Nida vasarą vėl palydės su kinu

Nida vasarą vėl palydės su kinu

Rugpjūčio 23-30 dienomis jau aštuntą kartą kino gerbėjus atvykti į Nidą kviečia tarptautinis kino festivalis "Baltijos banga".

Nidos kultūros centro salėje "Agila" nemokamai bus rodomi geriausi pastarųjų metų lietuvių, latvių ir estų pilnametražiai bei trumpametražiai vaidybiniai, taip pat ir dokumentiniai filmai, kino klasika. Iš viso bus galima pamatyti po 6 estų ir lietuvių, 4 pilno metražo ir 4 trumpo metražo latvių kino kūrėjų juostas.

Festivalyje svečių teisėmis dalyvaus du Lenkijos filmai ir dvi aktualiosios dokumentikos juostos, sukurtos Vokietijos televizijos ir radijo kanalo "Deutsche Welle".

Ankstesniuose festivaliuose žiūrovai jau matė Danijos, Švedijos, Suomijos, Vokietijos režisierių darbus, o štai vienas iš didžiausių pasaulyje transliuotojų - "Deutsche Welle" - pirmą kartą su savo filmais oficialiai dalyvaus lietuviškame kino festivalyje. Vokiečių kino kūrėjų dokumentiniai filmai ypač aktualūs.

"Vienas iš tų filmų pasakoja apie tuos klestinčios Europos gyventojus, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių ryžtasi kalbėti bekompromisę tiesą apie gyvenimą savo šalyje, apie valdžios veiksmus, nuslėptus nuo visuomenės įvykius ir jų pasekmes. Manau, kad toks filmas aktualus ir Lietuvai. Kitas filmas - apie pabėgėlius. Ši tema dabar visus labai jaudina, o kai kurias šalis ir skaudžiai paliečia. Manau, ir mums laikas daugiau tam skirti dėmesio," - sako festivalio vadovas ir įkūrėjas, kino režisierius Gytis Lukšas.

Tradiciškai kino gerbėjai galės išvysti lietuvių, latvių ir estų kino klasikos. Bus demonstruojami tik kruopščiai restauruoti ir skaitmenizuoti senieji vaidybiniai filmai. Tai - latvių režisieriaus Leonido Leimanio 1969 m. drama "Mano turtinga ponia", estų režisieriaus Olavo Neulando 1979 m. drama "Lizdas vėjyje" ir apklausos metu 1997 m. žiūrovų bei kritikų geriausiu Lietuvoje pripažintas lietuviškas filmas - režisierių Algirdo Dausos ir Almanto Grikevičiaus drama "Jausmai" (1968 m.).

Kaip ir kasmet, festivalio metu veiks didelio populiarumo sulaukusi vaikų animacijos mokyklėlė, kurią ves patyrę šio žanro meistrai, o jai pasibaigus vaikų sukurtą animacinį filmą, inspiruotą lietuvių tautosakos, tradiciškai bus galima išvysti dideliame ekrane.

Šių metų mokyklėlėje bus naujovių - vaikai mokysis ne tik piešti, bet ir kitokios animacijos technikos, be to, mažuosius kūrėjus dažniau bus galima išvysti viešumoje.

"Šiais metais sugalvojome net mokyklėlės formą pakeisti: vaikai daugiau bus gatvėse, aikštėse, daugiau klajos su pačių padarytomis lėlėmis. Tai galėtų būti įdomu ne tik vaikams ir tėveliams, manau, tai sudomins ir visus praeivius. O toks yra mūsų tikslas - sudominti šiuo renginiu visus tuo metu atostogaujančius", - sako G. Lukšas.

"Baltijos bangos" atidarymas kiekvienais metais vyksta Baltijos kelio dieną, rugpjūčio 23-iąją. Festivalio siekis - išsaugoti trijų Baltijos kaimynių kino kūrėjų draugystę, skatinti ir inspiruoti bendrus kino projektus.

Festivalio programoje - ir susitikimai su kūrėjais, seminarai. Šiais metais vyks seminaras-diskusija "Audiovizualinių kūrinių autorių teisės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje". Prie tokio pokalbio organizavimo labai aktyviai prisidėjo Lietuvos audiovizualinių kūrinių autorių teisių agentūra "Avaka" ir jos generalinis direktorius Darius Vaitiekūnas. Svarbiausias ir itin aktualus autorių rūpestis bus išreikštas bendru pareiškimu - trijose Baltijos šalyse būtina sinchronizuoti pastangas ginant audiovizualinių kūrinių autorių teises, ir ypač skaitmeninėje erdvėje.

Anot G. Lukšo, "Baltijos banga" - tai šventė ir kino kūrėjams profesionalams, ir žiūrovams, kurie neabejingi tikram, profesionaliam kinui. Festivalis ypatingas tuo, kad jam nebūdinga "varžytuvių" įtampa, kurios netrūksta kituose festivaliuose. Čia yra dalijimasis tuo, ką geriausio sukūrė kiekviena iš dalyvaujančių festivalyje šalių.

Visi festivalio filmai bus demonstruojami originalo kalba su lietuviškais bei angliškais subtitrais.

Programa

Rugpjūčio 23 d., antradienis

18 val. Atidarymas
19 val. "Skruzdėlynas" ("Sipelgapesa") / Estija, režisierius Vladimir Loginov.
21 val. "Ramybė mūsų sapnuose" / Lietuva, režisierius Šarūnas Bartas.

Rugpjūčio 24 d., trečiadienis

18 val. "Ručė ir Norie" ("Ručs un Norie") / Latvija, režisierė In?ra Kolmane.
19.30 val. "Šaltos ausys" / Lietuva, režisierius Linas Mikuta
20.30 val. "Belaidis gyvenimas" ("Juhtmevaba elu") / Estija, režisierius Peeter Vihma.
21.30 val. "Edeno sodas" / Lietuva, režisierius Algimantas Puipa.

Rugpjūčio 25 d., ketvirtadienis

19 val. "Mano tėvas bankininkas" ("Mans tėvs bankieris") / Latvija, režisierė Ieva Ozoli?a.
20.30 val. "Prisimenu motinos balsą" / Lietuva, režisierė Agnė Marcinkevičiūtė.
22 val. "Alpinistas vaiduoklis" ("Must alpinist") / Estija, režisierius Urmas Eeroliiv.

Rugpjūčio 26 d., penktadienis

11 val. Seminaras-diskusija "Audiovizualinių kūrinių autorių teisės Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje".
19 val. "Maištininkai - sukilę prieš sistemą" ("Whistleblower - alone against the system"). Režisierė Carmen Meyer.
20 val. "Kelias į laisvę" ("Meine flucht"). Režisierė Elke Sasse

Rugpjūčio 27 d., šeštadienis

16 val. animacijos mokykloje sukurto filmo premjera.
19 val. "Įsibrovėlis" ("Intruz"). Režisierius Magnus Vonhorn.
21.30 val. "Dievai" ("Bogowie"). Režisierius Lukasz Palkowski.

Rugpjūčio 28 d., sekmadienis

18 val. "Mariupolis" / Lietuva, režisierius Mantas Kvedaravičius.
20 val. "Nulinis taškas" ("Nullpunkt") / Estija, režisierius Mihkel Ulk.
22.15 val. "Mano turtinga ponia" ("Pie bag?t?s kundzes") / Latvija, režisierius Leon?ds Leimanis.

Rugpjūčio 29 d., pirmadienis

18 val. "Į šviesą" ("Valguseks/valguseni/valgusena) / Estija, režisierė Nora S

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder