šioje vietoje telkšojo tvenkinys, viešbutis ir restoranas "Baltisher Hoff" čia veikė nuo XVIII a. Nukentėjęs per didįjį gaisrą jis buvo atstatytas. Žinoma, kad XIX a. pirmoje pusėje restorane rinkdavosi seniausios Klaipėdoje, 1839 metais įkurtos, laivų kapitonų ir jūrininkų draugijos "Neptūnas" nariai ir visi jūrininkai. Pasakojama, kad restorane buvo įrengtas inkaro formos stalas, prie kurio susėsdavo 40 žmonių ir taip užsisėdėdavę, jog apie būtinybę jiems išplaukti primindavo tik kaukiančios laivų sirenos.

Labai tikėtina, kad restorane jau tais laikais be kitko buvo vaišinama ir silke: XIX a. pradžioje Norvegijoje, prie Stavangerio pasirodė itin dideli būriai silkių, kurias gaudę norvegai pirmiausia parduodavo Baltijos uostams.

Tai, kad Klaipėdoje silkės buvo viena populiariausių laivais atplukdomų prekių, rodo gidė paminėtas faktas, jog vien 1849 metais iš Stavangerio 98 laivais į Klaipėdą buvo atgabenta net 50 000 statinių silkių.

Sandėliuojamos silkės buvo sandėliuose šalia Dangės upės, kurioje ilgus metus ir veikė Klaipėdos uostas.

Pirmasis "dangoraižis"

Vienas įdomesnių pastatų Dangės krantinėje, prie kurio sustoja ir ekskursijos dalyviai - septynaukštis, kuriame šiuo metu veikia keletas populiarių barų, o tarpukariu čia buvo įsikūrusi Lietuvos laivininkystės ir kelionių firma.

1923 metais, po Klaipėdos krašto prijungimo prie Didžiosios Lietuvos, pirmojo daugiaaukščio statybą globojo pats prezidentas Antanas Smetona. Prezidentas itin žavėjosi Čikagos dangoraižiais ir Klaipėdoje kilęs "dangoraižis" turėjo būti panašus į juos. Jame veikė ir pirmasis liftas mūsų mieste.

Suprojektuotas pastatas turėjo būti 9 aukštų, tačiau dėl lėšų trūkumo iškilo tik iki 7 aukštų. Daug pinigų pareikalavo jo rūsio, esančio žemiau upės lygio, hidroizoliacija.

Vofeliai su dūmo poskoniu

Kad burnoje neliktų vien tik sūrus silkės skonis, ekskursijos dalyviai pavaišinami ir saldėsiais. Restoranas "Baltos lėkštės" kepa žuvies formos vofelius. Taip iki Antrojo pasaulinio karo Mažojoje Lietuvoje buvo vadinami forminėje keptuvėje kepami blynai arba vafliai. Pasak gidės Dianos, vofelių receptas labai paprastas. Į juos dedama miltų, kiaušinių, pieno, cukraus, druskos, riebalų, bet yra viena svarbi detalė. Keptuvė, kurioje kepami vofeliai, turi būti patepama rūkytų, sūdytų lašinukų gabalėliu, kad vofeliai turėtų specifinį poskonį.

Dar vienas saldėsis, kuris iki Antrojo pasaulinio karo buvo plačiai paplitęs visoje Europoje, o taip pat ir Mažojoje Lietuvoje, buvo marcipanai. Šiandien šio kulinarinio paveldo Klaipėdos senamiestyje surasti nepavyko, tad gidė pasidalino receptu, kaip patiems pasigaminti marcipanus pagal Karaliaučiaus receptą.

Jūreivių gėrimas

Gurmanišką ekskursiją vainikuoja apsilankymas Klaipėdos simboliu laikomame laive "Meridianas", kuriame veikia prašmatnus restoranas, gaminantis įvairius su jūra susijusius patiekalus. Na, o ekskursijos dalyvius restoranas vaišina išskirtiniu jūrininku gėrimu - grogu.

Šį gėrimą, kovodami su skorbutu ir jūros ilga, sukūrė patys jūreiviai. Tikras, tradicinis jūreiviškas grogas - tai karštas juodos arbatos ir tamsaus romo kokteilis, pagardintas griežinėliu citrinos. Vasarą gėrimas pateikimas kiek lengvesnis - su ledukais, apelsino skiltele ir šlakeliu šviesaus jūreiviško romo.

 


INFORMACIJA. Ekskursiją "Paragauk Klaipėdos..." užsakyti galima Klaipėdos turizmo ir infrmacijos centre. Ji vienam žmogui kainuoja 19 eurų ir vedama lietuvių, anglų, rusų kalbomis, jei susidaro ne mažesnė kaip 5 ir ne didesnė kaip 25 žmonių grupė.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder