Filmas "Sistema": pirmas blynas neprikepęs

Filmas "Sistema": pirmas blynas neprikepęs

Drevernoje startavo režisieriaus Arūno Eimulio kino juostos "Sistema" filmavimo darbai. Nedidelę miestelio mokyklą okupavusi gausi kūrybinė grupė kol kas stengėsi susipažinti bei "apšilti" prieš didžiuosius darbus.

Pirmieji dubliai buvo sėkmingi, tačiau, anot kūrėjų komandos, kad prasidėtų montavimo darbai, reikia nufilmuoti maždaug dar šimtą scenų. Tikėtina, filmo premjera kino mėgėjus nudžiugins tik kitų metų pabaigoje.

Kostiumai - kad ir iš namų

"Mūsų tikslas buvo pasibandyti, pažiūrėti, kaip mums visiems kartu sekasi darbuotis. Taip pat nedaugelis iš šių žmonių anskčiau apskritai yra prisilietę prie filmų kūrimo", - sakė kūrėjas A. Eimulis.

Jis džiaugėsi, jog Klaipėdoje pavyko surasti puikius aktorius. Naująjį direktorių-klouną vaidins Klaipėdos dramos teatro aktorius Edvardas Brazys, "blogiukę" pavaduotoją įkūnys to paties teatro aktorė Regina Arbačiauskaitė.

Kartu su profesionaliais aktoriais vaidmenis taip pat atliks paauglių trijulė: Neda Malamura, Andrius Pilitauskas ir Žygimantas Grigelionis. "Labai nerimavome, ar pavyks surasti januolius, kuriems taip gerai seksis "pagauti" ryškius personažus: neklaužadą, uždarą menininką ir nelaimingą pirmūnę. Tačiau dabar jau galime lengviau atsikvėpti", - mintimis dalinosi A. Eimulis.

Pradėjus filmavimo darbus, kaip ir buvo manyta, teko susidurti su iššūkiais. Režisieriui, kuris trumpo metro darbus įprastai filmuoja viena kamera, šįsyk, siekiant sutaupyti laiko, pirmą kartą teko filmuoti dviem kameromis.

"Iš tiesų visas šis filmas yra vienas didelis iššūkis. Turime nedidelį biudžetą, taigi, tarkime, negalime sau leisti įsigyti filmui drabužių. Taigi dalį jų pasiskolinome iš Klaipėdos muzikinio teatro, kitus atsinešėme iš namų ar pirkome dėvėtų rūbų parduotuvėse, - pasakojo pašnekovas. - Siekiangt išlaikyti loginę seką, tenka kruopščiai apgalvoti gausybę smulkmenų. Tarkime, vieną sceną filmuosime su dviejų savaičių pertrauka. Taigi reikia pamąstyti, kad abiejų fimavimų metu nesiskirtų drabužiai ar, tarkime, aktoriui staiga "neužželtų" barzda."

"Made in Klaipėda"

Vienas iš filmo režisierių Tomas Jašinskas džiaugėsi, kad filmas "Sistema" taps tramplinu jauniesiems aktoriams, kuriems tai - debiutas kine. Nemažai filme pasirodysiančių jaunuolių atrinkta iš Klaipėdos miesto ir rajono teatro būrelių bei mokyklų. Be to, savo jėgas kine išbandyti panoro ir jaunos, ką tik mokslus baigusios grimerės.

Nors filmo kūrėjai dėl mažo biudžeto daliai komandos gali pasiūlyti tik simbolinį atlyginimą ar tiesiog patirtį kine, šios sąlygos priviliojo didžiulę entuziastų komandą. "Kai pradėjome filmavimo darbus, juokiausi: vaidina penki aktoriai, kuriuos aptarnauja 27 komandos nariai, dirbantys aikštelėje", - juokdamasis prisiminė T. Jašinskas.
Nors filmas "Sistema" pradėtas kurti su dideliu visos komandos entuziazmu, tačiau, pasak pašnekovo, planai, kad dar šiemet filmas atsiras kino teatre, tikėtina, buvo labai naivūs. Tokius planus reiks atidėti 2018-ųjų pabaigai.

MADE IN KLAIPĖDA. Visa filmo kūrybinė komanda surinkta iš šio krašto, ir taip esą žymiai paprasčiau į filmavimus surinkti žmones, organizuoti darbus.

Diskomforto nejaučia

Pagrindinį vaidmenį įkūnysiantis aktorius E. Brazys kol kas nenorėjo dalintis patirtimi po pirmųjų filmavimų. "Kol kas, galima sakyti, man darbas net neprasidėjo. Tad nieko negaliu pasakyti", - nedaugžodžiavo jis.

Filmas "Sistema", anot aktoriaus, yra jo debiutas kine, nors prieš tai jis atlikęs vaidmenį televizijos seriale "Visi vyrai kiaulės". "Su džiaugsmu priėmiau pasiūlymą. Nebuvo net minties atsisakyti. Ne dažnai juk tokių pasiūlymų gauni, - tvirtino jis. - Tačiau baimės buvo, kadangi praktikos prieš kameros turiu nedaug."

Anot jo, teatre ir kine aktoriaus darbas ryškiai skiriasi. Kadangi scenoje aktorius ir žiūrovus skiria nemažas atstumas, scenoje naudotinos ryškesnės išraiškos formos. Na, o kine reikalingas natūralumas - juk kamera gaudo kiekvieną aktoriaus mirktelėjimą.
Jaunoji aktorė, "Vėtrungės" gimnazijos moksleivė N. Malamura, kuri filme atlieka vieną iš pagrindinių - pirmūnės Gabrielės vaidmenį, neslėpė džiaugsmo, jog atsirado galimybė išbandyti savo kaip aktorės gabumus kine.

"Nors tokio didelio spaudimo kaip mano personažas nejaučiu, filmo tema man yra labai artima. Atrodo, kad net vaidinti nereikia. Iš tiesų labai pritariu pagrindinei ši filmo idėjai", - pasakojo aktorė ir pridūrė, kad ateityje ji savo vaikus norėtų leisti į tokią mokyklą, kuri padėtų jiems atrasti savo gabumus.

"Kai sužinojau apie kitą dieną vyksiančią atranką, pagalvojau, nieko neprarasiu, jei pabandysiu. Tikrai nieko nesitikėjai, tad labai nudžiugau sulaukusi žinių, kad buvau atrinkta, - pasakojo penkiolikmetė. - Nuo mažens buvau drąsi mergaitė, mėgdavau vaidinti. Dabar lankau dramos būrelį. Galbūt ši patirtis man ir padėjo gerai pasirodyti atrankoje."

Pirmųjų filmavimų metu mergaitė diskomforto prieš kameras ir gausią, nepažįstamą, tačiau labai draugišką kūrybinę komandą nepajuto. Būsima dešimtokė atviravo, kad minčių savo ateitį sieti su vaidyba ji turinti, tačiau kiek gąsdina konurencija, kuri šioje srityje milžiniška.

Svarbiausia "neperspausti"

Filme vaidinanti "Apeirono" teatro aktorė Kristina Švenčionytė taip pat džiaugėsi galimybe prisijungti į filmo kūrybinės komandos gretas. Filme ji atliekanti lietuvių kalbos mokytojos vaidmenį, taip pat darbuojasi kaip antro plano režisierė.

"Atmosfera labai gera, klaipėdietiška. Džiugu, kad apskritai šis reiškinys vyksta. Juk Klaipėda turės pirmąjį pilno metro filmą, - emocijų neslėpė pašnekovė. - Filmą kuria labai šauni, vieni kitus palaikanti ir problemas padedanti išspręsti komanda. O kiek daug jaunimo!"

Anot K. Švenčionytės, teatre kiekvieną sceną galima "zulinti" kad ir visą dieną, o štai kine suktis reikia greičiau, kadangi čia laikas yra dideli pinigai.

"Kine ir teatre vaidyba yra du visiškai skirtingi dalykai. Man vienas protingas žmogus pasakė, kad kine niekada nevaidink kaip teatre, bet teatre gali vaidinti kaip kine. Svarbiausia "neperspausti"!" - juokėsi aktorė ir pridūrė, jog į savo personažą ji galinti įdėti šiek tiek ironijos ir visas savo nuoskaudas, patirtas mokykloje.

ARTIMA. "Filmo tema man labai artima. Atrodo, net vaidinti nereikia", - dalinosi mintimis penkiolikmetė Neda Malamura (dešinėje, šviesiais plaukais). Kadras iš filmo.

Siužetas

Po vienos mokyklos direktoriaus savižudybės, fiktyviai užimti jo poziciją pakviečiamas 35-erių metų klounas. Tačiau svarbiausia šios mokyklos persona yra ne direktorius, o pavaduotoja, kuri mano galėsianti naujuoju vadovu manipuliuoti kaip marionete.
Įstaigoje pensinio amžiaus moteris dirba visą gyvenimą, ji neturi vyro, vaikų. Taigi, visas jos rūpestis yra mokykla. Ji - tradicinio kirpimo pedagogė ir jai svarbiausia - tvarka ir žinių "kalimas".

Filme bus galima išvysti trijų ryškių ir skirtingų tipų mokinius. Vienas personažas yra be galo gabus piešti, tačiau jam nesiseka kiti mokslai. Kitas vaikas - tikras protestuotojas, nesutariantis su mokytojais. Tiesa, jis pasižymi verslumu. Trečiasis personažas - tikra aktyvi mokinė, kuri stengiasi pritapti. Ji labai daug mokosi ir viskas jai sekasi. Tačiau nepaisant to, kad mokytojai mergaitę myli ir kone nešioja ant rankų, ji... serga depresija.

Pažinęs tuos nelaimingus vaikus, naujasis mokyklos direktorius nepaiso pavaduotojos bei prisitaikėlių mokytojų ir siekia išlaisvinti jų kūrybiškumą  bei įveikti kompleksus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder