Kino klube „8 ½” pristatoma Zagrebo animacijos mokyklos filmų programa

Kino klube „8 ½” pristatoma Zagrebo animacijos mokyklos filmų programa

Kino klube „8 ½” balandžio 18 dieną 19 valandą pristatoma Zagrebo animacijos mokyklos animacinių filmų programa (Kroatija, 80 min., N-14). Seansas – nemokamas! Animacinių filmų programą klubo nariams ir klaipėdiečiams dovanoja Kroatijos ambasada Lietuvoje. Ačiū Jiems už tokią puikią dovaną!

Pačią programą atvyks pristatyti kroatų animacinių filmų, karikatūrų autorius, TV prodiuseris, universiteto dėstytojas, vienas žymiausių Zagrebo animacijos mokyklos kūrėjų – Joško Marušić.

Joško Marušić už savo filmus yra gavęs gausybę apdovanojimų svarbiausiuose animacinių filmų festivaliuose pasaulyje (Annecy, Oberhausen, Ottawa, Zagreb, London Film Festival, Miami, Chicago, Tampere, Lille, Bruxelles, Melbourne, Madrid, Rotterdam, Beograd). Taip pat, jis piešia komiksus. Buvo komiksų grupės „Naujasis kvadratas” („Novi kvadrat”) narys, dalyvavo komiksų grupės organizuojamose parodose, grupės leidžiamų albumų bendraautorius. Nuolat piešia karikatūras, turėjo karikatūrų skiltį „Studentų laikraštyje“, „Jaunimo laikraštyje“, „Vakarinėse naujienose“, „Laisvojoje Dalmatijoje“ ir k.t. Iliustravo apie trisdešimt paveikslėlių knygelių vaikams bei mokyklinius vadovėlius.  Daug kartų apdovanotas aukščiausiais valstybiniais apdovanojimais už iliustracijas „Grigor vitez“ ir „Ivana Brlić Mažuranić“.

Joško Marušić rašo ir tekstus bei straipsnius apie animaciją žurnaluose „Kroatijos filmų metraštis“ ir „Vainikas“ („Vijenac“). Jo tekstai apie animacijos istoriją ir teoriją spausdinti daugelyje rinkinių ir knygų. Be to, užsiima TV laidų prodiusavimu, meno teorija, kaip kviestinis profesorius dėstp įvairiuose Europos universitetuose, yra įvairių filmų festivalių žiuri narys.

Kaip minėta anksčiau, įkūrė Zagrebo menų akademijos animacijos studiją, sukūrė steigimo koncepciją ir programą bei buvo pirmasis tos studijos vadovas. Taip pat, Zagrebo miesto muziejaus „Zagrebo animacijos mokyklos“ nuolatinės parodos autorius, lankytojams demonstruojamo dokumentinio filmo „40 metų per 40 minučių“ apie Zagrebo animacijos mokyklą autorius.   

Kino klubo „8 ½” balandžio 18 dieną seanso metu žiūrovai pamatys 9 animacinius filmus:

1) „Satiemanija“ (rež. Z. Gašparović, 1978 m., 14 min.) – animacinė fantazija pagal Eriko Sati muziką.

2) „Pakaitalas“ (rež. D. Vukotić, 1961 m., 9,5 min.) – pirmas animacinis filmas už JAV ribų, kuris 1962 m. laimėjo Oskarą už geriausią animacinį filmą. Tai paprasta istorija apie nepaprastą žmogeliuką, atvykstantį į paplūdimį ir prisipučiantį viską, ko jam reikia, net ir partnerę, taip apie save sukurdamas virtualų, netikrą pasaulį.

3) „Vaikščiojimo pamokos“ (rež. B. Dovniković, 1978 m., 8,5 min.) – pasakojimas apie žmogeliuką, vaikščiojantį kaip išmoko vaikystėje. Tačiau aplinkiniai nori jį išmokyti savos eisenos.

4) „Eina dienos“ (rež. N. Dragić, 1969 m., 10 min.) – apie žmogų, kuriam aplinkinis pasaulis neleidžia gyventi savo paprasto mažo gyvenimo.

5) „Penktas“ (rež. P. Štalter ir Z. Grgić, 1965 m., 2,5 min.) – humoreska apie žmogišką užsispyrimą.

6) „Žuvies akis” (rež. J. Marušič, 1980 m., 10 min) – mažame žvejų miestelyje karta po kartos gyvena nusistovėjusiu ritmu, kol vieną naktį viskas pasikeičia… O ryte iškyla klausimas, ar tai buvo tik fikcija ar metafora, kuri primena, kad niekada nenutolsime nuo savo ištakų ir kad to neturime pamiršti…

7) „Katė” (Z. Bourek, 1971 m., 10 min.) – Ezopo pasakėčios apie vienišą poetą interpretacija, kuriam Venera katę paverčia į nuostabią merginą.

8) „Albumas” (rež. K. Zimonić, 1983 m., 11 min.) – mergina varto vaikysės albumą, prisiminimai atgyja į metaforišką praeities pasakojimą, pereinantį į svajones apie ateitį.

9) „Profesorius Baltazaras“ (rež. Z. Grgić, 1968 m., 9 min.) – filmas iš serijos apie novatorišką išradėją profesorių Baltazarą.

Laukiame visų neabejingų kinui, kūrybai ir bendravimui balandžio 18 dieną, 19 valandą Kultūros fabrike (Bangų g. 5).

Nuoroda facebook: https://www.facebook.com/events/557084061336887/

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder