Algimantas Kunčius: "Prieš jūrą visi tampa lygūs"

Algimantas Kunčius: "Prieš jūrą visi tampa lygūs"

Vienas ilgiausiai Lietuvos fotografijos istorijoje kuriamų ciklų Algimanto Kunčiaus "Prie jūros" šią savaitę pristatytas Klaipėdoje, gastrobaro "Švyturys Bhouse" erdvėje.

Nacionalinės meno ir kultūros premijos laureatas pajūrio vaizdus Palangoje pradėjo fiksuoti 1965 metais ir pildo šią seriją iki šiol.

Apie save ir kūrybą 1939 metais gimęs autorius kalba kukliai: "Fotografija man - ne menas, o fenomenas. Vengiu save apibūdinti kaip menininką, nes menininkas yra kūrėjas, o aš nieko nekuriu. Fotografijų ciklą "Prie jūros" pradėjau fotografuoti, nes jūra traukia žmones. Prieš jūrą žmonės apsinuogina ir tarsi praranda dalį išorinio gyvenimo statuso, visi tampa lygūs. Kita vertus, iš mažų detalių galima atkurti žmogaus kilmę, statusą, gyvenamąją vietą ar kontekstą, iš kurio tas žmogus atėjo į pajūrį" - sakė A. Kunčius per parodos pristatymą.

Ekspozicijoje, kurią Klaipėdoje pristato MO muziejus, atsiskleidžia pagrindinis A. Kunčiaus kūrybos specifikos bruožas - ne fotografuojamo objekto paieškos, ne dialogas su juo ar provokacija, o jo laukimas ir ramus aplinkos stebėjimas. A. Kunčiui rūpi erdvė, kurioje neišskiriamas vienas žmogus, neakcentuojama viena vieta, kurioje jungiasi daug judančių linijų ir planų. Menininkui ypač svarbūs santykiai tarp žmonių. Jo paties santykis su fotografuojamais žmonėmis unikalus - nuotraukose jie stebimi tarsi iš šalies, niekada nežiūri į objektyvą.

Pasak menotyrininkų, ciklo "Prie jūros" fotografijos - tai savotiška sociologinė-antropologinė studija, kurioje ypač svarbi laiko tėkmė, atsiskleidžianti detalėse. Metai po metų fiksuojami pajūrio savaitgalių vaizdai, kintantys žmonės, jų veidai, pozos, drabužiai ir įpročiai, nesuvaidinti santykiai, paplūdimys ir jo pramogos menininkui tapo neformalių žmogaus kasdienybės studijų objektu. Fiksuojamų įvykių nereikšmingumas yra tik sąlyginis. Iš tiesų čia itin svarbus žmonių buvimas drauge ir pati aplinka, kurioje tai vyksta - jūra.

A. Kunčiaus fotografijos paroda "Prie jūros" Klaipėdoje veiks iki rugpjūčio 31 d.

 

SPECIFIKA. Algimanto Kunčiaus fotografijose žmonės dažnai fotografuojami iš nugaros, kas reta Lietuvos fotografijos tradicijoje.

Evelinos KATINAITĖS nuotr.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder