Virtualaus „Nepatogaus kino“ programoje – herojai, neketinantys nurimti

Virtualaus „Nepatogaus kino“ programoje – herojai, neketinantys nurimti

„Negalima palikti vietos tylai“, – sako viena iš šiemetinės „Nepatogaus kino“ programos filmų herojų. Į virtualią kino salę persikėlęs tarptautinis žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalis savo žiūrovų tyloje tikrai nepaliks – spalio 7-18 d. keturiose „Nepatogaus kino“ programose bus parodyta daugiau nei 50 filmų.  Įprastai per daugybę šalies miestų keliaujantis festivalis šiemet virtualiu būdu su pilna programa nukeliaus ten, kur dar nebuvo – į bet kuriuos namus Lietuvoje.

„Nepatogiam kinui“ persikėlus į virtualią kino salę, programa išliko ne mažiau plati – festivalio žiūrovams atrinkome daugiau nei 50 rinktinių pastarųjų metų dokumentinių filmų iš svarbiausių tarptautinių kino festivalių. Specialioji programa, brėžianti šių metų festivalio kryptį, vadinasi „Vienas balsas“. Ją įkvėpė pasaulyje vykstantys politiniai įvykiai – matome, kad demokratijos pasaulyje mažėja, tad nusprendėme žiūrovus pakviesti su kino pagalba apmąstyti kiekvieno iš mūsų indėlį į demokratiją. Ką gali lemti vienas balsas? Galbūt jis gali paraginti dešimt kolegų streikui, o kartais – įkvėpti milijoną žmonių pakeisti visuomenės kryptį“, – svarsto „Nepatogaus kino“ vadovas Gediminas Andriukaitis. 

14-ąjį „Nepatogų kiną“ spalio 7 d. atidarys lietuviška premjera – Audriaus Mickevičiaus ir Nerijaus Mileriaus filmas „Pavyzdingas elgesys“. Nužudyto brolio netektį išgyvenęs A. Mickevičius Lukiškių kalėjime susitinka su nuteistaisiais iki gyvos galvos Rimu ir Rolandu. Režisieriaus nuostatų kaita nuo pykčio iki atleidimo filme tampa radikalia kelione, kurią nutraukia jo mirtina liga. Festivalio atidarymo ceremonija, pagerbiant šviesaus atminimo autorių, simboliškai vyks būtent filmo kūrimo vietoje – Lukiškių kalėjime. Žiūrovai iš bet kurios Lietuvos vietos galės stebėti tiesioginę atidarymo transliaciją festivalio svetainėje, po to kartu žiūrėti filmą, o po seanso pasilikti virtualioje kino salėje susitikti pokalbiui su filmą baigusiu kurti filosofu Nerijumi Mileriu. 

Festivalio specialiosios programos „Vienas balsas“ herojai renkasi neužsimerkti ir netylėti – jie nenori taikstytis su korupcija, žodžio laisvės ir žmogaus teisių pažeidimais, jie kovoja. Dar visai neseniai vykusius įvykius nušviečia režisieriaus Zhou Bing filmas „Honkongo protestai“, iš vidaus žvelgiantis į specialiąją Kinijos administracinę teritoriją, kurioje valdžia vis labiau gniaužia demokratijos procesus. Filme atskleidžiama skirtingose barikadų pusėse esančių miestiečių –  specialiojo policijos padalinio, prekeivio ir kliento, taksisto ar pirmose gretose stovinčio protestuotojo – kasdienybė.

Šiomis savaitėmis Kalnų Karabache vėl ėmus lietis kraujui, kaip niekad aktualus tampa režisieriaus François Jacob filmas „Po ta pačia saule“. Žiūrovams jis padės geriau suprasti konflikto tarp Armėnijos ir Azerbaidžano priežastis, o po virtualaus seanso jie turės galimybę pabendrauti su režisieriumi neišeidami iš virtualios kino salės. „Jei tu jų nenužudysi, jie nužudys tave“, – sako vienas filmo veikėjas. Tai – antrasis šios režisieriaus filmas festivalyje, šįkart – konkursinėje „Nepatogaus kino“ programoje, kurioje šiemet varžosi 11 filmų.

Į „Nepatogų kiną“ su nauju filmu sugrįžta „Oskarui“ nominuotas ir prieš kelias savaites „Emmy“ apdovanojimą pelnęs režisierius Feras Fayyad. Filmas „Požemis“ nukelia į kasdien bombarduojamo Gutos miesto Sirijoje po žeme įsikūrusią ligoninę, tapusią paskutiniu prieglobsčiu čia likusiems civiliams. Ligoninės vadovė ir vaikų gydytoja Amani kasdien kovoja ne tik su mirtimi – net krentant bomboms ir liejantis kraujui, atsiranda nepasitikinčių gydytoja moterimi. Filmas pristatomas programoje „Panorama“, kurioje žiūrovai išvys rinktinę pasaulinio pripažinimo jau sulaukusią dokumentiką, apkeliavusią svarbiausius tarptautinius festivalius.

Festivalis šiemet kviečia į virtualią kino salę, tačiau didžiojo ekrano entuziastai taip pat neliks nusivylę – Šiuolaikinio meno centre bus rengiami keli nedideli „Nepatogaus kino“ seansai. Būtent čia žiūrovai turės vienintelę galimybę pamatyti režisieriaus Alexander Nanau filmą „Kolektyvinis“, kuris šiemet nominuotas tarp geriausių dokumentinių filmų Europos kino akademijos apdovanojimuose.

Spalio 7-18 d. vyksiantis „Nepatogus kinas“ šiemet bus išskirtinis dėl naujo formato – festivalio programa bus pasiekiama visoje Lietuvoje, o didžioji dalis lydinčių diskusijų kasdien bus transliuojamos festivalio “Facebook” paskyroje. Festivalio tinklalapis taps vartais į virtualią kino salę – čia išsirinkę filmą, žiūrovai galės filmus žiūrėti patogiu metu arba dalyvauti kolektyviniuose seansuose bei bendrauti su režisieriais tiesioginių interneto transliacijų metų. Pilna festivalio programa pirmą kartą bus prieinama visoje Lietuvoje vienu metu, o siekiant dar labiau didinti festivalio prieinamumą tiems žiūrovams, kurie neturi techninių ar finansinių galimybių filmus žiūrėti namie, organizatoriai kvies juos nemokamai išvysti apsilankant daugiau nei 180-yje su festivaliu bendradarbiaujančių šalies bibliotekų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder