Garbė būti pamirštų lietuviškų žodžių globėjais

Garbė būti pamirštų lietuviškų žodžių globėjais

Klaipėdos apskrities viešosios Ievos Simonaitytės bibliotekos kiemelyje esantį unikalų memorialą vakar papildė dar penki jau primiršti lietuviški žodžiai: "luknis", "ledokas", "eitena", "somyti", "kandručyti".

Jų globėjais tapo "Vakarų ekspreso" iniciatyva jau 12 metus rengiamo tradicinio moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkurso "Lietuviško žodžio šviesoje" pagrindiniai laureatai - Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vaikų choro studiją lankantis Kristupas Kerulis ir Platelių gimnazijos mokinė Elzė Kotryna Kuliešiūtė.

Vakar I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vykusioje konkurso laureatų apdovanojimų ceremonijoje beliko apgailestauti, kad talentingų moksleivių pasirodymų nemato didesnė auditorija, mat laureatų koncertas vertas rodyti net pačiose didžiausiose scenose ir arenose.

Šiemet konkurso komisijos pirmininku tapęs autorinių dainų kūrėjas ir atlikėjas Karolis Rupkus prisiminė moksleiviškas dienas, kai jis pats dalyvaudavo tokiuose konkursuose. Kaip juokavo Karolis, dažniausiai tai darydavo tik todėl, kad mokytoja pažadėdavo parašyti dešimtuką.

"Pamenu, kad mano laikais skaitovai labiau atspindėdavo savo mokytojus. Atrodydavo, kad jie sako tekstą tokia intonacija, kuria jiems liepė kalbėti mokytojas. Tad šiemet, tapęs šio puikaus konkurso komisijos nariu, buvau maloniai nustebęs, nes pamačiau, kad kiekvienas skaitovas - asmenybė. Kiekvienas sako tekstą taip, kaip pats suvokia. Smagu, kad ne tekstas tampa kelrodžiu šiame konkurse, o jūs patys. Ačiū mokytojams už tai, kad pagaliau ugdome asmenybes", - pagyrų šių metų konkurso dalyviams negailėjo K. Rupkus.

Iš jo rankų apdovanojimus gavo visi konkurso laureatai. Taip pat buvo įsteigtos specialios nominacijos: "Už subtilų muzikavimą", "Už jautrią temos interpretaciją", "Už savitą interpretaciją", "Už kūrybiškumą", "Už drąsą", "Už artistiškumą" bei nominacija jauniausiam dalyviui, tad iš viso buvo pagerbta ir maloniomis dovanomis apdovanota per 20 jaunųjų skaitovų ir meninių kolektyvų.

"Prasmingai yra pasakyta, kad kalba yra namai ir laisvė. Nuo savęs dar pridėčiau, kad kalba yra meilė. Kokia gi kita kalba lietuviai vieni kitiems gali prisipažinti mylį, jei ne gimtąja?", - jaunimo klausė renginio svečias, rašytojas Vytautas Čepas.

Rašytojas neslėpė, jog jam keista, kad pastaruoju metus vieniems kitus tarsi tenka įtikinėti, jog lietuvių kalba mums yra reikalinga.

"Jau ir nepastebime, kad vis kalbame apie tai, jog kovojame už gimtosios kalbos išsaugojimą. Iš tiesų juk nereikėtų kovoti, reikėtų tiesiog kalbėti savo gimtąja kalba ir nebijoti tarmių", - linkėjo jaunimui rašytojas Vytautas Čepas ir pasidžiaugė, kad "Vakarų ekspreso" iniciatyva surengtas konkursas, kuriame skamba tik lietuvių autorių kūriniai, padeda puoselėti meilę gimtajai kalbai.

GLOBĖJA. Platelių gimnazijos mokinei Elzei Kotrynai Kuliešiūtei teko garbė atidengti tris pamirštus lietuviškus žodžius: "eitena", "somyti", "kandručyti". Egidijaus Jankausko nuotr.

Vakarų regiono moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas šiemet sulaukė per 100 dalyvių iš Klaipėdos, Gargždų, Kretingos, Palangos, Neringos, Priekulės bei Plungės rajono.

Renginio organizatoriai ir dienraštis "Vakarų ekspresas" dėkoja projekto partneriams: Klaipėdos universitetui, Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešajai bibliotekai, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ugdymo ir kultūros departamento švietimo skyriui bei projekto draugams: Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui, Klaipėdos dramos teatrui, viešajai įstaigai "Vieno aktoriaus teatras", S. Jokužio leidyklai-spaustuvei, leidyklai "Druka" bei dailės studijai "Guboja".

Konkurso laureatai

Kristupas Kerulis, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, vaikų choro studija, mokytojas Vytautas Valys;

Domantas Vaitkus, Palangos Vlado Jurgučio pagrindinė mokykla, mokytoja Alma Pronckūnienė;

Dominykas Adomaitis, Karalienės Luizės jaunimo centras, mokytoja Audra Lenkauskienė;

Sidas Čepelevas, Kretingos Pranciškonų gimnazija, mokytoja Audronė Budrienė;
Maksim Drožin, Klaipėdos Žaliakalnio gimnazija, mokytoja Jolanta Kalininienė;

Elzė Kotryna Kuliešiūtė, Plungės raj. Platelių gimnazija, mokytoja Gražina Kazlauskienė;

Andrėja Balsytė, Lukas Šiaulys, Henrikas Razgus, Klaipėdos Vytauto Didžiojo gimnazija, mokytoja Edita Mockuvienė;

Leonid Mina, Klaipėdos Aitvaro gimnazija, mokytoja Vaida Nazarovaitė;
Tadas Viržintas, Klaipėdos Aukuro gimnazija, mokytoja Diana Linkevičienė;

Mišrus vokalinis ansamblis "Dainos studija", Klaipėdos Aukuro gimnazija, mokytoja Diana Linkevičienė.

Konkurso nominantai

Gustė Jauniūtė, Klaipėdos "Versmės" progimnazija;

Urtė - Danielė Kalnynaitė, Klaipėdos "Versmės" progimnazija;

Arnas Motiejaitis, Palangos pradinė mokykla;

Gintarė Razmaitė, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazija;

Arnas Lukošiūnas, Klaipėdos "Aukuro" gimnazija;

Brigita Griškutė, Klaipėdos universitetas;

Agnė Dimaitė, Palangos Vlado Jurgučio pagrindinė mokykla;

Nerija Baltutytė, Karalienės Luizės jaunimo centras;

Dovilė Karpiūtė, Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija;

5 - 6 klasių mišrus vokalinis - instrumentinis ansamblis, Klaipėdos Sendvario progimnazija;

Goda Motiejaitytė, Palangos pradinė mokykla;

Roberta Brasaitė, Palangos Vlado Jurgučio pagrindinė mokykla.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder