Filmo premjera apie KGB veiklą Lietuvoje uždarytas "Nepatogus kinas"

Filmo premjera apie KGB veiklą Lietuvoje uždarytas "Nepatogus kinas"

Devintasis „Nepatogus kinas“ Vilniuje uždarytas filmo „Aš už tave pakalbėsiu“ premjera.  Dokumentikos apie žmogaus teises festivalis taip pat jau antrus metus iš eilės apdovanojo ir konkursinės programos laimėtoją, vieną iš prizų pelnė lietuvių kilmės belgė.

Festivalio žiūri tiek pat ginčijosi kiek ir sutiko

Pagrindinį šių metų „Nepatogaus kino“ prizą žiuri skyrė filmui „Aš esu tauta“, sekančio revoliuciją Egipte – nuo Hosni Mubarako nuvertimo iki Muhamedo Morsi išrinkimo – paprasto kaimiečio akimis. Filmą režisavo Anna Roussillon iš Prancūzijos. „Žiūri komisija daug diskutavo ir tiek pat ginčijosi kiek ir sutiko dėl laimėtojo“, – atidarymo metu sakė „Nepatogaus kino“ kino programos kuratorė Mantė Valiūnaitė, kuri ir paskelbė laimėtoją. Specialių paminėjimą „Nepatogus kinas” skyrė režisierei Isabelle Tollenaere už filmą „Mūšiai“, pasakojantį apie kraštovaizdžiuose ir žmonių atmintyje įsispaudusius karo pėdsakus. „Gauti apdovanojimą už savo debiutinį filmą būtent Vilniuje man yra labai svarbu. Mano senelė buvo lietuvė, deja lietuvių kalbos ji manęs neišmokė“, – dėkodama už įvertinimą sakė režisierė.

Naujame filme – KGB veikla per asmeninę patirtį

Šiais metais „Nepatogus kinas“ uždarytas lietuvių-italų filmo „Aš už tave pakalbėsiu premjera“. „Mums didelė garbė ir šventė festivalį Vilniuje uždaryti dokumentiniu filmu apie Lietuvą“, – į sceną kviesdamas „Aš už tave pakalbėsiu“ kūrybinę grupę sakė „Nepatogaus kino“ direktorius Gediminas Andriukaitis.  Sausio mėnesį ir Lietuvos kino teatrus pasieksiantis filmas pasakoja apie KGB persekiotus arba su ja koloboravusių lietuvių istorijas. Režisierių Virginijos Vareikytės ir Maximilien Dejoie  juostoje nusifilmavo sovietmečio disidentai – kunigas Julius Sasnauskas, Algirdas Stakevičius ir kiti.  „Filmuodami patyrėme ne viena sunkų momentą, bet mūsų personažų istorijos ir išgyvenimai mus įpareigojo nepalūžti ir toliau tęsti. Tai, kad filmas pasirodė yra didelis jų nuopelnas“, – pristatydama naująją juosta sakė režisierė Virginija Vareikytė.

Nepatogus kinas tęsiasi regionuose

Festivalis „Nepatogus kinas“, šiandien parodysiantis paskutinius filmus Vilniuje, savo kelionę toliau tęsia Lietuvoje. Iki spalio 27 d. gera dokumentika mėgausis kauniečiai Vytauto Didžiojo universiteto Didžiojoje salėje ir kino centre „Romuva“, o lapkričio pirmąją savaitę festivalis atkeliauja ir į Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Birštoną bei Anykščius. Šiemet festivalio programoje rodoma per penkiasdešimt dokumentinių filmų, tikimasi, kad festivalyje apsilankys apie 15 000 žiūrovų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder