2018 metų Kalbos premija skirta Elenai Bradūnaitei-Aglinskienei

2018 metų Kalbos premija skirta Elenai Bradūnaitei-Aglinskienei

2018 metų Kalbos premija komisijos sprendimu skiriama etnologei, visuomenės veikėjai Elenai Bradūnaitei-Aglinskienei.

Seimo Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisija, minėdama Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną, Signatarų namuose surengė tradicinius Spaudos pusryčius, kurių metu paskelbė kasmetinės Kalbos premijos laureatą.

E. Bradūnaitė-Aglinskienė gimė Vokietijoje, poeto Kazio Bradūno šeimoje. Vėliau gyveno Jungtinėse Amerikos Valstijose, jau jaunystėje įsitraukė į lietuvių išeivijos kultūrinę ir visuomeninę veiklą. Pastaruoju metu E. Bradūnaitė-Aglinskienė gyvena ir kultūrinę veiklą tęsia Lietuvoje. Pripažinimo ir pagarbos yra verti E. Bradūnaitės-Aglinskienės lituanistiniai darbai, nuveikti tiek išeivijoje, tiek Lietuvoje, išskirtiniai jos nuopelnai skleidžiant lietuvybės idėjas, žadinant vaikų ir jaunimo rūpestį lietuvių kalba ir lietuvių kultūros tradicijomis. E. Bradūnaitė-Aglinskienė nuolat susitinka su Lietuvos mokyklų ir vietos bendruomenėmis, dalijasi su jomis išeivijos patirtimis išlaikant gimtąją kalbą ir tautos tradicijas. Remdamasi išeivijos pavyzdžiu ir etnologės įžvalgomis, ji perduoda supratimą, kad už kalbos, kultūros tęstinumą esame atsakingi mes patys, lietuviai - tiek išeivijoje, tiek Lietuvoje.

Žodžio laisvės gynėjos, labdaros organizatorės Felicijos Bortkevičienės (1873-1945) atminimą įamžinanti Kalbos premija skiriama už reikšmingą, neatlygintinai atliekamą lituanistinę veiklą Lietuvos ir užsienio šalių piliečiams, organizacijoms ar institucijoms.

Kalbos premija bus įteikta gruodžio 10 d. Valdovų rūmuose vyksiančiame iškilmingame renginyje „Kalbos vakaras“.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder