Klaipėdoje prasidėjo didžiausia kino šventė šalyje

Klaipėdoje prasidėjo didžiausia kino šventė šalyje

Žinomo rusų režisieriaus Kirilo Serebrenikovo romantine istorija „Vasara“ uostamiestyje prasidėjo „Kino pavasaris“. Muzikinis filmas tapo savotiška laisvės ir palaikymo žinute namuose areštuotam kūrėjui, kurio liberalios idėjos nepatinka Rusijos politinės sistemos atstovams.

„Kinas skirtas ne vien pramogai, bet ir kalbėti aktualiomis temomis, kritikuoti politinėms sistemoms, išreikšti asmeniniam požiūriui. Džiaugiuosi, kad „Vasara“ atidaro festivalį. Juk svarbiausia žmogaus gyvenime – laisvė reikšti savo idėjas ir kurti“, – per atidarymą Klaipėdos kultūros fabrike kalbėjo „Kino pavasario“ vykdomasis direktorius Algirdas Ramaška.

Kanuose pristatytas filmas „Vasara“ laimėjo apdovanojimą už geriausią garso takelį, tačiau dėl namų arešto K. Serebrenikovas negalėjo jo atsiimti. Kritikai filmą vadina nostalgiška režisieriaus ode Viktorui Cojui ir grupei „Kino“ bei 9-ojo dešimtmečio Leningrado (dabartinio Sankt Peterburgo) pogrindžio muzikai.

Po rokenroliško filmo festivalio atidarymo svečiai skubėjo į „Švyturys Bhouse“, kur tęsiant muzikinę temą skambėjo žinomiausių filmų garso takeliai.

Filmus pristatys lietuvių režisieriai

Šiemet „Kino pavasario“ filmai bus rodomi ne tik „Forum Cinemas“ Klaipėdoje, bet ir Kultūros fabrike esančioje kino salėje „Arlekinas“. Uostamiesčio žiūrovų laukia ir susitikimai su filmų kūrėjais. Kovo 27 dieną 18.00 val. „Arlekine“ premjeras pristatys lietuvių trumpametražių filmų autoriai.

Kovo 29 dieną 18.00 val. „Forum Cinemas“ Klaipėdoje jautrią kelio dramą „Išgyventi vasarą“ pristatys režisierė Marija Kavtaradzė ir aktorė Gelminė Glemžaitė, už antraplanį vaidmenį filme „Šventasis“ laimėjusi „Sidabrinės gervės“ apdovanojimą.

Kovo 30 dieną 18.00 val. kino salėje „Arlekinas“ savo filmą „Second Hand“ pristatys režisierius Artūras Jevdokimovas. Filmo kamera seka labdaros keliu iš Londono į Lietuvą ir fiksuoja nematomą tuo užsiimančių lietuvių emigrantų kasdienybę.

Rodys populiariausius

Klaipėdoje žiūrovai turės progą išvysti populiariausius festivalio filmus: Kanų kino festivalyje „Auksine palmės šakele“ apdovanotą Hirokazu Kore-eda šviesų pasakojimą „Vagiliautojai“, ten pat Kanuose didžiuoju žiuri prizu apdovanotą režisierės Nadine Labaki jausmingą dramą „Kafarnaumas“. Pasak kritikų, filmas primins „Lūšnynų milijonierių“ ir „Floridos projektą“.

Žiūrovai galės pamatyti ir vieną iš įtaigiausių 2019 metų dramų vadinamą danų režisierės May el-Toukhy juostą Širdžių dama“, itin žiūrovišką filmą „Gražus sūnus“ (rež. Felix van Groeningen) su žinomu aktoriumi Timothée Chalamet, dokumentinį pasakojimą „Matangi / Maya / M.I.A“ (rež. Steve Loveridge) apie vieną spalvingiausių šio dešimtmečio muzikos žvaigždžių M.I.A, žinomo JAV režisieriaus Spike’o Lee satyrinę komediją „Juodaodis iš Kukluksklano“, stilingą elektroninių muzikos garsų pripildytą juostą „Pasaulis priklauso tau“ (rež. Romain Gavras), Mios Hansen-Løve filmą apie meilę „Maja“.

Filmai šeimai ir 3D technologija

Šeimai skirtų filmų mėgėjams rekomenduojama juosta „Šefas Flynnas“ (rež. Cameron Yates) apie jaunąjį virtuvės genijų arba lietuviškai įgarsintas „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“ nominuotas animacinis filmas „Mano mažoji sesutė Mirai“ (rež. Mamoru Hosoda).

Specialiųjų efektų gerbėjai turėtų nepraleisti vienintelio festivalio 3D filmo „Ilga dienos kelionė į naktį“ (rež. Bi Gan). Kino gurmanų lauks 4 dalių komiškas Bruno Dumont’o serialas „Kenkenas ir ateiviai“.

„Kino pavasario“ organizatoriai atkreipia dėmesį, kad speciali nuolaida laukia senjorų – bilietas darbo dienomis į seansą iki 16.20 val. jiems kainuos tik 2,5 Eur.

Visą Klaipėdos repertuarą galite rasti čia.

Apie festivalį

24-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2019 metų kovo 21–balandžio 4 dienomis 19-oje šalies miestų. Praėjusiais metais „Kino pavasaris“ sulaukė 116 551 žiūrovo, tad yra didžiausias kino renginys Lietuvoje ir vienas ryškiausių kino festivalių Rytų Europoje. Projektą remia Lietuvos kino centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA, Klaipėdos miesto savivaldybė ir kiti privatūs rėmėjai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder