Juodkrantėje - jaunųjų Europos kino kūrėjų dirbtuvės

Juodkrantėje - jaunųjų Europos kino kūrėjų dirbtuvės

"Kino mokyklų kregždžių sąskrydis", - juokdamasi projektą apibūdino jo vadovė režisierė Inesa Kurklietytė. Išties, galima rasti panašumų - septyniasdešimt studentų iš penkiolikos šalių birželio 18 dieną susirinko į Juodkrantėje vykstančias kūrybines dirbtuves "Vasaros MEDIA studija 2012".

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) organizuojamuose mokymuose, kuriuos finansuoja Europos Sąjungos programa "Media training" bei Kultūros rėmimo fondas, kasmet dėmesys skiriamas kurios nors kino kūrėjų specialybės darbo ypatumams analizuoti.

Šiemet iš visos Europos suplūdę studentai dvi savaites paskyrė gilinimuisi į muzikos ir garso kine subtilybes.

Projekto vadovė I. Kurklietytė sakė, kad dalyvauti kviečiami visų Europos aukštųjų kino mokyklų studentai.

Per keturiolika projekto gyvavimo metų jau surasta ir keletas aukštųjų mokyklų-partnerių: Latvijos kultūros akademija, Helsinkio Metropolia taikomųjų mokslų universitetas, Utrechto menų kolegija, Bulgarijos nacionalinė teatro ir kino akademija.

"Čia visi burtų būdu patenka į tarptautinę kūrybinę grupę, lanko paskaitas ir per dešimt dienų sukuria filmą plačiajai publikai - Neringos svečiams, gyventojams ir visiems dalyviams. Per uždarymą Juodkrantės amfiteatre, dideliame ekrane, pristatomas kūrybinių dirbtuvių rezultatas - dešimt filmų ir vienas dokumentinis filmas apie visą procesą, kuris čia vyksta", - mokymų eigą pristatė režisierė.

Domantė Urmonaitė, projekto vadybininkė-koordinatorė, anksčiau dalyvavusi kaip studentė, pasakojo, kad šiais metais su studentais dirba itin profesionalūs dėstytojai.

"Gražu žiūrėti, kaip susiformuoja komandos, kaip pradedama bendradarbiauti. Visi konsultuojasi su dėstytojais, o nuo vieno dėstytojo, G. Robbiano, jie tiesiog neatlimpa", - juokėsi D. Urmonaitė.

Pirmoji mokymų savaitė buvo skirta teorinėms paskaitoms su žymiais Europos kino industrijos profesionalais, po to vykdavo konsultacijos.

Paskaitas skaitė ir savo patirtimi su jaunaisiais kūrėjais dalinosi profesorius iš Didžiosios Britanijos Stephenas Deutchas, Italijoje ir Prancūzijoje dėstantis Giovannis Robbiano, italas Davide Mastropaolo, LMTA dėstytojas Mindaugas Urbaitis bei filmų kompozitorius ir garso inžinierius Titas Petrikis.

Antrąją savaitę pradėti filmavimai, kurių metu praktiškai pritaikomos teorinėse paskaitose gautos žinios - dalyviai savarankiškai susiradę filmavimo vietas, kuria trumpametražius filmus.

Visų filmų pristatymas, kartu ir projekto pabaiga, bus birželio 30 dieną. Geriausių filmo kūrėjų laukia skulptoriaus Algirdo Kuzmos kurtos statulėlės "Žuvys", o pačiu geriausiu išrinkto filmo autoriai gaus vieną kilometrą kino juostos.

"Kasmet iš kitokios materijos jis kuria skulptūrėlę, simbolį - žuvį. Tai - nugraužti žuvies kaulai, karšio griaučiai. Būna stikliniai, bronziniai... Kokie šiemet, negaliu išduoti, jie paslėpti mano kambaryje. Gavę tą statulėlę, studentai ją laiko "Oskaru" - su ja fotografuojasi, net šoka į baseiną", - šypsojosi I. Kurklietytė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder