Filme „Kelionės namo“ – Amerikos lietuvių akistatos su okupuota tėvyne

Filme „Kelionės namo“ – Amerikos lietuvių akistatos su okupuota tėvyne

Ketvirtadienį Kaune įvyks dokumentinio filmo „Kelionės namo“ peržiūra ir susitikimas su jo režisiere Ramune Rakauskaite. Filme pasakojama nuotaikinga, iki tol kine dar nepasakota istorija apie pirmąsias Amerikos lietuvių akistatas su okupuota tėvyne.

Pasak filmo kūrėjų, tai, ką jautė ir matė atvykstantys  – šiandien nepakartojama bei keista. Karo metais priverstiems palikti šalį filmo herojams įstrigo nostalgiški, naivūs tėvynės vaizdiniai ir lūkesčiai. Tačiau atvykus jų laukė kitokia realybė. Filme prisiminimais dalijasi įvairių kartų lietuviai išeiviai, pasakojimams praturtinti režisierė pasitelkia unikalias, sovietmečiu jų filmuotas juostas, nuotraukas. „Kelionės namo“ ne tik pasakoja apie tautiečių nuotykius tuometinėje Lietuvoje, bet ir užsimena apie nevienodą išeivijos požiūrį į šias keliones. Ši grįžimo namo istorija atskleidžia praėjusios epochos dvasią, dviejų civilizacijų sandūrą, spalvingus herojus ir jų netikėtas patirtis.

Filmo premjera įvyko 2019 m. vasario 6 dieną. Per metus filmas apkeliavo ne vieną kino festivalį Lietuvoje ir užsienyje, surado savo žiūrovą, pelnė pripažinimą. Dokumentinį filmą „Kelionės namo“ prodiusavo studija „Nominum“, operatorė Kristina Sereikaitė, prodiuserė Algimantė Matelienė, kūrybos prodiuseris Arūnas Matelis.

Ramunė Rakauskaitė yra aktyviai kurianti filmų režisierė ir scenaristė. Jos paskutinysis trumpametražis dokumentinis filmas “Trys skrybėlės” buvo nominuotas geriausio 2018 m. lietuviško trumpametražio filmo prizui nacionaliniuose „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose. Ankstesnis režisierės darbas – ilgametražis filmas “Radviliada” – tapo vienu iš lankomiausių dokumentinių filmų Lietuvos kino istorijoje.

Filmo „Kelionės namo“ peržiūra ir susitikimas su R. Rakauskaite vyks vasario 6 d., ketvirtadienį, 16 val., Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje (S. Daukanto g. 25, Kaunas).

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder