Dviem Klaipėdos teatralams įteiktos "Mūzos"

Dviem Klaipėdos teatralams įteiktos "Mūzos"

Trečiadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre vyko paskutinė šių metų teatro premjera - Povilo Gaidžio režisuotas spektaklis "Elzės žemė", ir tai sutapo su kūrėjo 80 metų jubiliejaus iškilmėmis. Po spektaklio dviem teatro kūrėjams įteikti apdovanojimai "Mūza", kuriuos įsteigė Klaipėdos jūrų krovinių kompanija "Bega".

Už nuopelnus scenai ir publikai, atsidavimą teatrinei kūrybai ir ilgametį indėlį į Klaipėdos bei visos Lietuvos teatro meno puoselėjimą pirmoji "Mūza" įteikta jubiliatui P. Gaidžiui, antroji - Klaipėdos dramos teatro aktoriui, režisieriaus padėjėjui Vaidui Jočiui. Apdovanojimą šiemet jis gavo už nuopelnus profesionaliam scenos menui, atsidavimą profesijai bei ryškiausius pastarųjų teatrinių sezonų darbus.

Pasak teatro vadovo ir apdovanojimų komisijos pirmininko Tomo Juočio, šis aktorius labiau žinomas kaip komedijinio plano, tačiau pastaraisiais metais vis dažniau imasi dramatinių vaidmenų. Šiuo metu jis - vienas labiausiai užimtų ir daugiausiai vaidinančių Klaipėdos dramos teatro aktorių.

Be to, yra ir kita, teatro žiūrovams nematoma, tačiau ne mažiau svarbi V. Jočio darbo pusė - režisieriaus padėjėjo pareigos, kurias eidamas jis pasižymi ypatingu pareigingumu, puikiais organizaciniais sugebėjimais, mokėjimu suvaldyti bet kokias konfliktines situacijas.

Pagal mecenavimo sutartį kompanija "Bega" yra įsipareigojusi ne tik finansiškai remti teatro veiklą, bet ir kasmet apdovanoti po du Klaipėdos dramos teatro kūrėjus, kuriuos apdovanojimams teikia teatro vadovo sudaryta komisija. Išskirtiniais nuopelnais pasižymėjusiems teatralams įteikiamas uostamiesčio skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo sukurtas mažosios plastikos darbas, atkartojantis nuo 1990 m. Klaipėdos dramos teatro fojė puošiančių to paties autoriaus skulptūrų "Mūzos" fragmentą, bei 1 000 eurų premija. Šią žinią išgirdusi salė negailėjo plojimų.

Klaipėdos dramos teatro ir kompanijos "Bega" apdovanojimai "Mūza" teikiami nuo 2016 m. Pernai jų laureatėmis tapo aktorės Regina Šaltenytė ir Renata Idzelytė.

Dėkojo už įdiegtas žmogiškąsias vertybes

Po spektaklio didžiausio dėmesio sulaukė aštuoniasdešimtmetį tądien minėjęs režisierius P. Gaidys. Jubiliatą sveikino jo kolegos, gerbėjai, miesto ir aukščiausi šalies vadovai, teatro atstovai.

AKIMIRKA. Antrąją "Mūzą" gavo šiuo metu vienas labiausiai užimtų ir daugiausiai vaidinančių Klaipėdos dramos teatro aktorių ir režisieriaus padėjėjas Vaidas Jočys.

Iškilmingo vakaro metu apdovanojimą P. Gaidžiui įteikęs kompanijos "Bega" valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis kalbėjo: "Klaipėdos dramos teatras daugeliui klaipėdiečių pirmiausiai asocijuojasi su režisieriaus ir ilgamečio meno vadovo Povilo Gaidžio vardu. Uostamiesčiui pasisekė, kad čia kuria tokia neeilinė teatro asmenybė, o mes savo ruožtu nuoširdžiai džiaugiamės ir didžiuojamės galėdami įteikti daugelį metų teatro mūzų globojamam režisieriui personalinę "Mūzą".

P. Gaidys sulaukė sveikinimo iš šalies prezidentės Dalios Grybauskaitės bei premjero Sauliaus Skvernelio. Pastarasis jubiliatą vadino scenos rekordininku ir pasidžiaugė, jog ilgametę savo patirtį režisierius sėkmingai perdavė ir gausiam būriui jaunuolių. "Dvasios stiprybės ir neblėstančio optimizmo!" - rašė jis.

Sveikinimų ir gėlių režisierius sulaukė ir iš gausaus Klaipėdos universiteto Menų akademijos atstovų būrio, jam įteikusio "angelą sargą". Savo dėstytoją kūrybiškai pasveikino ir pirmoji bei paskutinioji jo studentų laida, save simboliškai vadinantys "gaidžiukais". Jie dėkojo už įdiegtas žmogiškąsias vertybes.

Paskutinieji jubiliatą itin kūrybiškai pagerbė Klaipėdos dramos teatro aktoriai. Apjuosę besisukančią žiūrovams skirtą sėdėti platformą, teatro aktoriai vardino teatre sukurtus spektaklius - nuo seniausio iki naujausio.

Pats P. Gaidys nesitikėjo tokio gausaus sveikintojų būrio ir tiek gražių žodžių. Visų pirma jis dėkojo savo tėvams, kurie išleido jį į pasaulį ir leido mokytis, žmonai, pagrindiniam gyvenimo ramsčiui Elenai Gaigalaitei, kuri gyvųjų pasaulį paliko prieš pusantrų metų, sūnui, mokytojams, kurie jam įdiegė meilę literatūrai, kolegoms: aktoriams, scenografams, dailininkams, kompozitoriams, dramaturgams, ir kitiems.

"Dėkoju šiai žemei, ant kurios užaugau, kuriai kažkiek tarnavau", - susigraudinęs dėkingumu dalinosi P. Gaidys.

Po sveikinimų ceremonijos susirinkusieji atsistoję padainavo jam "Ilgiausių metų".

Teatro pažiba

Ilgametis Klaipėdos dramos teatro meno vadovas, režisierius, kino ir teatro aktorius P. Gaidys visą savo gyvenimą susiejo su Klaipėda ir miesto kultūra. Teatro žiūrovų bei kritikų lūpose Klaipėdos dramos teatras ir P. Gaidys - sinonimai.

1963 m. paskirtas teatro vyriausiuoju režisieriumi, P. Gaidys ėmė formuoti brandų repertuarą, o per jį - ir naują uostamiesčio žmonių požiūrį į teatro meną. Geriausi tuometiniai P. Gaidžio pastatymai: Justino Marcinkevičiaus "Mindaugas", "Mažvydas", "Katedra", Vladimiro Majakovskio "Pirtis", Balio Sruogos "Milžino paunksmė", Aleksandro Kopkovo "Dramblys", Maksimo Gorkio "Dugne", Kazio Sajos "Poliglotas. Abstinentas", "Žemaičių piemuo" ir daugelis kitų - brandino mąstantį, analizuojantį žiūrovą.

P. Gaidys kuria spektaklius ir šiandien: pernai teatro repertuarą papildė Eduardo De Filipo "Kalėdos Kupjelų namuose", šiemet - naujausias jo darbas "Elzės žemė", pagal vieną iš naujausių rusų dramaturgės Jaroslavos Pulinovič to pavadinimo pjesę. Tai tikra istorija, kurią autorei papasakojo jos močiutė.

Per penkiasdešimt kūrybos metų P. Gaidys subrandino aukšto meninio lygio trupę, kurioje yra ir paties režisieriaus paruoštos trys aktorių laidos.

INFORMACIJA

Apdovanojimai

Per savo ilgametę kūrybinę veiklą Povilas Gaidys buvo pagerbtas daugybe įvairių apdovanojamų. 1971 m. jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio meno veikėjo garbės vardas, 1979 m. skirta Lietuvos valstybinė premija, 1987 m. suteiktas Lietuvos liaudies artisto garbės vardas, 1997 m. - Vyriausybės premija, 2002 m. jis apdovanotas Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu. 2005 m. P. Gaidys tapo Klaipėdos miesto kultūros magistru, 2013 m. apdovanotas Auksiniu scenos kryžiumi už nuopelnus Lietuvos teatrui.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder