Atlikėjas Romas Dambrauskas: Dabar okupaciją vykdo savi

Atlikėjas Romas Dambrauskas: Dabar okupaciją vykdo savi

Pandemija išgrynino Lietuvos atlikėjus, nuomonės formuotojus ir kitus žinomus žmones. Vieni jų tapo ištikimais sistemos tarnais ir jos brukamos informacijos skleidėjais, kiti, nepaisant užgriuvusių sunkumų, liko sąžiningi ir ištikimi pamatinėms vertybėms.

Vienas tokių - atlikėjas Romas Dambrauskas.

- Sakykite, kaip šiandien atrodo atlikėjo gyvenimas?

- Kaip ir daugelio kitų, priverstinai negalinčių dirbti, šalies gyventojų - pagrindinė veikla yra sustabdyta valdžios sprendimų, tad sėdime namie gaudami varganas išmokas. Maža to, nors aš esu Lietuvos Respublikos pilietis, mokantis mokesčius, iš kurių išlaikoma valdžia, ji man nesuteikia išsamios, tikslios informacijos.

Tiesa slepiama tiek kalbant apie situaciją valstybėje, tiek aptariant jos gyventojams svarbius klausimus. Arba ji, matyt, po nurodymų iš aukščiau, būna pagražinama.

Radijo ir televizijos laidose teigiama, kad šalies ekonomika auga. Mano įsitikinimu, tai - visuomenei teikiama klaidinanti informacija. Pusė Lietuvos negali dirbti. Jeigu jie nedirba, vadinasi, nemoka mokesčių, tai iš kur bus tas augimas?

Juolab, kad pats matau, jog mano šeima per karantiną išleidžia penkis kartus mažiau negu prieš jį. Taigi, jei mes išleidžiame 5 kartus mažiau, tiek pat kartų mažiau sumokama mokesčių. Ir tai visiškai neatitinka to, ką mums bando įrodyti kai kurios žiniasklaidos priemonės.

Matant kiek daugiau, negu tau bandoma parodyti, atsiranda nepasitikėjimas tave klaidinančiais kanalais, o tai, savo ruožtu, didina bendrą įtampą.

- Bet juk yra sisteminės žiniasklaidos formuojamą nuomonę palaikančių žinomų asmenų.

- Kalbant apie kolegas, visus juos gerbiu, bet tik iki to momento, kai jie pradeda veidmainiauti ar meluoti. Yra nemažai žmonių, kurie pasinaudojo proga ir užsidirbo iš karantino, tačiau, mano nuomone, jeigu jau esi žinomas, tai turėtum labai atsakingai galvoti, kokią informaciją viešini.

Naujausias pavyzdys - Agnės Jagelavičiutės poelgis, kai ji filmuke virkauja apie išsiskyrimą su mylimu žmogumi ir laukiančius testus. Daugumai aišku, kad tai - netiesioginė testų ir skiepų reklama. Tik, mano nuomone, toks elgesys nėra sąžiningas.

Akivaizdu, kad bandoma „prastumti" testus, nors jie ne kartą buvo sukritikuoti dėl to, kad nelabai aišku, ką iš tikrųjų parodo.

Tą patį galima pasakyti ir apie skiepus. Kur įrodymai, kad skiepai tikrai taps panacėja? Informacija apie jų šalutinį poveikį ir pasekmes pasiskiepijusiems - labai prieštaringa, tačiau pasirodo vis daugiau žinių apie sunkius šalutinius poveikius. Tad tokie sąmoningai brukami „siūlymai" skiepytis ne tik neįtikina, bet ir pykdo.

Mano nuomone, tokių, ašarą spaudžiančių, reklamų, kol nėra patikimos, argumentais patvirtintos informacijos, būti neturėtų.

- Valdžios pasirinkta draudimų ir ribojimų sistema jūs irgi linkęs abejoti?

- Galiojantys draudimai prasilenkia su mano loginiu mąstymu.

Kaip reikia neturėti smegenų, kad būtų įvedami tokie draudimai? Žmonės vis dar negali nuvažiuoti aplankyti kitose savivaldybėse gyvenančių giminaičių. Negali, tarkim, nuvažiuoti nusipirkti automobilio į kitą savivaldybę, nes, matai, turguose siaučia virusai, tačiau gali važiuoti per visą šalį, jei turi kelionės iš Varšuvos bilietą.

Visiškas absurdas ir akivaizdu, kad valdžia prarado visuomenės pasitikėjimą bei dar ilgai jo neatgaus.

Matau panašumų su buvusia „broliškų respublikų" sąjunga. Tuomet buvo draudimų išvažiuoti į kapitalistines valstybes, giedoti Lietuvos himną. Sovietinė valdžia sąmoningai smukdė tautą ir norėjo užgesinti visas tautiškumo apraiškas. Bet mes tada žinojome, kad taip yra, nes mus valdo kita šalis, kita valstybė. Tai buvo okupacija, kuriai žmonės priešinosi.

Vertinant dabartinės valdžios veiksmus, mažai kam kyla abejonių, kad turime vidinę okupaciją. Net pavasarį, kai dabartiniai valdantieji burnojo prieš ribojimus, tokių dalykų nebuvo. Ir viskas pasikeitė, kai jie patys atėjo į valdžią.

Visuomenė ne tik buvo okupuota, bet ir žmonės paversti avinais. Bent jau aš jaučiuosi būtent taip. Nesmagu, kai esi okupuotas kitos valstybės, bet dabartinė okupacija yra dar skaudesnė, nes ją vykdo savi.

Būtent todėl aš, kai prieš šv.Kalėdas buvo paskelbta apie artėjančius draudimus, nuleidau savo kieme 13 metų plevėsavusią trispalvę. Iškelsiu ją tuomet, kai gyvenimas vėl grįš į normalias vėžes ir baigsis Lietuvos okupacija.

Tikiuosi, kad to ilgai laukti neteks, nes vis daugiau žmonių „bunda" iš žiemos miego ir ieško būdų, kaip priešintis gavusiųjų valdžią skleidžiamam melui ir platinamai priespaudai. Tad belieka palinkėti, kad suvokusių, jog su režimu būtina kovoti, būtų kuo daugiau.

Respublika.lt

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder