Dėl policijos pastato likimo – protesto akcijos

Dėl policijos pastato likimo – protesto akcijos

Antradienio vakarą Klaipėdos dramos teatre rinkosi uostamiesčio kultūros atstovai. Čia iki vėlyvo vakaro vyko diskusija “Proveržis ar išvarža”, kurios metu aptartos su uostamiesčio kultūra susijusios problemos, policijos pastato, kurį norima paversti menininkų Meka, likimas. Susitikimo pabaigoje diskusijos dalyviai buvo kviečiami burtis į piketą, kuris vyks kitą savaitę šalia policijos pastato, Jūros g. 1.

Asociacijos “Klaipėdos kultūros bendruomenė” nariai ragino atvykti visus miestiečius, kuriems rūpi pastato likimas, ir susikibus rankomis apjuosti jį gyva grandine. Tam reikėtų bent jau 400-500 žmonių. Tam, kad būtų sulaukta daugiau valdžios dėmesios, taip pat planuojama surengti piketą prie Vyriausybės. Tikslią datą asociacija žada paskelbti savo feisbuko paskyroje.

Klaipėdoje teliks uostą aptarnaujantis personalas?

 „Vilniuje atidarytas MO muziejus, kuris per pirmąsias dienas pritraukė per dešimt tūkstančių lankytojų , Kaunas, kuris netrukus taps Europos kultūros sostine, siurba talentingus žmones iš visos Lietuvos. Klaipėda tampa užribiu, jei tendencija nesikeis, po dešimt metų šiame mieste teliks uostą aptarnaujantis personalas, be aukštųjų mokyklų ir kultūros“, - diskusijos pradžioje imtis veiksmų ragino T. Kiauka.

Liepos mėnesį susikūrusios asociacijos valdybos narė Andželika Baroti taip pat apgailestavo, kad jaunų žmonių mažėjimas Klaipėdoje yra tiesiog bauginantis. Na, o naujoji vieta menininkų susibūrimo vieta, kuri galėtų įsikurti policijos komisariato pastate, ne tik išlaikytų jaunimą, bet ir pritrauktų žmonių iš kitų miestų.

„Taip būtų ne tik vieta, kur galėtų kurti uostamiesčio kultūrinė bendruomenė, bet ir taptų visuomenės traukos centru“, - teigė A. Baroti ir pridūrė, kad, jeigu šis objektas būtų atiduotas Savivaldybei, ten veiklą būtų galima pradėti jau šiandien. 

Sprendimas dar ruošiamas

Pasidžiaugta, kad per dvejus metus, kai kilo idėja perimti policijos pastatą, nemažai nuveikta. Atsirado galimybė nuvažiuoti į Estiją ir apžiūrėti du panašius objektus. Idėjos iniciatorius puikiai nuteikė tai, kad abu objektai puikiai išsilaiko ir dėl didelio norinčiųjų skaičiaus ten netgi tapo sunku patekti. Taip pat vyko susitikimas su Ispanijoje veikiančios organizacijos „NartexBarcelona“, vysto panašius projektus, vadovu Jordi Pardo. Svečias patvirtino, kad galimybės įveiklinti policijos patastą yra milžiniškos, o pati idėja puiki.

Maža to, kol vis dar laukiama sprendimo iš Vyriausybės, asociacija ne kartą siuntė raštus Vyriausybei, Prezidentei, Klaipėdos miesto savivaldybės atstovams. Tačiau, deja, atsakymai neguodžia – sprendimas esą dar ruošiamas.

Laukiant sprendimo, dar liepos mėnesį, susikūrė jau minėta asociacija „Klaipėdos kultūros bendruomenė“, į kurią kviečiami prisijungti ne tik menininkai, bet ir įvairių sričių atstovai.

Siūlo kitus pastatus

Vis dėlto diskusijoje dalyvavęs vicemeras Artūras Šulcas apgailestavo, kad greičiausiai Vyriausybės sprendimas perduoti policijos pastatą Klaipėdos miestui, bus neigiamas. „Lietuvos valstybės planuose nėra vizijos Klaipėdoje sukurti kultūros megapolį.  Valstybės valdžia šį miestą mato kaip pramoninį. Taigi, mes matome, kad geruoju nieko negausime. Kalbant apie policijos pastatą, kultūros bendruomenės idėja perimti šį objektą, nudžiugino miesto vadovus. Bendrų pastangų dėka buvo sustabdytas pastato privatizavimas. Kiek žinome, buvo atsiradęs pirkėjas. Kai kas sako, kad tai – tie patys asmenys, kurie įsigijo „Mėmelio miestą“. Tačiau, sustabdžius privatizaciją, mes turėjome įvertinti, kokį turtą duosime mainais. Tačiau vėliau visi procesai sustojo. Mano asmenine nuomone, panašu, kad niekas mums nesiruošia šio pastato atiduoti. Po paskutinio laiško, kuriame Vyriausybės kancleris rašė, kad sprendimas bus pateiktas per mėnesį, jau praėjo trys mėnesiai“, - teigė A. Šulcas.

Kultūros bendruomenei vicemeras pasiūlė galbūt perimti kurį nors kitą objektą, priklausantį miestui. Tačiau diskusijoje dalyvavę asociacijos nariai atkirto norintys kovoti dėl policijos pastato. „Reikia imtis drąsesnių veiksmų. Manau, kad Savivaldybė taip pat turėtų labiau pakovoti“, - pastebėjo A. Baroti.

Kad Savivaldybė imtųsi drąsesnių veiksmų, ragino ir politikė Nina Puteikienė: „Manau, šiuo atveju reikėtų sudaryti grupę iš Savivaldybės atstovų, Tarybos narių, Klaipėdos kultūros bendruomenės, ir veikti proaktyviai Seimo kultūros komitete, įvairiose ministerijose. Nemanau, kad valstybė yra atsakinga už miesto kultūrą. Kultūra yra savarankiška savivaldos funkcija ir atsakomybė tenka mums, čia gyvenantiems.“

Klaipėdos bendruomenių asociacijos atstovas, giruliškis Gintaras Ramašauskas siūlė policijos pastato idėją  įtraukti į Klaipėdos miesto reikalavimų sąvadą Vyriausybei.

Diskusijos pabaigoje T. Kiauka pakvietė visus sekti naujienas, kadangi po Naujųjų planuojamas sekantis forumas, kurio tema - Klaipėdos kultūros politika ir finansavimas.

Apskritai uostamiesčio kultūros bendruomenė diskutuoti pradėjo dar 2016 metais, kai surengė forumą, tema „Kultūros sostinė – su bankrutuojančia kultūra?“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder