Larso Von Triero filmas "Nimfomanė" vis dėlto pasieks Lietuvos kino teatrus

Larso Von Triero filmas "Nimfomanė" vis dėlto pasieks Lietuvos kino teatrus

Vieno garsiausių šių dienų kino provokatorių, vaizduojamojo meno skandalisto ir dorovingųjų vertybių puoselėtojų glumintojo Larso Von Triero naujasis filmas „Nimfomanė“ tik per plauką pasiekė Lietuvos kino teatrus. Šokiruojanti paskutinioji danų kino kūrėjo vadinamosios „Depresijos trilogijos“ dalis sulaukė svarios kino bendruomenės, kritikų ir apžvalgininkų paramos bei pasisakymų už jos meninę vertę.

Į dvi dalis padalinta „Nimfomanė“ šalies kino teatruose bus pradėta rodyti jau balandį, pirmoji dalis – balandžio 4 dieną, o antroji – balandžio 18 dieną. Iki tol filmus „Nimfomanė I“ ir „Nimfomanė II“ išvysti spės tik kino festivalio „Kino pavasaris“ lankytojai. Kaip tvirtino festivalio vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška, į šių filmų seansus Vilniuje bilietai buvo išgraibstyti pirmiausia. Jo teigimu, dėl neregėto ažiotažo ir gausybės norinčių išvysti šias juostas, jau planuojamas ir papildomas seansas.

Šįsyk L.Von Trieras vėl nepašykštėjo sukrečiančių ir susimąstyti priverčiančių vaizdų, minčių bei veiksmų. Nors daug kur akcentuojamos erotinės filmo potekstės – jos tėra autoriaus priemonė perteikti pagrindinės herojės, nimfomanės Džo istoriją. Pagrindinę heroję įkūnijo danų kūrėjo gerbėjams puikiai pažįstama aktorė Charlotte Gainsbourg, vaidinusi bevardę heroję 2009-ųjų filme „Antikristas“.

„Nimfomanė“ – tai moters gyvenimo istorija, apkaišiota įvairiausiomis seksualinėmis patirtimis, paslėptu skausmu ir neapykanta sau. Kodėl galiausiai Džo atsidūrė viena, sumušta ir kone nuoga? Šaltą žiemos vakarą ją radusiam viengungiui intelektualui Seligmanui (akt. Stellanas Skarsgardas) moteris papasakos viską. Simbolizmo, trikdančios erotikos kupiną „Nimfomanę“ ir ankstesnes šios L.Von Triero trilogijos juostas „Antikristas“, „Melancholija“ jungia pasikartojantys psichologiniai motyvai, visų jų centre – depresiją kenčiančios moterys. Skausmingą liūdesį jos kenčia skirtingai. Džo pasirenka nuoširdžią nejautrą ir fizinį kūno išsižadėjimą.

Lietuviai kinuose galėjo ir neišvysti

Visuomet aikčioti, stebėtis ir baisėtis publiką priverčiantis L.Von Trieras šįsyk tik per plauką, po pakartotinio Filmų indeksavimo komisijos sprendimo, pateko į Lietuvos kino teatrus. Juostoms „Nimfomanė I“ ir „Nimfomanė II“ Lietuvoje buvo suteiktas N-18 amžiaus indeksas. Diskusiją sukėlė daugelyje šalių prieštaringai vertintos atviros scenos, tačiau galiausiai, kaip ir dauguma Europos šalių, Lietuva įsileido mylimo ir nekenčiamo, tačiau abejingų nepaliekančio genijaus kūrybą.

Drastiškas, tiesmukas ir šokiruojantis naujausias L.Von Triero darbas „Nimfomanė“ – Lietuvos kino teatruose jau balandį. Pirmoji dalis – nuo balandžio 4 dienos, o antroji – nuo balandžio 18 dienos.

Intriguojantis filmo „Nimfomanė“ anonsas (N-18):

https://www.youtube.com/watch?v=qD6JOLn-ZzA

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder