Jolita Vaitkutė iš knygų pažadino Lietuvai nusipelniusias asmenybes

Jolita Vaitkutė iš knygų pažadino Lietuvai nusipelniusias asmenybes

Jaunosios kartos menininkė Jolita Vaitkutė praėjusią savaitę Nacionalinėje bibliotekoje pristatė išskirtinę savo instaliaciją „Pabudę iš knygų“. Jos bendras plotas 71 kvadratinis metras. Menininkė iš knygų lentynose esančių knygų nugarėlių sukūrė Lietuvai nusipelniusių asmenybių portretus.

Šis projektas reprezentuoja valstybės kūrėjus, tautos žadintojus, rašytojus, mokslininkus. Tai tarsi tiltas tarp istorijos ir dabarties: knygos atgimsta gyvąja istorija, kuri keičia ir įprasmina erdvę“, - sakė Lietuvoje ir už jos ribų žinoma menininkė. Instaliaciją ji kūrė dvi savaites, po kurių, kaip pati juokauja, jaučiasi šiek tiek statybininke, šiek tiek - bibliotekos darbuotoja. Kad būtų sukurti portretai teko perdėlioti tūkstančius knygų, dar keletą tūkstančių teko aplenkti juodo popieriaus viršeliais.

Tokiu būdu J.Vaitkutė „atgaivino“ knygų lentynas ir sukūrė aštuonių žinomų XIX a. pabaigos tautinio atgimimo ir XX a. Lietuvai nusipelniusių asmenybių portretus. Į bibliotekos lankytojus žvelgia poetas Bernardas Brazdžionis, visuomenininkė ir publicistė Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, kalbininkas Jonas Jablonskis, semiotikas ir lingvistas Algirdas Julius Greimas, mokslininkė, archeologė Marija Gimbutienė, filosofas Stasys Šalkauskis, rašytojas, filosofas Vydūnas, prozininkė, dramaturgė Žemaitė.

„Man buvo įdomu sugalvoti pačią techniką, kuri organiškai įsilieja į knygų lentyną. Procese siekiau išlaikyti tą patį medžiagiškumą - popierių. Tai mano pirmas projektas, kuriame teko apsidrausti gyvybę, taip pat teko įveikti aukščio baimę. Pabudę portretai pasitinka lankytojus viešojoje erdvėje ir man asmeniškai yra labai svarbu, kad interjeras gali keistis ir derėti su savo misija“, - sakė J.Vaitkutė.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder