Ilgiausią dieną - nemokamas kariliono festivalis

Ilgiausią dieną - nemokamas kariliono festivalis

Ilgiausią metų dieną, birželio 24-ąją, klaipėdiečiai ir miesto svečiai visą dieną mėgausis išskirtine varpų muzika.

Jau šeštą kartą Klaipėdos koncertų salės rengiamo Klaipėdos kariliono festivalio programoje - keturi koncertai: "Vidudienio varpų", "Popietės varpų", "Vakaro varpų" bei "Nakties varpų". Šiemet pirmą kartą festivalio istorijoje visi koncertai bus nemokami. Tai - dovana klaipėdiečiams.

Festivalio metu skambės solo muzika karilionui ir muzika karilionui su kitais atlikėjais, orkestrų ansambliais. Festivalyje dalyvaus svečiai iš visos Lietuvos ir iš užsienio šalių: Belgijos, Lenkijos, Nyderlandų bei kitų.

12 valandą festivalio pradžią paskelbs "Vidudienio varpai". Pirmąkart bus surengtas Varpų muzikos tiltas tarp Klaipėdos ir Kauno.

Koncertas bus transliuojamas Klaipėdos laikrodžių muziejaus kiemelyje dideliame ekrane tiesiogiai iš Kauno. Kaune karilionu gros Julius Vilnonis, o uostamiesčio karilioną kalbins klaipėdiečiai Kęstutis Kačinskas ir Stasys Žilevičius.

Koncerte skambės Tomaso Albinoni, Kamil Cieślik, Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Willem Creman, Marc-Antoine Charpentier kūrinių aranžuotės.

"Kūrinius koncertui pasirinkome neatsitiktinai. Prieš ketverius metus minėjome žymiojo baroko epochos vargonininko ir kompozitoriaus Johano Sebastiano Bacho jubiliejinius metus. Per jo muziką puikiai atsiskleidžia kariliono skambesys", - pirmąjį festivalio koncertą pristatė karilionininkas K. Kačinskas.

15 valandą prabils "Popietės varpai". Pirmą kartą Lietuvoje koncertuos festivalio svečias, pripažintas belgų kariliono atlikėjas Lucas Romboutsas.

"Vakaro varpai" gaus 18 valandą. Kariliono partiją šiame koncerte atliks jau ne kartą Klaipėdos kariliono festivalyje girdėta Monika Kaźmerczak kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru, vadovaujamu Mindaugo Bačkaus ir gausia mušamųjų instrumentų grupe, į kurią suburti su Klaipėda anksčiau ar iki dabar susiję atlikėjai.

Tai Ingrida Spalinskaitė-Kurienė, Tomas Kulikauskas, Andrius Rekašius, Vilius Matijošaitis ir Lukas Budzinauskas. Jie visi yra baigę Klaipėdos S. Šimkaus konservatoriją ar E. Balsio menų gimnaziją. Koncerte skambės Georges Bizet-Rodiono Ščedrino "Karmen siuita", atliekamą su kariliono interliudijomis. Diriguos Martynas Staškus.

Festivalį 21 valandą vainikuos "Nakties varpai". Karilionu gros jaunosios kartos atlikėjas Bobas van der Linde iš Nyderlandų. Muzikas yra įgijęs menų bakalauro laipsnį su kariliono, vargonų ir bažnytinės muzikos specializacija, o šiuo metu tęsia šių specialybių magistro studijas Utrechto HKU menų universitete.

B. van der Linde dirba vargonininku Hilversumo Šv. Vito senojoje katalikų bažnyčioje ir Zvolės anglikonų bažnyčioje, o nuo 2018-ųjų sausio paskirtas Arnhemo miesto karilionininku. Atlikėjas yra surengęs rečitalių Nyderlanduose, Belgijoje, Vokietijoje ir du koncertinius turus JAV.

Koncerte karilionui pritars Klaipėdos brass kvintetas ir Palangos miesto pučiamųjų orkestras "Palangos orkestras", vadovaujamas dirigento Vyganto Rekašiaus. Spalvingai kariliono ir pučiamųjų muzikos programai diriguos Egidijus Miknius.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder