Jaunųjų pianistų elitas renkasi Klaipėdą

Jaunųjų pianistų elitas renkasi Klaipėdą

Jau trečią kartą rengiama didžiausia Baltijos šalyse fortepijono akademija į Klaipėdą sukvietė Lietuvos ir pasaulio jaunųjų pianistų elitą - šiemet atrinkti net 27 virtuozai iš dvylikos valstybių publikai prisistatys liepos 18 d. 18 val. Eduardo Balsio menų gimnazijos scenoje.

Iškilmingame akademijos "Klaipėda Piano Masters" (KPM) atidarymo koncerte skambės F. Šopeno, F. Listo, S. Rachmaninovo, A. Skriabino ir kitų kompozitorių kūriniai.

Pianistų vasaros sostine Klaipėda tapo nuo 2017 metų, kai buvo įkurta analogų neturinti programa, rengianti visapusiškai išsilavinusius muzikus. Anot KPM organizatorių, karjeros siekiantis atlikėjas turi būti ne tik talentingas, bet ir puikiai organizuotas ir turintis itin platų žinių bei interesų arsenalą. Todėl be tradicinių fortepijono pamokų ir koncertinės praktikos studentams siūlomas itin platus paskaitų ir mokymų spektras - nuo raiškaus kalbėjimo scenoje iki asmeninio internetinio puslapio kūrimo.

Šių metų akademijos tema - "Kas tu esi?" Kaip teigia visame pasaulyje koncertuojantis ir dėstantis KPM vadovas, pianistas Gintaras Januševičius, "ne techninis pasirengimas dažniausiai kiša koją jauniesiems menininkams žengti muzikinės karjeros keliu, o savarankiškumo, pasitikėjimo savimi ir idėjų trūkumas".

"Per kiekvieno jauno pianisto rankas turi kalbėti vidinė kultūra, asmeninė patirtis, gyvenimo istorija, gili visapusiška erudicija. Mūsų akademijos užduotis - leisti pianistams atrasti savo unikalų balsą šiuolaikiniame muzikos pasaulyje ir išmokyti profesionaliai pateikti savo idėjas publikai. Muzikos gerbėjams reikia asmenybių, o ne greitai ir taikliai į klavišus pataikančių robotų", - teigia G. Januševičius.

Akademijos pianistai turės galimybę mokytis iš įkvepiančių pedagogų ir muzikos pasaulio profesionalų. G. Januševičius ves individualias meistriškumo pamokas, kuriose kels pianistų techninį lygį ir mokys juos autoriaus tekstu paremtos interpretacinės laisvės.

Visame pasaulyje koncertuojanti latvių pianistė Arta Arnicane patarinės pianistams koncertinių programų sudarymo klausimais, lenkų pianistas Slawomir Wilk mokys juos muzikos teksto analizės, o legendinė fortepijono profesorė iš Italijos Valentina Berman - interpretacijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder